Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Kruidenmengsels

Over kruidenmengsels?

Zaatar (Libaneese tijm)
Tijm, sumac en sesamzaad.

Sesamzout
Geroosterde sesamzaden met grof zout en iets sumac.
Lekker bij avocado, bij Jacob's vruchten en bij kip.

Pollen mengsel,
met vanille, kardamon, roze peper, steranijs en iets speculaas.
Lekker op meloenschijven

Kruidige paneermeel:
Oregano, peper, paprika poeder, kaas en paneermeel.
Lekker bij kipfilet.

Garam masala
Vijzel (of maal) samen:
3 lepeltjes peper,
2 lepletjes komijn,
1 lepeltje kruidnagel,
2 lepeltjes nootmuskaat,
2 lepeltjes korianderzaaden,
6 laurier bladjes en
1 kaneel stokje.
Goed luchtdicht bewaren en gebruiken bij vlees- stoofgerechten, gebakken vis of iets in een aardappelpuree.

Dukkah
Dukkah is een specerijenmengsel dat in vrijwel alle Egyptische huishoudens te vinden is.
Het wordt op elk moment van de dag gegeten.
Vaak wordt brood in olijfolie gedoopt, waarna het door de specerijen wordt gehaald.
Dukkah wordt meestal in grote hoeveelheden tegelijk gemaakt en kan worden bewaard in een pot.
Dit is een recept voor kleine hoeveelheden.
U kunt uw eigen mengsel maken door te experimenteren met de hoeveelheden van de verschillende kruiden.

Benodigdheden

  • 4 eetlepels korianderzaad
  • 4 eetlepels ongezouten pinda’s
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels gedroogde kikkererwten
  • 8 eetlepels zout
  • 2 eetlepels gedroogde muntblaadjes
  • 1,5 theelepels zwarte peperkorrels

Rooster de pinda’s, het sesamzaad, het korianderzaad en de komijn afzonderlijk in een zware koekenpan op middelhoog uur.
Blijf roeren totdat de specerijen beginnen te geuren.
De tijd varieert per specerij.
Doe alle specerijen in een vijzel en stamp ze fijn.
Dat kunt u ook met een keukenmachine doen, maar pas op dat het mengsel niet te papperig wordt.

Doe het mengsel over in en pot en sluit deze goed.
Het mengsel is bij kamertemperatuur enkele weken houdbaar. (3,5 dl).

Ook heerlijk bij verse zalm, kabeljauw of kip!

 

Bron: users.raketnet - ldekker/alles-afrikaanse-recepten-bijgerechten-genietsels-
Bron: Afrikaanse Bijgerechten
- gourmetmorsels - flavorsofkentucky