Karafferen en decanteren
Karafferen en decanteren Karafferen doe je met jonge wijnen die nog niet op dronk is en die je ook niet wilt bewaren. Karafferen gaat zo: schenk de wijn over in een ruime karaf met dikke, grote buik en lange hals, of in een grote wijnglas, of uit de losse hand, met royale gebaren zodat de wijn goed in contact komt met zuurstof. De aroma's kunnen zo mooi 'los' en de wijn 'geeft' zich beter. Dit geld voor alle wijnen - wit, rood en rosé - die tijdens de opvoeding niet zo veel contact met zuurstof hebben gehad. Decanteren is bedoeld voor ongefilterde wijnen met veel depot. Vintage Port is een goed voorbeeld... maar wees voorzichtig met de echte 'oudjes'. Die zijn zo fragiel dat ze door het snelle contact met zuurstof juist hun schoonheid verliezen. Ze sterven in de karaf. Decanteer dan zo kort mogelijk voor gebruik. Zet de fles eerst een dag rechtop zodat het depot kan zakken, en schenk de wijn vervolgens heel voorzichtig over, bij goed licht, tot het depot zichtbaar is in de flessenhals. Depot van Vintage Port is te lekker om weg te gooien. Meng het met echte boter: dit is verwennerij op vers stokbrood! - Pedro Decanter Van Italiaanse designer Enrico Albertini Kies een karaf van jouw smaak: - Mikasa karaf - Riedel Grande finale - Klassiek - Riedel Amadeo Wij verkopen Schott Zwiezel Decant-air. ![]() Vanzelfsprekend moet een wijnkaraf brandschoon zijn en mag hij geen geurtjes afgeven. Proef de wijn eerst uit de fles om te controleren of hij geen fouten heeft. Spoel dan de karaf met een scheut wijn om (zogenaamd vineren) en schenk er vervolgens de rest van de fles in. |