
Centre-Val de Loire
Klinkende wijnen en malse kippetjes...
De uitdrukking Vins de la Loire geld voor veel wijn want alles wat langs de oevers van de Loire en zijn zijstromen,dus op meer dan 200.000 ha wijngaarden, wordt geproduceerd valt hieronder.
Tussen de wijngaarden onderling bestaan grote verschillen en als deze wijnen desondanks veel gemeen hebben,
dan komt dat uitsluitend doordat de sprankelende Loire hen onderling verbindt.
Veehouderij
Rund- Kalfs-en Varkensvlees
Gevogelte: vooral de kip van Loué is in de Sarthe bekend
Landbouwprodukten
Bloemen
Boom- en rozen kwekerijen
Appels en peren
Veldsla
Tomaten
Sjalotten
Conserve fabriek groente, fruit en champignons
Vleeswaren
Rillettes du Mans
Andouillettes de Garon
Gezouten vleeswaren
Kaas
Trappiste d'Entrammes
Crémets d'Angers
Saint-Paulin. Heerlijk bij een Haut-Poitou
Baby-Gouda! ja, echt waar in de Loire streek wordt deze baby-Gouda geproduceerd.
 Wijnen
Sancerre, fris, fruitig met een ziltig boeket
Reuilly
Pouilly-sur-Loire
Quincy
Touraine
Bourgueil, met de geur van franbozen en viooltjes
Chinon
Saint-Nicolas de Bourgueil
Vouvray
Montlouis
Rosé de Loire
Anjou
Saumur
Côteaux de Saumur
Côteaux du Layon
Côteaux de l'Aubance
Saumur en Crémant de Loire
Likeur
Cointreau, wordt verkregen door bittere en zoete sinaasappelschillen af te trekken in extra fijne brandewijn en alcoholen die tweemaal gedistilleerd worden.
Guignolet
Cherry
Prunelle d'Anjou
Suiker en banketbakkerswerk
Sablés
Croquettes anisées de Château Gontier
Sieurs d'Alençon (gevulde chocolade)
Ardoises d'Angers
Gourmandises angevines
Cerceuil délice de Thouars
Gastronomie
Pens
Pâté van aal uit de Ferté-Macé
Gegrilde baars en brasem
Filets Manceaux met champignons
Kippenragoût à l'angevine
|