Koos's tiramisu
Tiramisu van Koos
Dit eten wij met de kerst als overheerlijke toetje , met een kopje koffie en een glaasje Pedro Ximenès.
Splits 4 eieren en doe de eigelen en eiwitten in 2 aparte kommen.
Voeg 5 eetlepels suiker toe aan het eigeel en klop het lekker schuimig met de mixer.
Doe vervolgens 1 bakje mascarpone van 250 gram erbij en klop tot één geheel.
Koos rasp nog wat pure chocolade erdoor (voor de bite) en een mini scheut P.X. = facultatief.
Klop dan de eiwitten stijf (let op dat er geen spoortje eigeel bij het eiwit komen) met een snufje zout .
Schep dan voorzichtig door het eigeel mengsel tot een mooie egale mengsel is.
Maar vooral niet meer kloppen!
Leg liefst biscuits à la cuiller (franse lange vingers die je altijd mee terug neemt als je naar Frankrijk op vakantie gaat)
in een diep bord en giet wat sterke koffie + iets P.X. overheen. Niet te veel maar ook niet te weinig.
De lange vingers moeten niet soppig worden!
En dan alles samenvoegen in een mooie grote glazen schaal of in individuele glazen.
Eerst lange vingers, saus erover, weer laagje lange vingers (haaks zodat een stevig bouwwerk ontstaat), weer een laagje saus zodat alles bedekt is.
Zet de schaal minstens 2 à 3 uren in de koelkast.
Strooi op het laatste moment een laagje cacao erover en geniet !
Er bestaat ook een LIGHT Tiramisu recept!
Roer 3 el marsala of amaretto door 3/4 dl espressokoffie.
Klop in een kom 1/4 dl plantaardige room (bijvoorbeeld Finesse Blue Band) stijf met 1/2 el suiker
en klop 2 el van het koffiemengsel door.
Doop 1/2 pakje lange vingers een voor een in het koffiemengsel en verdeel ongeveer de helft over de bodem van een schaal.
Verdeel 1/4 l magere vanilleyoghurt zonder suiker (bijvoorbeeld Optimel) en de helft van de room hierover.
Leg de rest van de lange vingers erop en sprenkel de rest van het koffiemengsel erover.
Bedek met 1/4 l vanilleyoghurt en de overgebleven room.
Zet het dessert minstens 2 uur in de koelkast.
Strooi op het moment van serveren wat cacaopoeder en chocolade stukjes erover.
Ook mogelijk met mango en mangocoulis.
Lange vingers, reepjes verse mango en mango coulis afwisselen met mascarpone crème.
Of met frambozen.