Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Italië

Italië
Wie is er niet verliefd op de Italiaanse keuken?
één van de rijkste en puurste keuken ter wereld.


Een van de belangrijkste dingen in Italië is Het Eten.
Ze zijn er van s' morgensvroeg tot s' avonds laat mee bezig.
Ze gebruiken vooral verse lokale producten.
Om een beetje een inzicht te geven hoe een gangenmenu eruit ziet voor een Italiaan, hieronder wat uitleg.

De Italianen eten overigens s' middags (pranzo) zeer uitgebreid zoals hieronder en s' avonds (cena) juist wat minder uitgebreid met bijvoorbeeld een pasta vooraf en wat vlees als hoofdgerecht.

Om mee te beginnen de Antipasti, voorgerechten.
Het woord zegt het al geen pasta, maar wel overheerlijke voorgerechten gemaakt van lokale producten.
Het kan dus in elke regio verschillen wat je dan krijgt.

Het zijn vaak verschillende soorten gerechten. Het heeft een beetje iets weg van Tapas.
Voorbeelden van antipasti zijn:
Bruschette, geroosterde broodjes met olijven, champignons, tomaten etc.
Crostini, kleinere geroosterde broodjes maar gemaakt van ander brood dan Bruschettes
Gefrituurde ricotta
Gebakken paddenstoelen
Gefrituurde polenta

en dan nog allerlei andere soorten gebakken/gefrituurde/uit de oven lokale groentes.

Primi zijn ook voorgerechten.
Voorbeelden van primi zijn:
soep, bekendste zijn tomatensoep en minestrone soep (groentesoep)
pasta, allerlei soorten pasta welke dus niet als hoofdgerecht zoals bij ons gegeten worden, maar als voorgerecht.

Er zijn vele soorten pasta in Italië, met elk hun eigen structuur en smaak.
Voorbeelden zijn:
Spaghetti in diverse soorten diktes
Orechiette
Farfalla
Lasagna
Caneloni
Tagliatelle
Penne
Ravioli
Pappardelle
en er zijn er nog veel meer. De verse eierpasta is in welke soort dan ook de allerlekkerste en kun je hier in de Italiaanse speciale winkels kopen.

risotto = een wat dikkere rijstkorrel welke gekookt wordt in bouillon en waar vele recepten mee te maken zijn.

Secondo en contorni (hoofdgerecht en bijgerechten).
Het hoofdgerecht kan worden bereid met vlees, vis of gevogelte
Bekende Italiaanse vleessoorten zijn:
Salcisse
Ossobuco
wild zwijn.
Verder zijn de Italianen dol op fazant en konijn.

Contorni bijgerechten:
Daarnaast worden er verschillende bijgerechten bij geserveerd zoals salades, groentes etc.

Bekende en veel gebruikte Italiaanse groentes zijn:
courgettes
aubergines
allerlei soorten tomaten
spinazie

En als laatste de dolce, het nagerecht.
Verschillende Italiaanse nagerechten zijn:
taarten in alle soorten
koffie ook in alle soorten
ijs, koud maar ook gerechten met een beetje warm ijs
Tiramisu


Verder is Italië bekend om zijn pizza's en vele soorten pasta's, bijvoorbeeld met vongole
Pastarecepten, klik hier
Risotto met eekhoorntjesbrood, saffraan enParmezaanse kaas

om de kazen:
Parmezaan
Mozzarella
Cantuccini

Heerlijke koffie

Koffiedrinken in Italië is een genot.
De Italianen kunnen niet zonder en het is een van de belangrijkste bestanddelen van de Italiaanse cultuur. Vele soorten koffie zijn er dan ook te verkrijgen.

 

De koffiebar
Koffiedrinken in een bar. Dat is wat een Italiaan elke dag even doet.
S' morgens voor zijn werk snel een heerlijk kopje koffie staand aan de bar drinken met een brioche (gevuld broodje/croissant) erbij.
Dit is dan ook tevens het ontbijt bij de Italiaan.

Er zijn in Italië ongeveer 150.000 koffiebars.

S' morgens drink je een cappuccino staand aan de bar.
Maar na 16.00 uur is het not done om nog een cappuccino te bestellen in de bar, ook al maken ze hem gerust voor je als je er toch om vraagt.
Ze kijken je meestal wel wat vreemd aan.
 

Koffiesoorten
De bekendste koffiesoorten uit Italië en wat voor koffie je dan krijgt:
cappuccino = 45 ml. espressokoffie en 75 ml. melk. De melk wordt in volume vergroot door opschuimen met stoom
Espresso = Ca. 45 ml. zwarte en geconcentreerde koffie met een goudgeel schuimlaagje geserveerd in een klein kopje
caffè doppio = Een dubbele espresso, tweemaal zoveel koffie en tweemaal zoveel water.
caffè macchiato = Espresso met veel melk. Macchiato betekent 'gevlekt
caffè lungo of caffè Americano = Een espresso die later wordt verdund met heet water, en dus slapper is dan een normale espresso. heeft wat weg van onze eigen koffie.
caffè Latte = Espresso gemaakt met de moka met 2/3 melk, zonder schuim. Dit drinken de Italianen vaak bij hun ontbijt.
caffè coretto = Espresso met een een paar scheutjes likeur, Sambuca, Grappa of brandewijn
café crème = Een soort espresso van vers gemalen, maar lichter gebrande bonen, ook onder druk gemaakt, ook met een schuimlaagje, maar met veel meer water (145 ml.) dan een espresso.

Sambucca


Bron: Mammaloe