Herten gebraad
Hertenschoudergebraad
met groenten uit de oven
De oven op 180°C (160°C circulatielucht) voorverwarmen
1 kg hertenschouder (of hertenbout) met het touw met afstanden van ongeveer 5 cm opbinden zodat het braadstuk gelijkmatig rond wordt.
2 stengel bleekselderij en 400 g jonge aardappelen wassen en met een keukenhanddoek drogen.
Aardappelen in de lengte, selderijstengels dwars in 4 snijden.
12 kleine uien of sjalotten
400 g hokkaido pompoen
1 pastinaak of peterseliewortel
400 g zoete aardappelen schillen.
Uien en pompoen in parten snijden, pastinaak in lengte snijden en dan in vier en de zoete aardappelen in blokjes snijden.
1 bos tijm wassen, droog schudden en de blaadjes aftrekken.
Het hertengebraad in een grote, ovenvaste antikleefpan of een kleine braadslede met de olie langs alle kanten aanbraden.
Het gebraad uit de pan nemen, met mosterd bestrijken en met zout, peper en tijm kruiden.
Zout en peper toevoegen aan de aardappelen en in de pan aanbraden.
De hertenschouder op de aardappelen leggen en 10 minuten in de oven schuiven.
De rest van de groenten in de pan doen, met de aardappelen mengen, kruiden.
Nog 30-40 minuten in de oven garen.
Vlees en groenten uit de pan nemen.
Het aanbaksel met 4-5 el rode wijn (liefst dezelfde wijn dat je erbij gaat drinken!) blussen,
2 el gepasseerde tomaten toevoegen en met de helft inkoken.
Overgieten met 200 ml kalfsfond en met de helft inkoken.
1 tl maïszetmeel in een beetje koud water roeren en van het vuur af in de saus roeren, nog een keer kort laten koken.
Ondertussen het vlees in schijven snijden en met de groenten op het bord schikken.
Serveren met de rodewijn saus en drink erbij een stevige wijn met zachte tanines of een klassieke wijn op basis van Cabernet Sauvignon druiven.
Bron: nieuwzeelandshert.com