Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Kip van Roos

Culinaire romantiek...
Een scheutje kookvocht, een handje verse kruiden, een snufje liefde en aandacht. Vooral dit laatste maak zo'n ovengerecht zo heerlijk en onovertroffen.
 

Leg een biologisch kippetje in een ruime ovenschaal en smeer ’m in met zout en peper.
Vul de vogel met een citroen, ewat roomboter om hem smeuwig te houden en  bind ’m dicht.
Leg er een paar stukken roomboter op.
Steek tenslotte wat knoflooktenen tussen poten en vleugels en strooi wat Provençaalse kruiden erop.

Leg rond de kip wat  aardappeltjes.
Een echt lekker aardappeltje uitzoeken is in dit geval van belang, met een kruimige muis wordt het niks.
Schil ze en droog ze, snij ze in twee of drie stukken en leg ze met wat takjes rozemarijn in de schaal.
Strooi er zout en peper over, begiet aardappels én kip met olijfolie en iets bouillon en zet de schaal in de oven (175 graden).

 

Begeleiding voor de kip
Snijd een paar stronkjes witlof doormidden en rangschik ze in een vuurvaste schaal, doe ook hier olijfolie en zout en peper over en schuif ze naast de kip, als die er zo’n driekwartier instaat.
Haal de lof na een half uur uit de oven, knijp er het sap van een sinaasappel over uit en zet de schaal terug.
Ongeveer een kwartier later zijn groente, vlees en aardappels klaar.
Pas de braadtijden naar eigen inzicht aan: een klein kippetje is met 5 kwartier klaar, een groter exemplaar doet er gauw anderhalf uur over om gaar te worden.


Dit is een recept van roos ouwehand.