'Hot pot'
'Arie's Hot Pot"...een variant op de Engelse "Lancashire Hot Pot", die afgedekt wordt met aardappel schijven.
8 magere runderlapjes,
50 gram boter,
40 gram bloem,
2 grote gesnipperde uien,
2 preien in ringen,
200 gram champignons in schijfjes,
2 wortels in plakjes,
3 dl. runderbouillon,
1.5 dl. rode wijn,
peper en zout,
2 el. gehakte peterselie,
1 el. worcestersaus,
circa 4 plakjes bladerdeeg,
1 tot 2 el. maïzena.
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden, vet de ovenschaal in. prik de plakjes bladerdeeg hier en daar in met een vork.
Bereidingswijze
Snijd de runderlapjes in blokjes en wentel de blokjes door de bloem.
Schud de overtollige bloem eraf.
Bak het vlees in een grote bakpan snel aan alle kanten bruin, kruid ruim met peper en zout. Haal het vlees uit de pan en voeg de gesneden groenten toe.
Bak tot alle groenten enigszins zacht zijn en haal ze daarna uit de pan.
Strooi de overgebleven bloem in de pan en bak deze al roerend bruin.
Voeg geleidelijk de bouillon en de wijn toe, breng aan de kook en laat dit enige tijd indikken. Voeg evt. wat maïzena toe om te binden.
Voeg daarna het vlees, de groenten en de peterselie toe.
Proef even of de smaak van de saus goed is, kruid evt. wat bij. Warm dit nog even door en schep het geheel dan in de ingevette ovenschaal.
Dek het vleesmengsel af met de plakjes bladerdeeg totdat alles afgedekt is.
Dek dan de schaal af met aluminiumfolie en laat het gerecht anderhalf uur sudderen in de oven.
Verwijder daarna de folie en bak nog 15 tot 20 minuten tot het bladerdeeg mooi gekleurd is: let op dat het niet zwart wordt!
Serveer het gerecht in de ovenschaal op tafel.
Lekker met gebakken aardappeltjes en doperwtjes.
Drink hierbij een stoere Spanjaard!