Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Herdade do Esporão

Esporão werd in 1973 aangekocht voor de productie van Portugese kwaliteitswijnen.
Het kwam na de Anjerevolutie in handen van de staat, om pas in 1979 in het bezit van de oorspronkelijke eigenaren terug te keren.
Herdade do Esporão produceert gemiddeld zes miljoen liter wijn per jaar.
Hiermee leveren ze de Portugese wijnmarkt, maar ook diverse exportmarkten zoals België en Nederland.

De Alentejo, ooit een uitgestrekt veld vol graan, is een groot gebied in het zuidoosten van Portugal en ligt niet ver van de Spaanse grens aan de rivier de Taag.
Het gebied bestaat uit circa 13.000 ha wijngaarden.
De regio is het meest bekend om zijn rode wijnen, maar met behulp van stalen tanks en temperatuurgecontroleerde gisting en opslag, lukt het de producenten ook om goede witte wijnen te maken.

Het landschap is er dor, droog en rotsachtig.
Men vindt er tevens de kurkeiken, olijfbomen en tarwevelden.
In mei, voordat de droogte en de hitte van de zomer is toegeslagen, is de Alentejo opvallend groen en mooi. Het landschap is heuvelachtig en het zijn vaak deze hellingen die de wijngaarden hun naam geven. Die beginnen steevast altijd met Monte ("heuvel"of "berg"), in tegenstelling tot de wijnen uit het noorden van Portugal die meestal beginnen met het woord Quinta.

Geschiedenis
De meeste toeschouwers zijn het eens over het feit dat de Portugese wijnrevolutie in de Alentejo begon.
Vanaf het moment dat het land bij de EU kwam, is er veel geld geïnvesteerd in zowel de wijngaarden zelf als in de productiemiddelen.
Door het grote succes van Herdade do Esporão kwam de productie van kwaliteits wijnen op gang.
Inmiddels worden de wijnen uit deze streek ook in Portugal het meest gedronken.

Bodem & Klimaat
Het landschap van de Alentejo is dor, vlak, droog en rotsachtig.
Over het algemeen is de bodem veelal garniet en leem.
Door het warme klimaat, 34-35 graden in de zomer, hebben de druiven de neiging om te overrijpen waardoor ze een gebrek aan zuren hebben.
Hierdoor worden de druiven vaak begin augustus al geoogst.

De wijnen
De Alentejo is verdeeld in acht subregio's:
Portalegre,
Borba,
Redondo,
Vidigueira,
Reguengos,
Moura,
Évora en
Granja/Amareleja, ieder met verschillende microklimaten, grondsoorten en voorschriften.
Echter, alle wijnen worden gelabeld als Alentejo DOC.
Elke subregio heeft zijn eigen coöperatie, en deze hebben al sinds oudsher een grote invloed op de wijnen van de Alentejo.

Tegenwoordig genieten de wijnen een goede reputatie en worden in Portugal verkocht voor tamelijk hoge prijzen.
De Alentejo heeft aanzienlijk de aandacht getrokken van de wijnpers over de hele wereld vanwege zijn imposante kwaliteitswijnen, waarvan er vast en zeker meer zullen volgen.

De belangrijkste druivensoorten voor rode kwaliteitswijn zijn
Periquita,
Aragonês (Tinta Roriz/ Tempranillo),
Trincadeira,
Alicante Bouschet en de
Touriga Nacional.
Ook Cabernet Sauvignon en Syrah wordt aangeplant.

Voor witte kwaliteitswijn zijn het de
Roupeiro,
Perrum,
Arinto en
Antão Vaz.
De Arinto bekent uit de streek Bucelas wordt hoofdzakelijk gebruikt vanwege zijn hoge zuurgraad.

Er wordt 60% rode en 40% witte wijn gemaakt.
Het alcoholgehalte is minstens 11%, maar 14% is normaal.
De beste wijnen van Portugal komen uit Bucelas en de Douro.
De beste rode wijnen uit deze streek zijn de
Esporão garrafeira Private Selection,
Torre do Esporão,
Mouchão,
Mouchão Tonel 3-4,
Pera Manca en de
Marques de Borba reserva.

Met name de Mouchão Tonel 3-4 kan worden gerekend tot de top van de wijnwereld met een exceptionele rijpingspotentieel van 40 tot soms meer dan 50 jaar.

Wij verkopen ook heerlijke olijfolieën van dit wijnhuis.



Bron - Portugal wijnland - dgs