Languedoc - Roussillon
Languedoc-Roussillon Het kruidige zuiden, ruig, zonovergoten en de grootste wijngaard van Frankrijk Gebied van schimmelkazen, Roquefort en Combalou, die volgen op regionale gerechten die zijn doorspekt van olijfolie, knoflook en al de geurige kruiden van dit gebied. En dan al die vis....... De haven en de vismarkt van Sète zijn een cadeautje in een mensenleven, gevulde mosselen, oesters, sardientjes, ansjovis, makreel en tonijn. Het hoogland zorgt voor de honing, kersen en nougat. Veehouderij Rund- varkens- en schapenvlees Geitenvlees Gevogelte Vis Oesters en mosselen uit het bassin van Thau Forel Landbouwproducten Knoflook Sla Tomaten Abrikozen (bijna de totale nationale produktie) Honing Kiwi Kersen uit Olarges Asperges uit de Gard, met meer dan 11.000 ton per jaar. De extra vroege worden al vanaf 15 februari geoogst. Feijola Kruiden: basilicum, tijm, rozemarijn, laurier, bonenkruid Kaas Cabecou Bleu de Causses Combalou Roquefort (Roquefort kelder) Fourme d'Aubrac Picodons Pélardon des Cevennes Vleeswaren Ham uit Montagne Noire Ballotines van parelhoenders Pâte's en terrines van ganzenlever Snippâté Varkensschenkel Vleeswaren uit Lacaune Saucisson Suiker en banketbakkerswerk Nenes de Saint-Affrique Gimblettes Navettes Petits Janots d'Albi Fougasse Nougat du Limoux Gekonfijte vruchten Alleluia de Castelnaudary Taart uit Tillas Galichoux Honing Jam en vruchten op siroop Touron Briques uit Carcassonne (bonbons van chocola en amandelspijs) Rosquillas (kleine amandelkoekjes) Plakken chocolade Wijnen In Roussillon worden de wijnen met een Appellation d'Origine Contrôlée die uit naburige wijngaarden komen en dezelfde zon genieten, in twee categorieën ondergebracht. 1- Natuurlijke wijnen, verkregen zonder toevoeging van alkohol, zoals Côtes du Roussillon en Côtes du Roussillon Villages, volle rode wijn, fruitige rosé's en witte wijnen, en Collioure, een krachtige rode wijn met veel boeket. 2- Wijnen die "Vins Doux Naturels" (V.D.N.) heten, waarvan de gisting gestopt is door toevoeging van alcohol. Dit zijn Banyuls, Maury, Rivesaltes, Muscat de Rivesaltes, Muscat de Lunel, de Frontignan en Mireval. Al deze A.O.C. wijnen hebben een prachtig bleke, amberachtig goudgele kleur, een fluwelige smaak en een overgetelijk aroma. Zij worden koud geserveerd en smaken heerlijk als aperitief of bij het dessert. In de bovenvallei van de Aude is Blanquette de Limoux de oudste schuimwijn ter wereld (sinds 1531). Fitou, een krachtige rode wijn, gaat terug tot aan Philippe Auguste, Koning van Frankrijk. Minervois wijnen zijn aangename, zachte, rode wijnen. De rode volle Corbières wijnen maken in hun eentje meer dan een derde uit van Vin Délimités de Qualité Supérieure de la France (V.D.Q.S.). Corbières en Minervois brengen ook uitstekende rosé's voort. Picpoul de Pinet, wit, tintelend en zeer droog, bij uitstek geschikt bij de oesters en mosselen uit de vijvers van Thau, waar hij vlakbij wordt geoogst. In deze streek vindt men ook tal van lekkere Vins de Pays, met name de wijnen uit Pays de l'Aude en het Pays d'Oc, die overigens in 8 departementen van de Midi geproduceerd worden. Côteaux du Languedoc waarvan het grootste gedeelte in de Hérault gelegen is, zijn warme, fluwelige rode wijnen of fijne rosé's en witte wijnen. Elf van deze wijnen zijn V.D.Q.S., twee ervan A.O.C. wijnen: Saint Chinian en Faugères. Het wijngebied Costières du Gard (V.D.Q.S.) bestaat uit de kiezelige bodem van de voormalige Rhônedelta, de rode wijnen zijn fruitig en liggen makkelijk op de tong, de rosé's zijn droog en temperamentvol. Clairette de Bellegarde en Clairette du Languedoc (A.O.C.) zijn twee kleine wijngebieden waarvan het ene vlakbij Nîmes ligt en de andere in de Hérault. Zij leveren qua karakter sterk op elkaar lijkende wijnen, beide stammend uit de zelfde Clairettestok. Deze witte wijnen zijn heel droog, met een uitgesproken boeket, gelijkend op dat van vermouth. Likeur en water Byrrh, een lokale aperitief gemaakt van Roussillon-wijn en extract van kinaboomschors. Noilly Prat, door Louis Noilly en Claudius Prat uitgevonden. Een vermouth gemaakt van de Picpoul en de Clairette druiven en 29 verschillende kruiden en gedurende 1 jaar aan weer en wind blootgesteld. Wordt als aperitief (TGV, met grenadine en Tequilla) en in de keuken gebruikt als basis voor heerlijke sauzen. L'eau de Perrier, het in de hele wereld beroemde water dat "Pschitt" doet. Het is een natuurlijk mineraal water met veel koolzuur en heeft zijn bron vlakbij Nîmes in Vergèze. Gastronomie Gestoofde forel met Blanquette de Limoux Pistou Cargolade (gegrilde slakken op open vuur) Artisjokken à la Languedocienne Croustades Languedociennes Gevulde mosselen Mini croustades met aubergines Ossekarbonaden Garbure Bijzonder ![]() De weg naar Laguiole, bekende messen! |