Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Knieperties!

Knieperties!
Een bijzondere oud & nieuw traditie.
Wat zijn tradities toch mooi, vooral als ze eetbaar zijn!
De platte wafel wordt alleen op oudejaarsdag gegeten, hij staat symbool voor:
het jaar is voorbij, heeft zich bloot gegeven en alles is duidelijk en zichtbaar.
De Nieuwjaarsrolletjes zijn dicht en zitten vol beloften en verrassingen:
het nieuwe jaar ligt er symbolisch in opgesloten.

Smelt 200 gram boter.
Voeg 250 gram basterdsuiker en een snufje kaneel toe.
Schep 500 gram patentbloem door het beslag tot het dik en vloeibaar is.
(eventueel wat water toevoegen).

De knippertjes ijzer met boter invetten, een klein hoeveelheid beslag erin en stevig dichtknijpen.
Voor de Nieuwjaarsrolletjes, iets dunner maken zodat de gebakken wafels makkelijk om de steel van een pollepel opgerold kunnen worden.
Eventueel vullen met slagroom.

En nu de 'echte' recept van Koene:
'Voor echt lekkere knieperties volgt hier het recept' vertelt hij ons

250 gr. patent tarwebloem (niet zelfrijzend)
250 gr. witte basterd suiker
Pakje vanille suiker
1 ei
125 gr. gesmolten roomboter
Kopje heet water.
2 theelepels kaneel

Doe de suikers in een kom en voeg daarbij het hete water.
Laat de suikers zoveel mogelijk oplossen in het water.
Voeg vervolgens het ei, de bloem, de gesmolten boter en de kaneel toe.
Met de mixer goed door elkaar mengen.

Je kunt meteen gaan bakken, maar je kunt het ook in de koelkast of kelder een nachtje laten doorzoeten en opstijven, en dus de volgende dag gaan bakken.




Bron: Noorderland - Koene