Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Libanon

Libanon
Wijnen en tafeldruiven

Bij Libanon denkt men niet meteen aan wijn, toch heeft het land een wijnbouwareaal van 30.000 ha.
Men maakt daar niet alleen wijn, een deel wordt ook gebruikt voor de produktie van tafeldruiven.
De wijnen uit de Bekaa-vallei hebben de beste reputatie.
Het beroemdste wijnhuis uit deze streek is Chateau Musar, hun wijnen worden omschreven als een mengeling van Bordeaux- en Rhonewijnen met een licht exotisch tintje.
 

Chateau Musar    

Geschiedenis
In de stad Byblos zijn opgravingen gevonden die aantonen dat er in Libanon 5000 jaar geleden al wijnbouw bestond.
De eeste wijnstokken zijn geplant door de Feniciërs, een handeldrijvend volk.
De oude stad Baalbek, gelegen bij de Bekaa-vallei is het centrum van de wijnbouw .
Hier bevindt zich een tempel ter ere van de wijngod Bacchus, gebouwd door de Romeinen in de 2e eeuw na Christus.
Deze tempel toont aan hoe belangrijk wijn toen was.
In de middeleeuwen werd een groot deel van de populaire Libanese wijn door Venetiaanse kooplieden geëxporteerd naar heel Europa.
Eeuwenlang was wijn een belangrijk produkt in Libanon.
Sinds de oorlog van 1982 is de produktie gedaald.

Klimaat

Zoals eerder gezegd komen de beste wijnen komen uit de Bekaa-vallei, de hellingen van deze vallei vormen ideale klimatologische condities.
Er zijn ongeveer 300 zonnedagen , terwijl het in de nacht goed afkoelt, er valt genoeg neerslag en planten kunnen tot 1000 meter hoogte geplant worden.
Tevens zorgt de Middellandse zee voor een licht zeeklimaat.
De grond bestaat vooral uit kalk, de bodemgesteldheid maakt het mogelijk om elegante wijnen te maken.
Tijdens de bloei- en rijpingsperiode van de druif is het erg droog, hierdoor komen er haast geen ziekten voor, dus zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig.
Dit komt uiteraard ten goede aan de kwaliteit van de wijn.

Op het vlakke land wordt ook wijn gemaakt, deze wijnen zijn duidelijk van mindere kwaliteit.

Druivenrassen

Van 1920 tot 1946 was Libanon Frans mandaatgebied, dat ziet men terug in de druivensoorten zoals de rode
Cinsault,
Mourvedre,
Carignan,

Grenache,
Cabernet Sauvignon,
Syrah en
Alicante Bouschet.


Bij de witte wijnen ziet men vooral
Ugni Blanc,
Sauvignon Blanc,
Semillon
en natuurlijk
Chardonnay,
maar men maakt ook gebruik van lokale druiven zoals
Merweh en
Meroué.

Bron: wijnoverzicht