Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Jurançon


Jurançon

de zoete Pyreneeënwijn
 

Grofweg tussen de Bordeauxstreek en de Languedoc ligt een resem kleinere wijngebieden, die men in Frankrijk gemakshalve samenvat onder de noemer “sud-ouest”.

Van deze zoete witte wijn uit de Jurançon werd al in het jaar 998 in de boeken melding gemaakt en koning Hendrik IV van Frankrijk is er mee gedoopt .
In de 14e eeuw voerden de prinsen van Béarn hier het begrip "cru" in.
In Frankrijk was dat één van de eerste pogingen om wijnen te klasseren en te beschermen.
Veel hebben ze niet met elkaar gemeen.
Behalve bekende wijnstreken als Bergerac en Cahors, vinden we er bescheiden pareltjes zoals de Jurançon.

Jurançon is de naam van een kleine gemeente net buiten Pau, aan de voet van de Pyreneeën.
Wie op bedevaart gaat naar Lourdes, staat op een dik half uur in Jurançon.
Het gelijknamige wijngebied omvat 25 dorpen, maar meer dan 1000 hectare wijngaard levert dat niet op.
Een dwerg dus.
Toch is Jurançon al sinds 1936 een erkende herkomstbenaming (AOC), één van de oudste van Frankrijk.

De wijngaarden liggen overwegend op de zuidelijke flanken van de heuvels, gericht op de zon en beschut tegen de noorderwinden.
De gebruikte druiven zijn lokale en dus weinig bekende soorten, zoals
Petit Manseng en
Gros Manseng en de
Courbu

De Petit Manseng is een unieke druivensoort voor de Jurançon die zich perfect heeft aangepast aan het klimaat en terroir.
Hij karakteriseert zich door zijn aromas van exotisch fruit, citrusvruchten en geconfijt fruit.
Wijnen van deze druif zijn frisser van smaak dan andere dessertwijnen wat hem een aangenaam karakter geeft

Maar dat maakt de ontdekking des te leuker.
Er worden twee soorten wijn gemaakt:
de droge Jurançon sec en
de zoete Jurançon.

De droge versie is doorgaans eenvoudig en levendig, met flink wat zuren.
De zoete wijnen behoren tot de betere van Frankrijk.
Ze worden gemaakt van druiven die pas geoogst worden als ze al verschrompeld zijn, een techniek die men “passerillage” noemt.

Om de zoete wijn te maken worden de druiven zeer laat met de hand geoogst net voordat de eerste sneeuw valt.
De paradox voor grote zoete wijnen is dat de druiven zowel voldoende suiker als zuren moeten bevatten .
Het juiste moment om te oogsten is dus zeer belangrijk.
De warmere wind uit Spanje zorgt voor de "passerillage".
Een natuurlijk proces waardoor de overrijpe druiven gaan krimpen door de verdamping van het vocht in de druif zodat er een hoge concentratie van suiker ontstaat.
Hierdoor is ook het rendement per hectare zeer laag.
Er is dus geen sprake van edele rotting zoals dat in de Sauternes wel het geval is.


De beste exemplaren kunnen mooi verouderen.

Droog of zoet, in Jurançon kan je prijskwaliteit goede zaken doen.

De wijnen worden op hout gerijpt zodat ze een intense strogele kleur met aroma's van krenten, gedroogde abrikoos en honing.
In de mond ontdekt je opnieuw veel rijpe abrikoos, aangevuld met geconfijt fruit.
Het zijn vooral de prima zuren die deze zoete wijn in balans houden.
Drink de wijn niet op één avond uit, maar proef hem 's anderendaags opnieuw.
Je zal merken dat de smaak evolueert en complexer wordt.

Deze wijn drinkt u bij gebak met (gekonfijt) fruit, met in Jurançon gestoofde ananas, met foie gras, blauwe schimmel- of brebis kaas of als hij wat ouder is met gevogelte in saus
of... gewoon na het eten als afrondertje.
 

Is een Jurançon met een Sauternes te vergelijken?
Een Jurançon wordt gemaakt van totaal andere druiven dan een Sauternes, de Sauternes druiven hebben edele rotting ondergaan, ze hebben beide andere bodems, etc...
Het zijn wel allebei zoete wijnen.

Als je een Sauternes liefhebber bent moet je zeker eens Jurançon proberen.
Als wij Jurançon met Sauternes vergelijken dan houden wij vooral van die frisse zuren in de Jurançon die de wijn niet zo plomp en zwaar maken zoals bij sommige Sauternes wel het geval is (sorry Lion!).
Heb je wel eens een Sauternes bij Foie Gras gedronken als voorgerecht en daarna nog andere wijnen gedronken na zo'n mierzoete Sauternes? Probeer het de volgende keer met een Jurançon, gegarandeerd succes.




Bron - les vins des Pyrennees - Belegrave - vinara