Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Koffie zetten...

Voor volautomaat>>> 
voor piston machines>>> 
 

Koffie zetten 
Het drinken van koffie, een eeuwenoude traditie.

’n Theater, ’n Restaurant, 'n Café.
Plaatsen waar mensen elkaar graag ontmoeten. Om te luisteren, van gedachten te wisselen, te discussiëren of gezellig bij te kletsen.
Dit is niet alleen iets van de laatste jaren. Al eeuwen geleden troffen mensen elkaar, bijvoorbeeld in koffiehuizen.

En hoe hoog de discussies daar soms oplaaiden, over één ding waren ze het altijd eens: de heerlijke, pure smaak van koffie.
Niet voor niets werd dit van oorsprong Afrikaanse product later gedistribueerd over de hele wereld. En nog steeds wordt er op de hele wereld van koffie genoten.


Espressokoffie wordt onder zeer hoge druk (9 - 15 bar) gezet.
Heet water wordt door het maalsel geperst.
Er is degelijke (elektrische) apparatuur te koop, die de juiste condities voor espressokoffie en cappuccinokoffie weet te creëren.
Er zijn ook kleine potjes te koop die op het gas- of elektrisch fornuis moeten worden gebruikt.
Een geslaagd kopje espressokoffie heeft bovenop een gesloten crèmelaagje.
Deze methode vraagt om pittige, donker gebrande koffiebonen die zeer fijn gemalen zijn.
Espressokoffie bestaat uit bonen die speciaal gebrand zijn. Espressobonen worden extra fijn gemalen om te kunnen worden gebruikt in het espressoapparaat.
Het water wordt onder hoge druk door het koffiemaalsel geperst.
Een goede espresso heeft een fraai gesloten crèmelaagje.

Of de crema goed is, kan getest worden door er een klein beetje suiker over uit te strooien. Blijft die even liggen voordat ze weg zakt dan is de crème laag perfect.

Een cappuccino heeft espressokoffie als basis.
Schuimig opgeklopte melk en een vleugje cacao maken er een cappuccino van.
Voor het opkloppen zijn speciale melkopschuimers te koop, met een kleine garde kan het ook.
Gebruik nooit slagroom, hoe gemakkelijk dit ook lijkt, het geeft een totaal andere smaakbeleving en mag eigenlijk geen cappuccino heten.

Espresso ristretto 
Deze espressovariant wordt gemaakt met een zelfde hoeveelheid koffie als normale espresso.
Er wordt echter minder water voor gebruikt, namelijk hooguit 25 ml in plaats van 30 ml bij gewone espresso.
Hierdoor is espresso ristretto sterker. Het dient wel in een gewoon espressokopje geserveerd te worden.

Espresso doppio 
Espresso doppio bestaat uit twee maal een normale dosering espresso, geserveerd in een kopje van ongeveer 1,5 dl.
Het totale volume is ongeveer 75-95 ml. In feite is een espresso doppio dus gewoon een ‘dubbele espresso’.

Espresso macchiato 
Espresso macchiato bestaat uit een normale hoeveelheid gewone espresso, geserveerd in een klein glas of kopje, waaraan een eetlepel warme geschuimde melk wordt toegevoegd.
Macchiato betekent in het Italiaans ‘gevlekt’, hieraan verleent dit drankje dus zijn naam.

Espresso con panna (espresso tazza d’oro)
Dit drankje is vergelijkbaar met espresso macchiato, alleen wordt er geen geschuimde melk maar slagroom gebruikt.
Een extra luxe uitvoering dus.
Om de espresso macchiato nóg lekkerder te maken kun je nog wat chocolade poeder over de room heen strooien.

Espresso lungo (caffè americano, caffè grande)
Een espresso lungo of ook wel caffè americano of caffè grande genoemd bestaat uit een normale hoeveelheid espresso, aangevuld met heet water.
Het totale volume is ongeveer 75-95 ml, gelijk aan een espresso doppio, maar uiteraard minder sterk doordat het met water is aangelengd.
Je serveert het in een kopje of een klein cappuccinokopje van 1,5 dl.

Espresso corretto
Een corretto bestaat uit een kopje normale espresso met een scheutje alcohol of likeur.
In Italië voegt men vaak een scheutje grappa toe. Amaretto, brandy of sambuca is ook mogelijk.
Corretto betekent ‘gecorrigeerd’ in het Italiaans, en zo is dit drankje dus aan zijn naam gekomen.

Espresso romano 
Espresso romano is een normaal kopje espresso, maar wordt geserveerd met een klein stukje citroenschil.
In sommige werelddelen -bijvoorbeeld Brazilië- gebruikt men een schijfje citroen.
Men wrijft de schil over de rand van het kopje om een citroensmaak te krijgen.




Koffie met melk 
Koffie en melk zijn van oudsher een goede combinatie.
Vooral als je de smaak van pure koffie te sterk vindt is melk een goede toevoeging.
Het zorgt er namelijk voor dat de koffie milder en zachter van smaak wordt.

Caffè latte (koffie verkeerd)
Caffè latte – in Nederland noemen we het vaak koffie verkeerd – wordt gemaakt van een deel espresso op vier delen half hete of gestoomde melk.
Caffè latte serveer je in een dik doorzichtig glas.

Café au lait 
Dit is de Franse variant van caffè latte en is bijna gelijk, alleen wordt er hiervoor filterkoffie gebruikt.
In Frankrijk maar ook in Spanje wordt het veel bij het ontbijt gedronken.
In Spanje noemt men het drankje café con leche. Café au lait serveer je in een kleine kom.

Latte macchiato 
Latte macchiato bestaat uit (zoals de naam al doet vermoeden) melk met slechts een scheutje koffie.
Meer melk dan koffie dus. Een goed gemaakte latte macchiato is opgebouwd uit meerdere lagen die niet door elkaar heen lopen.

 

 

IJs koffie 
Op een hete zomermiddag is koffie vaak niet het eerste waar je zin in hebt.
Mocht je toch behoefte hebben aan een beetje cafeïne, dan is er altijd nog ijskoffie.
De naam zegt het al: ijskoude koffie!

Caffè freddo 
Een caffè freddo is is lekker op warme dagen omdat het ijskoud geserveerd wordt.
Caffè freddo maak je door een scheut espresso af te koelen door het te mixen met ijs, bijvoorbeeld in een (cocktail-)shaker.
Na het geheel te zeven serveer je het drankje in een martiniglas.
Op een goede caffè freddo ligt een dun laagje crema. Officieel drink je het pas aan het eind van een diner.

Caffè latte freddo 
Caffè latte freddo is gelijk aan normale caffè freddo maar wordt geserveerd met extra melk.
Eigenlijk is het dus een ijskoude caffè latte.



IJskoffie recepten 
Hieronder vind je een paar makkelijke recepten voor het bereiden van ijskoffie.

Caffè Americano met ijs 
Een normale Americano heeft de volle sterke smaak van normale espresso maar is minder sterk.
De Americano met ijs is de heerlijke ijskoude variant.
Benodigdheden: koffie-ijsblokjes, 3 dl ijswater, 2 espresso’s, eventueel suikerstroop.
Vul allereerst een hoog doorzichtig glas met de ijsblokjes, en schenk het water erbij.
Voeg hier de espresso’s aan toe en roer het geheel door.
Doe er naar smaak suikerstroop bij. Pas het drankje aan je smaak aan, door meer of minder espresso te gebruiken.

IJskoffie 
IJskoffie is verfrissend op bijvoorbeeld een hete ochtend op je werk of tijdens een luie zomermiddag op het terras.
Dit drankje is het broertje van ijsthee.
Benodigdheden: verse arabica-koffie (doe 2x zoveel koffie in het filter als normaal, zodat het extra sterk wordt),
8 kopjes water, 1 glas koffie-ijsblokjes en naar wens suikerstroop.
Bereid extra sterke koffie, bijvoorbeeld in een cafetière of normaal koffiezetapparaat.
Laat de koffie hierna afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer het nog even door en serveer het in een hoog doorzichtig glas samen met koffie-ijsblokjes. Serveer het eventueel met suikerstroop.

Toddy-koffie 
Toddy-koffie is een speciale koffievariant.
Het wordt gezet met koud water, waardoor de natuurlijke oliën van de koffie worden behouden.
Daardoor is deze koffie minder zuur en bevat minder cafeïne.
Benodigdheden: 30 gr grof gemalen koffie, 4,5 liter koud water.
Niet alle koffiesoorten zijn geschikt voor Toddy. Grof gemalen koffie verdient de voorkeur.
Giet steeds kleine scheutjes koud water op de koffie en zorg dat al het koffiemaalsel nat wordt.
Roer het niet door , maar laat de koffie twaalf uur staan.
Hierdoor ontstaat er een koffieconcentraat, dat voor gebruik dient te worden aangelengd met koud of heet water of melk. Gebruik één deel concentraat op drie delen water of melk. Gebruik geen koffie-ijsblokjes.

Koude koffie verkeerd 
Koude koffie verkeerd is op drie manieren te maken: met sterke koffie, met espresso of met Toddy-koffie.
Benodigdheden: 1,8 dl koude melk, 2 espresso’s, koffie-ijsblokjes.
Schenk koude melk in een doorzichtig glas, en roer hier de espresso doorheen.
Voeg koffie-ijsblokjes toe tot het glas vol is.
De espresso zal verdunnen wanneer deze op het ijs geschonken wordt. Om toch de espressosmaak te behouden, gebruik je eerst melk, dan espresso en dan pas ijs.
Afhankelijk van welke soort melk je gebruikt, smaakt dit drankje meer of minder naar koffie.



Bron & Foto's: compagnie - Mocca d'Or - koffiebar - koffiegek - gebrand - koffieweetjes - flickr