Kruidenbitter
Kruiden bitter
Ingrediënten voor 1 liter
2 gram angelicawortel
10 gram citroenschillen
2 gram citroenmelisse
1 gram foelie
2 gram galangawortel (laos)
3 gram gemberwortel
1 gram gentiaanwortel
2 gram kalmoes
5 gram kamille
1 gram kardemom
1 gram kinabast
2 kruidnagels
2 gram laurierblad
2 gram lavendelbloemen
2 gram pepermunt
4 gram pijpkaneel
2 gram piment
8 gram sinaasappelschillen
1 gram staartpeper
2 gram rozemarijn
0,400 ltr alcohol van 94 %
150 gram suiker
± 0,500 ltr water, aanvullen tot 1 liter
Bereiding
Maak de kruiden gelijkmatig fijn (niet te) in een vijzel of blender en doe ze in een bokaal met de alcohol en het water.
Na veertien dagen filteren door papier,
de kruiden zacht aandrukken in het filter en het volume en alcoholgehalte meten.
Het volume dient ca 910 ml te bedragen en het alcoholgehalte 44 %,.
Indien het niet klopt (er blijft alcohol-oplossing achter in de restkruiden).
Dan kunt u indien gewenst corrigeren met alcohol en water.
Doe de uitgefilterde likeur in een schone fles en voeg de suiker toe + 2 theelepels glycerine.
Vul, indien nodig, met water aan tot een liter.
De suiker lost u op door af en toe te schudden.
Voor degene die een wat zoeter drankje prefereren kan in plaats van 150 gram een hoeveelheid suiker van 250 gram worden toegevoegd.
De hoeveelheid water dient dan ca 0,400 ltr te bedragen.
Bij tussentijdse meting direct na het filteren dient het volume 850 ml en het alcoholgehalte 47% te bedragen.
Bron: home scarlet