La Lorraine
La Lorraine
Liefde voor zoet.
Iedereen kent de quiche uit Lorraine.
De quiche is zelfs Frankrijks populairste gerecht.
Maar uit het Noordelijke grensgebied komt méér uit de keuken.
Veehouderij
Rund- en varkensvlees,
Wild uit de Ardennen,
Gevogelte,
Kalkoen: in dit gebied treft men veel kalkoenhouderijen aan.
Het vlees wordt ook graag gebruikt voor de bereiding van kalkoenbouten, -laapjes en blokjes, die in cellofaan verpakt en panklaar verkocht wordt.
Landbouwprodukten
Appelen,
Kweysen en
Mirabellen.
Vis
Karper en snoek van de Moezel
Kazen
Munster
Carré de l'Est
Chevrigny
De wijnen
De hellingen van het Moezeldal brengen Vins Délimités de Qualité Supérieure (V.D.Q.S.) voort:
De Côtes de Toul en de Moezelwijnen.
De Côtes de Toul zijn over het algemeen "grijs" wat neerkomt op een zeer bleke geelrose kleur en wordt geproduceerd in negen gemeentes rond Toul.
Moezelwijnen is rood of wit en wordt geproduceerd door vijftien gemeentes
Brandewijn
Vruchten Brandewijn van mirabellen en kwestsen.
Ook Framboise en Poire Williams.
Gastronomie
Potée Lorraine,
Quiche Lorraine, specialiteit uit Lotharingen,
Vers gemarineerde gebraden ham,
Gestoofd konijn,
Pot-au-feu Champenois,
Gras-Double Lorrain,
Ardenner ham: zeer bekend. Het vlees is gerookt, mooi donkerrood en heeft een eigen geur.
Pied-de -Cochon à la Sainte-Menehould en
Petit-Gris:
Dit zijn zeer fijnen slakken waarvan het vlees door een toebereiding met boter en aromatische kruiden heeel goed tot zijn recht komt.
Suiker- en banketbakkerswerk
Gekonfijte vruchtjes,
Gevulde kwesten uit Metz,
Dragées,
Suikertaart,
Mirabellentaart,
Macarons de Boulay
Bijzonder
Generaal De Gaulle was verzot op de
bitterkoekjes van Nancy of uit Boulay, van gesuikerde amandelen en de
"Lorraine kaviaar"
(jam van met een ganzenveer ontpitte rode bessen). Wordt sinds 1339 gemaakt!