Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Hazenpeper

Hazenpeper
Een recept van Oma.

Voor de Marinade :
Doe 1 fles rode wijn (liefst de wijn die je erbij gaat drinken)
1 eetlepel cognac
2 in ringen gesneden uien
2 geplette knoflookteentjes 
1 winterwortel in ringen gesneden
4 laurierblaadjes
10 jeneverbessen
10 zwarte peperkorrels
wat kruidnagels en een bouquet garni (tijm, rozemarijn, salie en marjolein of oregano) in een ruime schaal.

Doe een haas van ongeveer 2 kilo, schoongemaakt en in niet al te grote stukjes geneden (of 1 kilo hazenvlees) bij de marinade en zet tenminste 24 uur koel weg.
Roer af en toe even om.

Bereiding:
Neem het vlees uit de marinade en droog het goed af.
Smelt +/- 100 gram boter in een grote braadpan en bak het vlees op hoog vuur snel aan.
Haalt het vlees uit de pan, en bak in het overgebleven vet 100 gram gerookt spek (of bacon).
Haalt nu ook het spek uit de pan, en maak een roux door 100 gram boter te smelten en 100 gram bloem erbij te doen.
Roer de bloem door de boter.
Zeef wat marinade en roer die met een garde door de roux.
Breng zachtjes aan de kook, en voeg het vlees en spek toe.
Zout (zuinig vanwege het spek) en peper toevoegen.

Zet nu het geheel op een heel laag vuurtje en laat het minstens 2 1/2 sudderen tot het vlees van de bootjes valt.
De hazenpeper wordt lekkerder als er hazenlever en hazenbloed aan wordt toegevoegd.
Dit moet ongeveer 15 minuten voordat de stoofpot klaar is: Snij de lever en meng dit met hazenbloed.
Meng van het vuur af met enkele lepels van het stoofvocht. Voeg dan het mengsel aan de hazenpeper en laat het 15 minuten sudderen
maar vooral niet meer koken.
Lekker met aardappelpuree, rode kool en stoofpeertjes.

Drink hierbij een kruidige rode wijn als bijvoorbeeld een Syrah uit Australië, 
uit Argentinië of Zuid-Afrika
Ben je in het bezit van een oude bourgogne of zeer belegen Bordeaux, haal ze uit de kelder en maakt ze soldaat.  


foto: Volkskrant