Languedoc
Begin juni zijn we een weekend naar Zuid-Frankrijk geweest naar de prachtige Languedocstreek.
We wisten al veel langer, dat er volop mooie kwaliteitswijnen gemaakt worden in deze heerlijk zonnige streek, maar je moet er wel naar op zoek.
Samen met Vincent van Les Grands Chais de France zijn wij naar een aantal chateau’s toe gegaan om te proeven, contacten leggen en vooral: een indruk krijgen van de mensen achter de wijn.
Hun passie en gedrevenheid om een top wijn te produceren moet als het ware als een vonk laten overspringen. En dat is ook gebeurd!
Langs het Kanaal du Midi, dat omzoomd is door duizenden platanen en bijna sprookjesachtig door het landschap slingert (aangelegd door ingenieur Pierre-Paul Riquet afkomstig uit Béziers) rijden wij naar ons eerste Chateau.
Bij het eerste Domaine dat we bezochten, was het meteen raak.
Chateau d’Agel in de Minervois.
Een prachtig Domaine met ontzettend aardige mensen, waarbij de passie als rode wijn door hun aderen vloeide.
En dat moet je hebben!
En dat was een feest. De ene wijn smaakte nog beter dan de andere.
Ondertussen babbelde Ginette vrolijk en enthousiast over de wijnen en de bbq werd aangestoken.
Maar hoe dan ook, het was heerlijk om er te zijn en de wijnen ,de verhalen, de omgeving en het enthousiasme werkten aanstekelijk.
De wijn en het Chateau zijn hun werk en hun leven.
Welke tongstrelende wijnen hebben we geproefd?
Les Bonnes Blanc
Een fantastische witte wijn die terecht een gouden medaille heeft gescoord.
Les Bonnes rouge
Een prachtige wijn uit dezelfde stal als de witte, die veel rijpe rode vruchten in huis heeft
Grenu
Een wijn die gemakkelijk kan wedijveren met vele Bordeaux.
Intense aroma’s met verleidelijk zwart fruit (cassis).
Caudios
Vooral door de toevoeging van 50% Merlot, stroomt de rijke geur van rode vruchten je al uit het glas tegemoet.
In de mond breekt het feest pas echt los.
Extremis
Dit was voor ons een absolute topper! Een prachtige fles met veel karakter, complexiteit en spanning.
Veel rijp fruit met een verfijnde kruidigheid en goed gedoseerd eikenhout.
Ons volgende bezoek leidde ons naar de Caves van Saint Jean de Minervois.
Saint Jean de Minervois is een dorp in Herault, en bevindt zich tegen de uitlopers van de Montagne Noire.
Het is een zeer heuvelachtig landschap met als achtergrond de Garrigue (is een vegetatievorm die vooral bestaat uit grassen en lage planten).
Het is rijk aan groene eiken en aromatische en geneeskrachtige planten.
De wijngaarden liggen op een kalkplateau op een hoogte van meer dan 200 meter.
Het Middellandse - Zeeklimaat wordt tegengehouden door de hoogte.
Het is in dit dorre landschap met zijn ondiepe bodems waar de kalksteen zich mengt met rode klei,
waar de cépage Muscat à petit grains zich ontwikkelt.
Een stijlvolle fles.
Liefhebbers van zoetere witte wijnen, moeten deze zeker proberen.
Dan rijden wij naar Chateau Fauzan
La Livinière krijgt in 1999 de eerste officieel erkende cru van de Minervois.
De wetgever heeft bepaald dat de cru de Minervois uitsluitend rode druiven mag bevatten met de restrictie van 45 hl/ha.
Toegestane druivenrassen zijn Syrah, Grenache, Carignan, Cinsault, Mourvèdre en Picpoul.
Château de Fauzan -Hameau de Fauzan – CESSERA. Het bedrijf is op 350 meter hoogte gelegen op een zeer kalkrijke bodem.
Aangeplant zijn de Syrah, Grenache en Carignan druiven.
Deze wijngaarden, globaal een 50-tal hectaren, worden geëxploiteerd door Jean Philippe Bourrel die in 2001 het familiedomein overnam en nieuwe kwaliteitswijnen aan de consument wil aanbieden.
Het is pas na zijn middelbare studies dat Jean Philippe besliste om de domeinen die zijn grootvader in 1956 had aangekocht, verder te gaan uitbouwen.
De wijngaarden liggen vlak naast het dorp Minerve op redelijke hoogte waardoor speciale technieken kunnen worden toegepast.
Sinds de overname heeft hij al diverse initiatieven genomen om degelijke producten te produceren. Hierbij werd ruim 20 hectaren heraangeplant aangezien de wijngaarden onvoldoende rendement opleverden door veroudering en mindere verzorging.
De ligging op grotere hoogte is een aspect dat overmaturatie op rank toelaat, dat de druiven tevens extra aciditeit geeft , hetgeen duidelijk in de Minervois en Minervois La Livinière wijnen aan bod komt.
De exploitatie geniet reeds van een A.R.-label terwijl een verdere conversie naar totale biocultuur wordt voorbereid.
Een correcte behandeling is niet alleen aan de rank nodig, maar ook in de kelder; Jean Philippe heeft derhalve de vinificatieruimte volledig gerenoveerd en technisch uitgerust met o.m. een computergestuurde thermoregeling.
Onder deze ruimte, deels gerealiseerd met de steun die Europa aan jonge wijnboeren geeft, werd een opslagruimte gecreëerd waar de wijn kan rijpen en worden bewaard.
De kostprijs voor de heraanplant van een hectare wijngaard schommelt rond de €15.000. Enkele nieuwe cementen cuves passen volgens Jean Philippe perfect bij de biologische en biodynamische exploitatie die hij voor ogen heeft.
Tijdens ons bezoek verteld Jean Philippe ons het kwalitatieve aspect van het wijnjaar 2012.
De late en trage rijping van de bessen zorgt voor een stevige kleur; een behoorlijk suikergehalte geeft na persing en vinificatie een positieve eindbalans van een op het eerste gezicht minder aantrekkelijk wijnjaar.
Aan de overkant van de straat werd een aangepaste degustatieruimte in de oude familiale gebouwen ingericht met terugblik op de authenticiteit van de regio.
Enkele gastenkamers bieden bezoekers de kans om het leven van een wijnboer mee te maken, maar zorgen er tevens voor dat wijnliefhebbers alle facetten van de wijnbouw in de Minervois regio kunnen ontdekken.
On ne peut rêver de plus belle vitrine que ce panorama remarquable qui surplombe toute la plaine du reste du Minervois.
Le château de Fauzan ne demande aujourd’hui qu’à être découvert.
Geproefde wijnen:
Chateau de Fauzan, Minervois
80% syrah et 20% grenache.
Macération carbonique longue, élevage cuve béton de 16 mois.
Kersenrode wijn met rijpe bessen, chocolade en kruiden in de neus.
De afdronk is kruidig en persistent. Een fantastische Minervois die niets onder doet voor de wijnen uit de Rhône.
Minervois La Livinière - Château de Fauzan - La Balme
Melange van 80% Syrah en 20% Grenache.
Trossen worden op rank geselecteerd uit de oudste wijngaarden, Wijn biedt in de neus aangename parfums en leuke toetsen van rijp rood fruit, zure kersen en bramen en toont in het glas een stevige donkerrode kleur met lichte violetachtige accenten.
In de mond zorgt hij voor een lange, aangename en evenwichtige afdronk met toetsen van cassis, soms lichtjes zilt maar zeer elegant. Zijn jeugdig karakter komt volop tot ontwikkeling met nauwelijks ouderdomsverschijnselen. Absolute aanrader voor rood vlees, wild en stevige kazen.
De abdij, gelegen aan de rand van Pezenas, aan de weg van La Livinière die leidt door een van de mooiste gedeelten van de streek; een feest om deze route te rijden.
We werden op de Abbaye van Tholomies met open armen ontvangen door Frederic, die samen met Solange het Domaine bestuurt.
Met aanstekelijke passie vertelde hij over het ontstaan van het Chateau en hun gedrevenheid om topwijnen te maken.
Frederic doet hoofdzakelijk het werk in de wijngaarden met een aantal arbeiders die in dienst zijn.
En dan slaat de vonk snel over.
We proefden super wijnen, met zorg en liefde gemaakt en van topkwaliteit.
We laten u graag mee genieten.
Domaine la Reze Minervois,
Een wijn met rijpe bessen, chocolade en kruiden in de neus.
De afdronk is kruidig en iets stroef.
Domaine de Tholomies Chardonnay.
De smaak is wat vettig, geurend naar verse vruchten en met tonen van bloesems. Een unieke witte wijn, gerijpt op eikenhout met een volle afdronk.
Domaine de Tholomies rouge.
Assemblage van 3 traditiegetrouwe en streekeigen druivensoorten (Syrah, Grenache en Cinsault). Soepel, fruitig en kruidig.
Domaine de Tholomies rouge = blend van Cabernet en Merlot.
Een Bordeaux blend die soepel en fruitig smaakt.
top lijn van Tholomies… De Minervois la Livinière.
Mooie fles, mooie wijn.
Rusten en eten in Pezenas bij een oude distillerie die volledig gerenoveerd is.
Spa + hotel + restaurant + conferentie centrum + zwembad.
De volgende dag rijden wij (na een zeer moeilijke manoeuvre om de auto een mini straat uit te krijgen – Chapeau Vincent!!) naar Montagnac om Domaine de la Serre te ontdekken.
Vlak aan de Franse Middellandse zeekust bij Sète liggen de wijngaarden van Picpoul de Pinet.
Un plateau calcaire exposé au soleil levant recouvert de garrigues odorantes et de vignobles ordonnés, parsemé de hautes pinèdes.
Aanvankelijk maakte men in dit gebied vooral simpele witte wijn van overrijpe Picpoul druiven voor de plaatselijke Vermouth fabrieken (Noilly Prat).
De naam Picpoul refereert trouwens aan de kwaliteit van die alcoholische wijn die je 'bek' (poule) 'prikkelt' (pic).
Dit sterke sap werd in die enorme fabrieken vermengd met kruiden en specerijen. Totdat de Vermouth industrie ontdekte dat wijn uit Spanje en Italië veel goedkoper kon worden ingekocht dan die uit eigen land.
Genoodzaakt zich weer te richten op de productie van frisse, 'drinkbare' wijnen lieten de wijnboeren in de streek hun druiven niet meer zo lang uitrijpen.
Met de modernisering van de wijnwetenschap was ook het inzicht gekomen hoe je goede droge wijnen kunt maken van zoete vruchtjes.
De Picpoul is een cépage tardif en wordt pas eind oktober geoogst.Picpoul de Pinet heeft sinds 2013 een eigen AOC-status.
Ze viel voorheen (sinds 1985) onder de AOC van Côteaux du Languedoc.
Picpoul de Pinet komt uit zes gemeenten:
Pinet,
Pomérols,
Castelnau-de-Guers,
Montagnac,
Mèze en
Florensac.
De nabijheid van de zee is onderdeel van het terroir.
Deze veroorzaakt een minder groot temperatuur verschil tussen dag en nacht. Met een latere rijping van de druif tot gevolg.
De wijngaarden liggen in een kalkrijk gebied dat gemiddeld op zestig meter hoogte is gelegen.
De wijngaarden op de heuvels en in het vlakke land liggen rond het dorp Pinet, dat even ten westen van Mèze aan het meer van Thau gelegen is.
Uit onderstaand klimaatoverzicht blijkt dat meer dan twintig procent van de jaarlijkse regen in oktober valt.
Iets wat een late oogst bemoeilijkt en volledige rijping van de druif in de weg staat.
Het is een frisse droge witte wijn, die een deel van zijn smaak ontleent aan haar niet te rijpe pluk.
De wijn heeft een transparant gouden kleur en een mooie volle neus van bloemetjes en passiefruit.
In zijn smaak proef je wit fruit, hints van mineralen , milde kruidigheid, citroen, limoen en soms een klein bittertje.
Hij heeft een lange, zachte, frisse afdronk.
De fles van Picpoul de Pinet is 0,75 liter groot en heet bouteille Neptune.
Bovenaan de hals heeft de fles golven van de zee.
Het zijn goede huiswijnen, borrelwijnen of begeleider van lekkers uit zee.
Picpoul de Pinet genoemd is naar het plaatsje Pinet, het centrum van het productiegebied. Pinet ligt ten westen van Sète en ten zuidwesten van Montpellier.
Tevens grenst Pinet aan het grote bassin de Thau.
Dit bassin was in vroeger tijden een binnenzee en de bodem bestaat uit fossiele schaal en schelpdiertjes.
Niet verwonderlijk dus dat juist Picpoul de Pinet zeer goed combineert met mosselen en oesters.
Kunst in de wijngaarden:
Lunch pauze in Marseillan….
Dan onze laatste bezoek bij Domaine de la Baume
Wijnen die al vanaf het eerste uur in ons assortiment zitten.
Het domein heeft zo’n 200 Ha traditionele “cépages” oude Carignan stokken en Grenache en recente aanplanten als Syrah, Mourvèdre, Pinot, Chardonnay en Sauvignon.
Dit domein met familiaal karakter heeft slechts één doel, namelijk kwaliteit.
De wijnen van dit domein worden gevinificeerd met het meeste respect voor de druif en de traditie van het “Terroir”.
Na een strenge selectie bij het uitsluitend manueel oogsten, wordt de oogst snel binnengebracht.
Wij proeven de lijn Domaine de la Baume 2012 en Terres de la Baume 2011.
Sauvignon blanc
De neus is aromatisch met hints van citroen en grapefruit aangevuld met bloemen en intense mineralen en een kruidige ondertoon.
De smaak is sappig, fris en fruitig en levendig.
Een verrassend lange afdronk met tonen van limoen en passievrucht.
Viognier
Briljant en strogeel, de wijn heeft krachtige aroma’s van mandarijn, verse abrikoos en gekonfijte sinaasappel.
Chardonnay
De geur geeft onmiddellijk aan dat hier sprake is van een vakkundig gemaakte wijn.
Impressies van abrikoos, meloen, vijgen en romige vanilles tonen de eigenschappen van rijpe druiven samen met de rijping in eikenhouten vaten.
De smaak is gul en zacht met intensieve, zorgvuldig uitgebalanceerde aroma’s.
De afdronk is zuiver en droog.
Rosé Pinot Noir
Zeer bleke roze kleur met een intense neus en aroma’s van witte perzik en citrus.
De smaak is vol en fris met een mooie balans.
Een maaltijd begeleider!
Merlot
Deze wijn zorgt voor een aangenaam aroma in de neus, terwijl hij in de mond lichtjes vettig overkomt, rijke aangename tannines met subtiele toetsen van truffel. Blijft alleszins verrassend jong en soepel.
Syrah
In het glas een zeer mooie wijn met karaktervolle kleur die in de neus de zilte mineraliteit weerspiegelt die door de landinwaartse winden wordt aangevoerd.
In de mond elegante parfums met accenten van balsamiek en rijpe rode vruchten.
Cabernet Sauvignon
De wijn heeft een granaatrode kleur en een rijke, kruidige en fruitige geur.
In de smaak veel fruit en de invloed van warm eikenhout.
Een wijn met krachtige neus van rijp zwart fruit en tonen van hout en koffiebonen. Mooie, langaanhoudende aroma’s en een uitgebalanceerde structuur. Een wijn met body en een volle smaak.
Terres Chardonnay Viognier
Pittige toetsen van de mooie houtrijping, parfums van pijnboompitten, abrikozen en perziken.
lange afdronk met groot bewaarpotentieel, wijn die sfeer en charme creëert.
Terres Cabernet Merlot
Vertoont grote soepelheid en fijne mineraliteit maar moet alleszins nog even rusten, heeft een groot bewaarpotentieel.
Wordt ongetwijfeld een geweldige bewaarwijn.