Kweepeer gelei
Kweepeer gelei
Hier het recept voor kruidige kweeperengelei en -pasta.
Schil 3 kg kweeperen en snijd deze met een groot mes doormidden en verwijder eventueel het klokhuis.
Wil je liever de klokhuizen verwijderen, kook dan de pitten mee.
Kook de kweepeerparten in 4 flessen witte wijn, zorg dat deze ruim onderstaan.
Schep de kweepeerparten uit het kookvocht en laat de parten wat afkoelen.
Zeef het kookvocht door een doek.
Meet het volume van het vocht en voeg per liter vocht 0,8 tot 1 kg suiker toe (voor respectievelijk minder zoete tot zoete kweeperengelei).
Voeg hier 4 halve stokjes kaneel aan toe, 6 steranijs, 4 kruidnagels en 8 pimentkorrels aan toe en breng aan de kook.
Kook door tot het stollingspunt is bereikt, de kweeperengelei is dan roodbruin gekleurd.
Schep de kweeperengelei met wat kruiden in de potten en sluit de potten goed.
Kweeperenpasta (dulce de Membrillo)
Verwijder bij de kweepeer parten de klokhuizen.
Weeg de parten en voeg 0,8 tot 1,0 kg suiker toe per kg parten.
Pureer de parten en breng, roerend, in een brede pan aan de kook.
Maal een stokje kaneel met 3 steranijs en 6 pimentkorrels tot een poeder en roer dit goed door de pasta.
Kook de pasta totdat deze los laat van de bodem en de houten lepel er rechtop in blijft staan.
Heerlijk met kaas!
Bron: gaston dolmans - maman