Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Koffie en gezondheid


Koffie en gezondheid

Is koffie nu gezond of ongezond?

Een kop koffie bevat honderden stoffen, waarvan wij slechts ten dele weten wat voor een invloed zij hebben op de gezondheid van de mens.
De ene stof heeft een positieve invloed, de andere wellicht wat negatief, maar wat het effect nu tezamen is, zeker in combinatie met andere voedingsstoffen: dan weten we het vaak niet.

Er zijn veel onderzoeken geweest naar de gezondheidseffecten van koffie, en ze spreken elkaar soms nog wel eens tegen.

In koffie zit cafeïne waaraan veel goede bijwerkingen aan toegedicht kunnen worden, maar ook minder goede.
Daarentegen houdt het filter weer andere stoffen tegen die minder goed voor de gezondheid zouden zijn.
Zet u koffie met kokend water of niet, hoe heter het water hoe meer stoffen vrijkomen, de koffie kan ook verbranden.

Verder bevat koffie veel anti-oxidanten zoals chlorogeenzuur die van goede invloed zou zijn op diabetes type 2 (wat door hoge bloeddruk, hoge cholesterol, en teveel buikvet in de hand wordt gewerkt).
Koffie zou niet alleen preventief werken op de ziekte van Alzheimer, maar Alzheimer zelfs kunnen genezen, zowaar!

Het idee dat koffie ongezond zou zijn is echter nooit aangetoond, met name dat koffie een ongunstig effect zou hebben op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.


Enkele veel gehoorde misvattingen
Koffie werkt vocht afdrijvend, daarom krijg je water bij espresso.

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat cafeine of koffie zorgt voor extra vochtafdrijving.
Door de consumptie van koffie neem je juist vocht op.
Een plotselinge cafeïne-inname door mensen die dat niet gewend zijn, heeft een kort stimulerend effect op de uitscheiding van urine.
De cafeine heeft een stimulerend effect op de werking van enkele spieren, waardoor onder andere de blaas gestimuleerd word.
Mensen die daar gevoelig voor zijn zullen dat effect ervaren, maar in feite ligt het aan de blaas die slecht functioneert.

In espresso zit niet meer cafeine dan in andere soorten koffie.
In een kopje koffie (150 ml) zit 80mg cafeine en in een espressokopje (70 ml) zit 40 mg.
Bij beide zetmethodes komt de cafeine vrij met het eerste water.
Het cafeine gehalte is vooral afhankelijk van de koffieboon soort, Robusta geeft 2 tot 3 maal meer cafeine als Arabica-bonen.
En dus niet afhankelijk van de zetmethode.
Nadeel van Robusta voor espresso is dat de bubbels in de cremelaag groter zijn, en dus iets sneller zullen verdwijnen.

Waarom dan een glas water bij de espresso?
Een glas water serveren bij een kopje sterke espresso is vooral in zuid europa en bij hippe restaurants gebruikelijk.
Dit wordt gedaan om te zorgen dat je de koffie beter proeft.
Het is in ieder geval niet bedoeld om de vochtbalans te herstellen, zie hierboven. Koffie zelf draagt immers ook bij aan de dagelijks benodigde hoeveelheid vocht.

Wij zijn niet overtuigd, niet van schadelijke effecten, maar ook niet van de positieve effecten van koffie op de gezondheid.
Zoals zoveel dingen: geniet van uw koffie of espresso, teveel zorgen zijn slecht voor uw gezondheid.
Als wij dadelijk weer onze koffie kunnen drinken zijn we weer helemaal blij en of het zo is of niet: wij denken dat blije mensen gezonder zijn!




Bron: koffiewinkel - juliusmeil - wijnweetjes