Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Lente wijnen

De lente vertaald in wijn
Elk seizoen heeft zijn eigen wijn.
In de zomer is een koele rosé heerlijk of een glas Prosecco erg populair.
De herfst is een tijd voor lichte rode en stijlvolle vollere rode wijnen.
Bij de open haard geld een stevig glas rode wijn als regelrechte overwinteringsdrank,
maar in de LENTE,
als de natuur weer opspringt en opbloeit,
wanneer de lammetjes in de wei dartelen,
wanneer de geur van asperges en jong gras ons omringt,
wanneer geurige bloesem, aromatische kruiden en frisse groene voorjaarsgroentes ons verleiden...
dan willen we al die vitaliteit en levenslust maar al te graag in ons glas terugzien.

Helaas geen enkele wijn die het allemaal in zich heeft, maar
een elegante VIOGNIER,
een complexe PINOT BLANC,
een romige CHARDONNAY,
een karakteristieke COLOMBARD of
een minerale RIESLING
benadert die heldere, frisse lente al een heel eind.

BESTAAT ER EEN MOOIER BEGIN VAN HET JAAR?
Viognier, vin de pays d'Oc
is een elegante wijn met tonen van gedroogd fruit, perzik, viooltjes en
een hint van honing.
De smaak is fris en rijk met een lange afdronk.
vanaf € 8.25 per fles

Een witte wijn van de Pinot Blanc,
één van de meest aangeplantte druivensoorten in de Elzas.
De wijn heeft een complexe geur van appel en tropisch fruit met een iets rokerige en ongecompliceerde afdronk.
€ 8.75 per fles

De Pinot Blanc uit Hongarije
van Vincellér is een goede keus qua prijs/kwaliteitsverhouding.
€ 5.75 per fles

La Colombelle Selection van Plaimont
uit Zuid-West Frankrijk heeft een karakteristieke smaak van de autochtone Colombard en Ugni Blanc druiven.
Deze druiven geven veel aroma's van bloemen (jasmijn en vlierbloesem), van pas gemaaid gras en groene appeltjes.
De afdronk is fris een met aangename zuurgraad.
€ 5.75 per fles

Een romige en fruitige Chardonnay
van het huis Heritage
komt uit Chili. Aroma's van perzik en ananas met iets hout-tonen.
De afdronk is romig en zacht.
€ 6.00 per fles

De Leisteenvallei,
één van de mooiste wijngebieden van Duitsland brengt prachtige Riesling's op de markt.
De wijngaarden liggen op glooiende hellingen met uitzicht op de rivier.
De bodem is zeer gevarieerd (leisteen, kwarts, zand, grind, löss, leem en kalk) waardoor grote complexiteit in de wijn bereikt wordt.
Mede dankzij de rijping op stalen vaten is het een zeer fruitige wijn met een evenwichtige structuur.
vanaf € 7.75 per fles


Het voorjaar op het menu
"Een nieuwe lente, een nieuw geluid" Herman Gorter


Eetbare bloemen
zijn immers hét symbool voor de kracht van een nieuwe cyclus.
Die mogen dan ook in geen enkel voorjaarsmenu ontbreken.
Borage
Fleur de capucine = oost-Indische kers
lavendel
viooltjes
goudsbloemen
rozen-blaadjes of rozengelei
Dillebloesem

Het recept voor Maitrank (meidrank) dat al in de 19e eeuw door Duitse Benedictijnermonniken bedacht is, bewijst nog eens de eeuwenoude traditie van het gebruik van bloemen (lievevrouwenbedstro met moezelwijn en sinaasappelsap).
Tartaar,
lekker luchtig eten voor wanneer de lente zich aandient
van zalm, met komkommer en eitjes,
van makreel, met limoen en Chardonnay-azijn
van lam, met ras el hanout kruiden en gebakken nootjes,
van kalfsvlees, met basilicum en gebakken rode uienringen
van krab en/of kreeftevlees, met kappertjes, wasabi-mayonaise en crème fraîche.

Kreeft is feest
en feest aan tafel betekent kreeft.
Wie echt iets te vieren heeft, kiest graag voor een gerecht met dit overheerlijke schaaldier.
Het vlees ervan is licht verteerbaar, dus past uitstekend in het voorjaarsmenu.
Kreeft met mayonaise,
gegrilde kreeft of
verwerkt in een salade

Een knapperig kropje sla
hoort er gewoon bij,
zo mals met genoeg variëteiten:
botersla,
veldsla,
rucola,
eikenbladsla,
ijsbergsla.

Begeleid ze met een lekkere dressing (b.v. Kioom's).

Lamsvlees, zo voorjaar's!
lamsbout met flageolets, jonge worteltjes en bosuitjes,
lamsgebraad met kruiden
lamsfilet met tijmsabayon.

Exotisch wild
combineert goed met voorjaarsgroente en fruit.
Struisvogel,
Kangoeroe,
Krokodil, alligator en kaaiman
Bizon (buffalo) uit Noord-Amerika en Wisent (Europa),
Blesbokbout met rooibossaus (Zuid-Afrika).

Graskazen,
want het gras is weer groen, mals en sappig.
Voor de koeien is het één groot feest, maar voor de kaasliefhebbers ook.
Cabriole, een zachte geitenkaas uit Venray,
Jonge Edammer met een nootachtige smaak,
Langrès au Marc de Champagne:
een niet gekeerde kaas waardoor hij een typische holte aan de bovenkant krijgt,
gewassen met Marc de Champagne.
Chaourse uit de Champagnestreek.

Lentepatisserie
met frisse geuren en kleuren,
jonge smaken met een zoetje, een bittertje en een zuurtje:
citroentaart,
bavarois van vers fruit,
aardbeien met chocolade
Hangop met frambozencoulis

Geniet van al dit lekker's
Geniet van de lente
Geniet!