Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Het Zuidwesten

Het Zuid-Westen
Het land van de musketiers van wie Ridder d'Artagnan het beroemdst werd.

Het is eveneens een zonnige toeristische streek die vissers talrijke visrijke rivieren biedt en voor fijnproevers ganzenlever, ganzen- en eendenconfit, snippen en houtduiven en wijnen met veel boeket in petto heeft.

Diegenen die genezing zoeken vinden er water uit thermale bronnen en verder kan iedereen er genieten van
Armagnac en de heerlijke gekonfijte vruchtjes à l'Armagnac,
gedroogde pruimen, frambozen, clémentines, morellen, kastanjes en mirabellen.


Veehouderij
Rund-, varkens-, en schapenvlees
Gevogelte: gans en eenden

Landbouwproducten
Primeurs
Groente
Tomaten de Marmande
Knoflook (50 % van de nationale productie)
Pruimen (worden veel verwerkt met Armagnac)
Frambozen
Kersen (morellen)
Mirabellen (worden ook veel verwerkt met of zonder Armagnac)
Clémentines
Kastanjes

Vis
Riviervissen
Forel
Zalm

Kazen
Tomme des Pyreneeën:
Er bestaan twee soorten waarvan de één een lichte korst, een cilindervormig en een gewicht van 4 tot 6 kilo heeft en gemaakt is van schapenmelk.
Hij heeft een typische "goût de terroir".

De andere, met zijn natuurlijke zwarte korst en een plastic of was laagje er overheen, is gemaakt van koemelk.
Hij is zacht en genuanceerder van smaak.
Dit is Tomme Noire des Pyreneeën waarvan een gedeelte het label rouge voert.

Vleeswaren
Boerenham
Saucisson
Lever van gevogelte met Armagnac of met rozijnen
Salmis van leeuweriken
Dodine van eend 
Snip pâté

Wijnen
De wijngaard van Jurançon is gelegen ten Zuid-Westen van Pau.
Hij levert een zoete witte wijn die, volgens een oud verhaal, bij de doop van Henri IV gebruikt is.
Je hebt er ook een droge Jurançon die koud heel lekker is.
Ten Noorden van Pau vind je de prachtig volle, rode wijn uit Madiran.
De rode, witte of rosé wijnen uit Tursan zijn fruitig en liggen prettig op de tong.
In Lot-et-Garonne tussen Marmande en Agen wordt de Côtes de Buzet geoogst, een soepele, evenwichtige, lichte rode wijn die tamelijk 'charnu' is
De witte Côtes de Duras is droog en fruitig.
De rode is soepel en licht.
Op de Côtes du Marmandais wordt vooral rode wijn geoogst.
Pacherenc-du-Vic-Bilh is een pittige, fruitige witte wijn die goed koud gedronken wordt.
Brandewijn

Eau-de-Vie d'Armagnac is het produkt van de lange en ononderbroken distillatie van witte wijn, geoogst in afgebakende gebieden van de départementen Gers, Landes, Lot-et-Garonne.
De eigenschappen van Armagnac ontwikkelen zich tijdens de rijping in eikenhouten vaten.
De drie productiegebieden zijn:
Bas-Armagnac
Ténarèze
Haut-Armagnac
Pousse-Rapière
, een uitstekende cocktail uit Gasgogne, is een mengsel van Armagnac, likeur en van Vin Sauvage, een van nature licht prikkelende wijn uit de streek.
Floc de Gasgogne (floc betekend bloem) wordt gemaakt van druivenmost waar armagnac aan toegevoegd wordt.
Het bestaat in rood en wit.
Koud gedronken, smaakt hij heerlijk als aperitief of als dessertwijn.

Suiker- en banketbakkerswerk
Milhassous
Pastis
Cailloux de Pau
Touron du Pays-Basque
Truffes à l'Armagnac
Tammes kastanjes uit de Pyrenneeën
Pavés du Gave

Gastronomie
Warme ganzenlever
Confit van gans of eend
Garbure
Forel uit de Gave
(rivier)
Terinne van eend met pruimen en Armagnac
Zalm uit de Gave
Filet d'Izard
Gebakken bief met Armagnac
Konijn met pruimedanten
Piperade
Konijn met mirabellen

Dodine de canard

Bijzonder
Couvent des Jacobins te Toulouse