Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Kerst in Italië

Kerst in Italië
La viglia di natale
Natale con i tuoi Pasqua con chi vuoi
(Kerst met je familie Pasen met wie je wilt)

De traditie wenst 24 uren vasten voor Kerst en het avond-maal, die op 24 december valt, moet met 7 verschillende visgerechten begeleid worden.
Nodig dan je hele familie en vrienden uit en vier het zeven-vis-diner.

Klassieke gerechten die veel worden bereid zijn:
- antipasto di cozze (gegratineerde mosselen)
Mosselen grondig wassen en controleren. In pan olie, knoflook en mosselen mengen.
Mosselen afgedekt 6-8 min. koken, tot alle mosselen openstaan. Regelmatig omschudden. In kom 125 g zachte boter, 1 theelepel citroensap, 2 eetlepels selderij (fijngehakt) en 2 eetlepels bieslook (fijngeknipt) tot kruidenboter mengen. Boven andere kom 100 g abdijkaas grof raspen. 125 ml Crème fraîche, 1 theelepel mosterd en 1 theelepel gedroogde dragon erdoor roeren. Beide mengsels op smaak brengen met zout en peper. Mosselen in vergiet goed laten uitlekken. Elke mossel losmaken en een schelphelft afbreken. Mosselen in schelp op bakplaat leggen. Selderijboter over helft van mosselen verdelen. Kaas-roommengsel over rest van mosselen verdelen. Oven voorverwarmen op 200 °C. In midden van oven mosselen 8-10 min. gratineren. Mosselen op schaal leggen en warm serveren.

- calamati fritti (gefrituurde calamari)
- spaghetti alle vongole (met venusschelpen)
Breng een pan water aan de kook en zoek intussen de schoongemaakte schelpjes uit. Zet een grote pan met deksel op hoog vuur en laat hem goed heet worden. Hak een klein bosje verse peterseliesteeltjes in kleine stukjes en houd ze apart. Snijd de blaadjes in grove stukjes. Pel en hak 4 tenen knoflooktenen, snijd 10 kerstomaatjes in kwarten en zet de 2½ dl wiite wijn alvast klaar.
Doe 400 gram spaghetti met een snufje zout in de pan kokend water en kook hem volgens de aanwijzingen op de verpakking tot hij net al dente is. Begin ongeveer 5 minuten voordat de pasta klaar is met de saus – ga hierbij heel vlug te werk, dus geen getreuzel! Schenk 4 royale scheuten extra vierge olijfolie in de hete pan en doe er de knoflook, peterseliesteeltjes, een flinke snuf zout en peper, 1-2 gedroogde verkruimelde Spaanse pepers en de gehakte tomaten bij. Blijf continu roeren en doe er zodra de plakjes knoflook bruin beginnen te worden de schelpjes en de wijn bij. Het zal flink spetteren en stomen, dus leg er gauw een deksel op en schud de boel flink door elkaar. Na 3 tot 4 minuten beginnen de schelpjes open te gaan, maar blijf dan nog wel een even schudden. Haal de pan van het vuur en gooi schelpjes die nog steeds niet open zijn weg. Giet de inmiddels perfect gare pasta af en doe hem met de gehakte blaadjes peterselie en een scheutje extra vierge olijfolie bij de schelpjes in de pan. Hussel of roer de hele boel een minuutje of twee door elkaar zodat het heerlijke sap van de schelpjes goed in de pasta wordt opgenomen en ga zo snel mogelijk aan tafel. Geen Italiaan zal het in zijn hoofd halen dit gerecht te serveren zonder een stuk knapperig brood om het sap mee op te deppen.


- baccalà (stokvis)
- linguine alle alici (met ansjovis)
gamberetti in salse (gamba's)
Pel en snipper wat sjalotjes en knoflook. Pel de tomaten en verwijder de pitjes en overtollig vocht. Snij de tomaten in kleine blokjes.
Verhit de olie en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de tomaten en de tomatenpuree toe. 2 minuten laten sudderen. Dan witte wijn en water erbij. Zout, peper en wat suiker toevoegen. In open pan zachtjes laten sudderen tot een dikke rode saus ontstaat.
Ontdooi de gamba`s (als je diepvries gebruikt). Pel de gamba`s en leg deze in de saus tot ze mooi roze gekleurd en gaar zijn.
Bestrooi de saus met de gamba`s met peterselie of basilicum.

- capitone (zeepaling).

Na de messa di mezzanotte (nachtmis), die blijkbaar goed voor de vertering van alle vis is,
gaan velen nog even een Spumante drinken met een stuk
- Panettone of
- Torrone erbij.
De torrone wordt door de meest enthousiaste koks thuis gemaakt en in ruime mate aan vrienden en bekenden uitgedeeld.
Kerstsnoep en -gebak is traditioneel gevuld met noten en gedroogd fruit.
Volgens de overlevering bevordert het eten hiervan de vruchtbaarheid


Wijnadvies:
Hierbij hoort Italiaanse wijnen zoals
een witte Catarratto uit Sicilië of een frisse Soave,
een rode Chianti, een Barbaresco of een Barolo.

 

Kerstmis is het belangrijkste jaarlijkse feest in Italië.
De huizen worden zeer vrolijk en volop voorzien van gekleurde veelvuldig aangebrachte lampjes aan de huizen.
Ook zie je overal van die kerstmannen aan de ramen hangen.
Hoe meer versiersels hoe beter.

De echte kerstboom staat vooral buiten en binnen is een kunstboom aanwezig die ook weer volop versiert is met vooral gekleurde ballen en slingers.
Uiteraard mag een mooie kerststal niet ontbreken in je huis.
Maar ook zijn er overal levende kerststallen te vinden en uiteraard vele gezellige kerstmarkten.

buon appetito e gioiosa di Natale...       


Bron: Mammaloe