Languedoc
Languedoc-Roussillon is de grootste wijnstreek van Frankrijk en komt ongeveer overeen met de voormalige regio Languedoc-Roussillon (bijna 400.000 hectare). Het strekt zich uit langs de zuidoostkust van de Rhône tot aan de Spaanse grens.
Het gebied met schrale hellingen, een droog klimaat en veel zon biedt in principe de ideale natuurlijke omstandigheden die nodig zijn voor het maken van mooie wijnen.
De bodem is gevarieerd: in de kuststreken veel kalk, in de heuvels veel leisteen. Door deze ideale omstandigheden hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks tegen ziekten te behandelen.
Het is drie keer zo groot als Bordeaux of het totale wijngaardareaal van Australië. Een derde van alle Franse wijnen komt uit Languedoc-Roussillon.
De wijncultuur in Frankrijk is hier zo'n 2000 jaar geleden begonnen in de buurt van Narbonne.
Het hoogtepunt van de wijnbouw kende dit gebied onder de Romeinen toen wijn uit dit gebied al bekendheid genoot in Rome en werd geëxporteerd naar Duitsland. Met de val van het Romeinse Rijk verloor het gebied ook zijn bekendheid. In periode erna werd er nog voornamelijk wijn geproduceerd voor regionale consumptie.
In de 13e eeuw werden voor het eerst vin doux naturel gemaakt in Perpignan.
In de 17e eeuw, toen het gebied meer werd ontsloten, kreeg de wijnbouw opnieuw een impuls. Een groot deel van de productie werd echter gedestilleerd tot eau de vie.
In de 19e eeuw kwam er met de industrialisatie ook een toenemende vraag naar wijn. Het gebied werd toen het grootste wijngebied ter wereld, maar de kwaliteit was over het algemeen niet goed. Het ging meer om kwantiteit dan kwaliteit en in de loop van de tijd was er zelfs sprake van overproductie.
Pas in de jaren zeventig en tachtig van de 20e eeuw ging men zich in toenemende mate toeleggen op het maken van kwalitatief betere wijnen.
In 1987 verenigden een aantal wijnboeren zich en creëerden de vin de pays d'Oc met eclatant succes. Daarnaast waren er in dezelfde tijd een aantal individuele wijnboeren die zich gingen toeleggen op het produceren van topwijnen.
Op het etiket wordt sinds 2013 naast IGP Pays d’Oc ook een logo en de vermelding Vin de France gebruik.
Eveneens hebben de producenten besloten in hun communicatie de Franse herkomst te benadrukken met de slogan: "Vin de France par naissance, vin de qualité par conviction".
De AOC-AOP's
- Cabardès (1999)
- Clairette du Languedoc (1948)
- Corbières (1985)
- Corbières-Boutenac (2005)
- Faugères (1982 rood en rosé, 2005 wit)
- Fitou (1948)
- La Clape (2015)
- Languedoc (1982 rood en rosé, 2005 wit)
- Limoux (1938 Blanquette en Méthode Ancestrale, 1959 wit stil, 1990 Crémant, 2004 rood stil)
- Malepère (2006)
- Minervois (1985)
- Minervois la Livinière (1999)
- Muscat de Frontignan (1936)
- Muscat de Lunel (1943)
- Muscat de Mireval (1959)
- Muscat Saint Jean de Minvervois (1948)
- Picpoul de Pinet (2013)
- Saint-Chinian (1982 rood en rosé, 2005 wit)
Belangrijkste druivenrassen
Wit:
- Marsanne
- Roussanne
- Grenache blanc
- Vermentino (Rolle)
- Bourboulenc
- Picpoul
- Clairette
- Maccabeu
- Muscat
- Chardonnay
Blauw:
- Syrah
- Grenache/Lledoner Pelut
- Cinsault
- Carigna
- Mourvèdre
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
WIJNHUIZEN
DOMAINE PAUL MAS is een uitnodiging om alledaagse luxe te ervaren, een signatuur van de Domaines Paul Mas levensstijl. Het delen van ons landschap, ons klimaat, ons warme welkom en onze producten, samen met een glas wijn brengt ware emoties naar boven.
De geschiedenis van Domaine Paul Mas begint ruim een eeuw geleden, toen Auguste Mas 9 hectare wijngaard bewerkte in de Midi. In 1934 kocht zijn zoon Raymond Mas het Domaine de Montredon aan en in de jaren daarna werd het domein door diens zoons Paul en Maxime uitgebreid tot ruim 120 hectare.
Tegenwoordig wordt het Domaine bestuurd door de twee zoons van Paul: Jean Claude en Michel. De wijngaarden vormen geen aaneengesloten blok, maar bevinden zich in enkele dicht opeen gelegen, klimatologisch en bodem technisch zeer verschillende zones in de Midi.
De filosofie van 'Les Domaines Paul Mas' is er op gericht de typiciteit van bodem en druivenras te behouden, en tegelijkertijd een wijn te presenteren die aansluit bij wat de consument vandaag de dag vraagt: veel fruit, concentratie, kleur, geur en smaak.
Alle wijnen worden gemaakt door Michel Mas, in samenwerking met de Australische oenoloog Richard Osborne, die speciaal is aangetrokken voor het vinifiëren van de witte wijnen.
Mas IGP = INSTAPLIJN
Crès Ricards = GRAND CRU TERRASSES DU LARZAC
Domaine Paul Mas = ESTATE WIJNEN
Mas des Tannes = BIOLOGISCH
Château Paul Mas = TOPRANGE
Beluguette = TOPRANGE
Clos des Mures = TOPRANGE
------------------------------------------------------------------------------------
Château de Panery = nu niet meer leverbaar! Rutger & Angelique hebben hun domein verkocht.
Het verhaal achter de Panery wijnen = het verhaal over Angélique, de vrouw achter deze wijnen.
Het is April 1988 als tijdens een electronica beurs in Hannover Rutger en Angélique elkaar leren kennen en hals over kop verliefd worden.
Angélique is dan 20 jaar, student en woont in Eindhoven en Rutger is dan 37 jaar, woont in Vught en is directeur van KRP Power Source in Etten-Leur. Als Angélique gaat studeren in Maastricht, verliezen ze elkaar uit het oog.
Angélique gaat wonen in Fourons Saint Martin in België, waar ze in een oude boerderij woont en waarvan ze de helft verhuurt als vakantiehuis.
Voor de gasten wordt als welkomstgeschenk altijd een fles wijn neergezet.
Op een dag loopt Angélique door de HEMA en valt haar oog op een fles rode wijn met de naam ‘Saint Martin’. « Dat is leuk als welkomstwijn, een fles met de naam die correspondeert met het dorp waar ik woon » denkt ze.
Ze koopt de fles wijn, die goed bevalt en gaat op zoek naar de producent, zodat ze in de zomervakantie, net zoals het jaar daarvoor, de achterbak van de auto weer kan vullen met wijn. Op de schroefdop staat het internetadres : www.panery.com
Als ze de pagina opent, verschijnt tot haar stomme verbazing de foto en de naam van Rutger op de pagina. Dit dringt maar moeilijk tot haar door: Rutger, wijnboer in Zuid Frankrijk ? De laatste keer dat ze hem zag werkte hij in Etten Leur en woonde hij Vught!
Enkele dagen later besluit ze Rutger te bellen, het idee dat ze haar eerste grote liefde terug heeft gevonden laat haar niet meer los !
Ze belt Rutger op en vanaf dat moment stortten de twee in het enthousiast uitwisselen van wat je allemaal van elkaar wilt weten na 20 jaar. Een intensief emailverkeer volgt, met uiteindelijk een uitnodiging van Rutger om op bezoek de komen op de Panéry.
Op 12 mei 2008 neemt Angélique het vliegtuig naar de Panéry om er nooit meer weg te gaan! Rutger en Angélique zijn inmiddels getrouwd en werken samen op de Panéry met hun 3 kinderen (twee dochters en één zoon), paarden, honden, kippen en poezen.
Stille getuige van dit hele verhaal is nog steeds te koop bij de HEMA :
- De Saint Martin, Cuvée Angélique (Grenache en Syrah).
Inmiddels zijn ook de twee dochters vernoemd :
- de rosé (Grenache, Syrah en Cinsault) Saint Martin Cuvée Juliet,
- de witte (100% Chardonnay) Saint Martin Cuvée Isabel.
- De zoon des huizes heeft ook een eigen wijn gekregen de Merlot Saint Martin Cuvée Rafael, waardoor niet alleen meer de vrouwen de boventoon voeren op Panéry.
- de vader van Rutger: Cuvée Henry
- de moeder van Rutger: Cuvée Helene
Bron: Chateau Panéry, Mireille den Hartog, Van Franse Bodem
Bron: Wikipedia-Wijntransport