Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Languedoc - Roussillon

Languedoc-Roussillon
Het kruidige zuiden, ruig, zonovergoten en de grootste wijngaard van Frankrijk

Gebied van schimmelkazen, Roquefort en Combalou, die volgen op regionale gerechten die zijn doorspekt van olijfolie, knoflook
en al de geurige kruiden van dit gebied.
En dan al die vis.......
De haven en de vismarkt van Sète zijn een cadeautje in een mensenleven,
gevulde mosselen, oesters, sardientjes, ansjovis, makreel en tonijn.
Het hoogland zorgt voor de honing, kersen en nougat.


Veehouderij
Rund- varkens- en schapenvlees
Geitenvlees

Gevogelte

Vis

Oesters en mosselen uit het bassin van Thau
Forel

Landbouwproducten
Knoflook
Sla
Tomaten
Abrikozen (bijna de totale nationale produktie)
Honing
Kiwi
Kersen uit Olarges
Asperges uit de Gard, met meer dan 11.000 ton per jaar. De extra vroege worden al vanaf 15 februari geoogst.
Feijola
Kruiden: basilicum, tijm, rozemarijn, laurier, bonenkruid

Kaas
Cabecou
Bleu de Causses
Combalou
Roquefort (Roquefort kelder)
Fourme d'Aubrac
Picodons
Pélardon des Cevennes

Vleeswaren
Ham uit Montagne Noire
Ballotines van parelhoenders
Pâte's en terrines van ganzenlever
Snippâté
Varkensschenkel
Vleeswaren uit Lacaune
Saucisson

Suiker en banketbakkerswerk
Nenes de Saint-Affrique
Gimblettes
Navettes
Petits Janots d'Albi
Fougasse
Nougat du Limoux
Gekonfijte vruchten
Alleluia de Castelnaudary
Taart uit Tillas
Galichoux
Honing
Jam en vruchten op siroop
Touron
Briques uit Carcassonne (bonbons van chocola en amandelspijs)
Rosquillas (kleine amandelkoekjes)
Plakken chocolade

Wijnen
In Roussillon worden de wijnen met een Appellation d'Origine Contrôlée die uit naburige wijngaarden komen en dezelfde zon genieten, in twee categorieën ondergebracht.

1- Natuurlijke wijnen, verkregen zonder toevoeging van alkohol, zoals Côtes du Roussillon en Côtes du Roussillon Villages, volle rode wijn, fruitige rosé's en witte wijnen, en Collioure, een krachtige rode wijn met veel boeket.

2- Wijnen die "Vins Doux Naturels" (V.D.N.) heten, waarvan de gisting gestopt is door toevoeging van alcohol.
Dit zijn Banyuls, Maury, Rivesaltes, Muscat de Rivesaltes, Muscat de Lunel, de Frontignan en Mireval.
Al deze A.O.C. wijnen hebben een prachtig bleke, amberachtig goudgele kleur, een fluwelige smaak en een overgetelijk aroma.
Zij worden koud geserveerd en smaken heerlijk als aperitief of bij het dessert.

In de bovenvallei van de Aude is Blanquette de Limoux de oudste schuimwijn ter wereld (sinds 1531).

Fitou, een krachtige rode wijn, gaat terug tot aan Philippe Auguste, Koning van Frankrijk.
Minervois wijnen zijn aangename, zachte, rode wijnen.
De rode volle Corbières wijnen maken in hun eentje meer dan een derde uit van Vin Délimités de Qualité Supérieure de la France (V.D.Q.S.).
Corbières en Minervois brengen ook uitstekende rosé's voort.
Picpoul de Pinet, wit, tintelend en zeer droog,
bij uitstek geschikt bij de oesters en mosselen uit de vijvers van Thau, waar hij vlakbij wordt geoogst.
In deze streek vindt men ook tal van lekkere Vins de Pays, met name de wijnen uit
Pays de l'Aude en het
Pays d'Oc, die overigens in 8 departementen van de Midi geproduceerd worden.
Côteaux du Languedoc waarvan het grootste gedeelte in de Hérault gelegen is, zijn warme, fluwelige rode wijnen of fijne rosé's en witte wijnen.
Elf van deze wijnen zijn V.D.Q.S., twee ervan A.O.C. wijnen: Saint Chinian en
Faugères.
Het wijngebied Costières du Gard (V.D.Q.S.) bestaat uit de kiezelige bodem van de voormalige Rhônedelta, de rode wijnen zijn fruitig en liggen makkelijk op de tong, de rosé's zijn droog en temperamentvol.
Clairette de Bellegarde en Clairette du Languedoc (A.O.C.) zijn twee kleine wijngebieden waarvan het ene vlakbij Nîmes ligt en de andere in de Hérault.
Zij leveren qua karakter sterk op elkaar lijkende wijnen, beide stammend uit de zelfde Clairettestok.
Deze witte wijnen zijn heel droog, met een uitgesproken boeket, gelijkend op dat van vermouth.


Likeur en water
Byrrh, een lokale aperitief
gemaakt van Roussillon-wijn en extract van kinaboomschors.
Noilly Prat, door Louis Noilly en Claudius Prat uitgevonden.
Een vermouth gemaakt van de Picpoul en de Clairette druiven en 29 verschillende kruiden
en gedurende 1 jaar aan weer en wind blootgesteld.
Wordt als aperitief (TGV, met grenadine en Tequilla) en in de keuken gebruikt als basis voor heerlijke sauzen.

L'eau de Perrier, het in de hele wereld beroemde water dat "Pschitt" doet.
Het is een natuurlijk mineraal water met veel koolzuur en heeft zijn bron vlakbij Nîmes in Vergèze.


Gastronomie
Gestoofde forel met Blanquette de Limoux
Pistou
Cargolade (gegrilde slakken op open vuur)
Artisjokken à la Languedocienne
Croustades Languedociennes
Gevulde mosselen
Mini croustades met aubergines
Ossekarbonaden
Garbure

Bijzonder
Runderen van Aubrac en Salers
De weg naar Laguiole, 
bekende messen!