Ile-de-France
De "buik" van Frankrijk
Ile-de-France is het paradijs van het bakkerbakkerswerk, van grote vruchtbaarheid, van verse producten uit alle windstreken die in
Rungis verhandeld worden, van stevige gerechten en van Meesters-Koks die hier hun kunsten vertonen.
Kazen:
Brie, dit is één van de oudste kazen van Ile-de-France, maar werd pas tot "Roi des Fromages" in 1814 uitgeroepen.
Brie de Meaux en
Brie de Melun mogen een Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.) voeren.
De Mimolette, een harde kaas in de vorm van een bol.
Rollot
De belangrijkste productiebebrijven van
yoghurt en verse zuivelprodukten liggen in de Ile-de-France.
Veehouderij:
Rund-, varkens- en schapevlees, eieren en wild.
Landbouwprodukt
Witlof.
Schaal- en schelpdieren:
Mosselen en Oesters.
Suiker- en banketbakkerswerk:
- Caramel
- Macarons en Tuiles Mignonettes de Peronne,
- Vruchtenmoes Gaufres fourrées,
- Room-soezen,
- Eclairs met chocola
- Saint-Honoré,
- Brioches,
- Stokbrood, croissants en Rabotes (hele appelen in bladerdeeg).
Dranken
Bier (helaas, hier ook geen wijn!).
Brandewijn
Jenever
Gastronomie
- Eendepâté,
- Potée Picarde (stevige soep),
- Gebraden haan met bier,
- Konijn met gedroogde pruimen,
- Aal gestoofd in bier,
- Moutarde à l'ancienne en
- aardappelen, van eerste kwaliteit en ook voor de industrie.
Verwerking tot instantpurée, chips en voorgebakken frites
Bijzonder
Naast de vele restaurants, brasserieën en wijnbars is de bisto waarschijnlijk de meest typische eetgelegenheid van de stad.
Voor een snel geserveerde lunch, zoals een Croque-Monsieur, een steak tartaar, een uiensoep, een salade de chèvre chaud of een crème brûlée.
Of voor een "ballon blanc" of een espresso.
Parijs met zijn restaurants
Procope, de oudste restaurant van Parijs
Relais Louis XIII, de mooiste wijnkaart
Charlot, voor zijn zeevruchten
Met zijn bijzondere café's
Café de La Paix (bij de Opera)
Café de Paris voor een café noir of een Petit déjeuner of een glaasje
met zijn Brasserie's
Brasserie Bofinger, met artdeco inrichting
Brasserie Terminus Nord, een oude en bekende adres
met zijn bijzondere eet-winkels:
de bakker: de beroemste bakker Lionel Poîlane
de groenteman
de kaasboer
de charcutier (worsten-maker)
de slager
de paarden-slager
...en de Moulin Rouge (voor de laatste glas Champagne!)
|
|