Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Water, Cider, Thee & koffie

Koffie: Zwart als de duivel, heet als de hel, puur als een engel, zoet als de liefde!
(Talleyrand 1754-1838)

Over koffie

Koffiebonen zijn de zaden van bessen die groeien aan de koffiestruik.
Over het algemeen geldt: "Hoe hoger de plaats waar de koffieplant groeit, des te beter de koffie".
Er zijn verschillende koffiebessen, maar de twee bekendste zijn toch wel de Arabica en de Robusta.
De Arabica is de koningin onder de koffiebonen. Zij wordt verbouwd in hoger gelegen streken met een goede regenval.
Arabica koffie heeft een mild en subtiele volle smaak, een hoge kwaliteit en een laag cafeïnegehalte.
De Arabica wordt verbouwd in de hoger gelegen gebieden van Afrika en Zuid-Amerika en heeft een fijne geur en is niet erg krachtig.
Deze koffieboon wordt voor ongeveer 65% van de totale koffieproductie gebruikt.

De Robusta is een koffieboon die vooral in de lager gelegen koffie gebieden van Afrika en Azië wordt aangetroffen.
De Robusta heeft een stevige smaak en wordt vaak gecombineerd met Arabica, om aan melanges extra kracht te geven.

De ene koffieboon is de andere niet.
Er zijn enorme verschillen in de smaak van koffie?
De smaak kan pittig, vol, droog, rond, mild of juist heel stevig zijn.
Om koffie te kunnen typeren spreken we van vier hoofdsmaken:
Zoet,
Rins,
Bitter en
Neutraal.

Koffie krijgt een zoete smaak als tijdens het branden van de koffiebonen suiker is toegevoegd.
Een rinse smaak wil zeggen dat de koffie iets zurig en pittig is. De Winterkoffie van Mocca d'Or is typisch zo'n rinse koffie.



Uiteindelijk zijn de meeste koffiesoorten melanges van de Arabica- of Robustaboon.
Een melange wordt verkregen door verschillende soorten koffiebonen met elkaar te mengen.

Ook het land van herkomst van de koffiebonen is uiteraard van invloed op de smaak van de koffie.
In ons assortiment vindt u koffie uit o.a. Afrika, Centraal-Amerika, Indonesië en Zuid-Amerika.

Geniet van de unieke smaken van de koffiebonen uit deze landen en kom proeven bij ons in de winkel!
 

Kocht je tien jaar geleden koffie voor thuis, dan was het assortiment over het algemeen niet groter dan roodmerk, goudmerk of decafé. Dat is tegenwoordig wel anders. In het schap van je supermarkt of van je koffiewinkel vind je een steeds grotere keuze in koffies. 100 % arabica zie je vaak staan op de verpakking van de duurdere koffies. Maar zet je met 100 % arabica ook altijd een betere koffie? Wat is het verschil met die andere boon, de robusta-variëteit?

Geschiedenis
Een groot verschil is de leeftijd van de koffie-variëteit. De arabica koffieplant werd al in 600 n.Chr. verbouwd in Ethiopië. De verspreiding naar andere delen van de wereld vond plaats vanaf de vijftiende eeuw, toen handelsmissies over zee op gang kwamen. De robusta variëteit werd rond 1800 ontdekt, in Congo. De robusta-boon bleek een sterke boon met een hoge resistentie tegen ziektes, maar was minder smaakvol. De ligging van koffieplantages heeft grote invloed op de smaak van de koffieboon. Arabica bonen groeien vanaf een hoogte van 600 meter, robusta bonen kunnen groeien vanaf zeeniveau. Hoe hoger de koffieplant groeit, hoe complexer en intenser de smaak van die koffie is.

Hoe ontstaat smaak?
De smaakeigenschappen van een koffieboon worden voor een deel bepaald door het microklimaat waar de koffieplant groeit, het terroir.
Dit microklimaat bevat naast de bodem, ook het aantal zonuren, de hoogte en de droogte van het gebied waar de plantage ligt.
Dit microklimaat bepaalt of je zoete tonen in je koffie kunt proeven zoals fruit, karamel of cacao of misschien wel bloemen, of dat je frissere, groene smaken proeft.

Er zijn meer factoren die de smaak beïnvloeden, zoals de branding van de boon, de maalgraad van de molen, de hoeveelheid water en koffie waarmee je je koffie zet.

Over het algemeen kun je zeggen dat een arabica boon een milder smaakprofiel heeft, met een hogere aciditeit (zuurtegraad).
Robusta heeft en minder brede en diepe smaak. Robusta bonen worden vaak gebruikt in melanges.
Beide koffievariëteiten zijn er in verschillende kwaliteiten. Dat geldt ook voor robusta en arabica koffie. Als er 100 % arabica op een verpakking staat, hoeft dat niet per se te betekenen dat je goede koffie in handen hebt. Het beste is om verschillende koffies uit te proberen om zo te ontdekken welke koffie het beste bij jouw koffiemoment past.

 

Koffie Branderij Mocca d'Or
Van oudsher staat Mocca d’Or koffie bekend om zijn kwaliteit.
Het geheim van de kwaliteit van de koffie schuilt in het deskundig mêleren en branden van de koffieboon.
Mêleren is vakwerk, gebaseerd op jarenlange ervaring.
Wanneer ongebrande (groene) koffie binnenkomt, keuren we de bonen op kleur, vorm, grootte en snede van de boon.
We snuiven de geur op en voelen hoe hard de bonen zijn.
Daarna wordt deze groene koffie gebrand in een miniatuur proefbrander.
Vervolgens zetten we kleine beetjes koffie die zorgvuldig worden geproefd en vergeleken door de kwaliteitsmanager. Alleen met de bonen die aan al onze kwaliteitseisen voldoen, werken we verder.

Het branden van de koffie
De belangrijkste bewerking van de koffie is het branden.
Koffie krijgt haar kleur door verhitting. Mocca d’Or koffie wordt extra langzaam op ambachtelijke wijze geroosterd volgens het unieke SlowRoast brandprocedé.
De bonen worden gewenteld in een gesloten trommel, terwijl deze wordt verhit.
Op het moment waarop het koffiearoma vrij komt, moet het branden worden gestopt.
Op deze manier komt de smaak van de bonen optimaal tot zijn recht. De koffie wordt snel gekoeld om nabranden te voorkomen, dit gebeurt op een koelzeef.

Als de koffie gekocht gaat worden krijgt Mocca d'Or eerst kleine monsters aangeboden die op een monster brandertje gebrand wordt. Na het branden wordt de koffie door vakmensen geproefd en er wordt een keuze gemaakt welke koffie gekocht gaat worden.
Wanneer de koffie binnen komt wordt er nog een aantal monsters getrokken uit de partij en op de zelfde wijze gebrand en geproefd.

Alle ingrediënten worden met zorg geselecteerd en gecontroleerd.
Van groene boon tot geurige koffie!
 

Het verpakken van de koffie
Koffiebonen, espresso koffie, snelfiltermaling; wat u ook kiest, steeds smaakt de ambachtelijke koffie van Mocca d’Or vers en geeft zij haar heerlijke aroma pas vrij in uw kopje.
Ook daar zit een stukje vakmanschap achter.
Het geheim van koffie is namelijk even heerlijk als vluchtig.
Wanneer koffie in aanraking komt met lucht, zullen smaak en aroma minder worden. Daarom verpakt Mocca d’Or de koffie zorgvuldig.

Espresso
Mocca d’Or espresso wordt direct na het branden verpakt in een unieke blikverpakking met gepatenteerde ventieldop.
Vervolgens rijpt de koffie zes weken in het blik, dit geeft de koffie een bijzonder karakter.

 

Koffie in kilo pakken
Door koolzuur in de verpakking te blazen, wordt de aanwezige zuurstof verwijderd.
Door deze methode blijven de aroma's van de koffie beter behouden dan bij vacuüm verpakken.
De koffie blijft daardoor langer vers dan u gewend bent. Bij vacuüm verpakken wordt de lucht uit de verpakking gezogen, maar nooit 100%, smaak en aroma zullen daarom toch veranderen.

Bewaartip
Zuurstof en vocht doen koffie geen goed. Bewaar koffie daarom altijd in een goed sluitend blik.
Zo blijven bonen twee maanden en gemalen koffie circa twee weken in een prima conditie.
Wilt u de koffie langer bewaren? Dan kunt u koffiebonen goed verpakt in het vriesvak bewaren.
Hou er wel rekening mee dat bij het ontdooien wat condens ontstaat. En vocht heeft een negatieve invloed op de kwaliteit.




Bron: mocca d'Or - koffie weetjes - levelt - compagnie