Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Le Pays Basque

Le Pays Basque
Het Franse.. en een beetje Spaanse gevoel

Iedereen houdt in dit gebied van eend en van oesters, van asperges en van aardbeien, van eendenborst of gekonfijnte eendenpoot met gebakken aardappels in eendenvet en een groen krakend salade.

Een groot gedeelte van de Franse kant-en-klaar maaltijden of specialiteiten op basis van gevogelte zijn afkomstig uit de schilderachtige streek in de Landes de Gasgogne Chalosse.

Het is een belangrijk pluimveecentrum waar, midden in de bossen parelhoenders, de befaamde gele kip en de zwarte kalkoen uit Zuit-Westen Frankrijk gehouden worden evenals, uiteraard, ganzen en eenden waarvan de heerlijke levers ter plaatse in grote conservenfabrieken verwerkt worden.

Veehouderij
Varkens- en schapenvlees (lamsvlees uit les Landes)
Wild
Palombe (houtduif)
Korengorsen (ortolan)

Gevogelte
Gele kip uit de Landes, als looplip gehouden en met zuivere maïs gemest
Parelhoenders
Kalkoen
Zwarte kalkoen
Ganzen
Eenden

Landproducten
Paddenstoelen:
cantharellen
Cèpes
Oronge
Trompettes de la Mort
Pieds de Mouton

Piment d'Espelette met een A.O.C.
Cerises d'Itxassou 

Schaal- en schelpdieren en vis
Oesters
Zeevis
Piballes uit Adour (jonge aal)

Vleeswaren
Ham uit Bayonne, wordt meestal rauw gegeten
Rillettes van gans of eend
Gerookte kip en kalkoen
Gesiers de canard

Kaas
Ardi gana, verse kaas die met kersenjam gegeten wordt

Wijnen
Irouléguy is een witte, rode of rosé wijn die typisch is voor het Pays Basque en afkomstig van een kleine wijngaard aan de voet van de Pyreneeën.
Pacherenc-du-Vic-Bilh is een pittige, fruitige, witte wijn die goed koud gedronken moet worden.
Cider Sagardoa

En ook lokale Bier (de Bardos) en
Bidesko Kola (lokale cola)

Brandewijn
Izarra, wat in het Baskisch "Ster" betekend,
wordt verkregen door een brouwsel van exotische planten,
vermengd met oude brandewijn, armagnac, suikersiroop en acaciahoning, te distilleren.
Groene Izarra is wat straf, gele Izarra is wat lichter.
Les Patx arãn of Patxaran is een bosbessen likeur

Suiker- en banketbakkerswerk
Chocolade uit Bayonne
Touron de Biarritz
Gevulde walnoten
Baskische taart
Milhassou
Macarons

Gastronomie
Lamprei à la Dacquoise
Elft uit de Adour
Piperade
Aal à la Landaise
Gevuld zuiglam
Salmis van houtduif 
Korengors à l'Armagnac (ortolan)
Abignades (eenden-ingewanden, met uien, knoflook, wijn en eenden-bloed)
Milhassou
Confit de canard
Brezolles (kalfsvlees met witte wijn)
Salade de gésiers met walnotenolie
Tourain (Knoflooksoep)
Gevulde mosselen
Cousteau (spareribs met sjalottenconfit)
Massacanat (omelet met kalfsvlees, uien, knoflook en peterselie)