Hachis Parmentier
Hachis Parmentier
Parmentier is een smakelijk ovengerecht en een klassieker uit de Franse keuken.
Dankt zijn naam aan apotheker Antoine Auguste Parmentier (1737–1813) die ervoor zorgde dat de aardappel meer bekendheid kreeg en onder verschillende vormen op tafel kwam.
Hachis Parmentier is een gerecht van laagjes: een laag gehakt vlees (hachis – hachee: vroeger gebruikte men restjesvlees om dit gerecht te maken) en een laag aardappelpuree, gegratineerd in de oven.
Kook 1 kg aardappelen gaar in ‘licht gezouten’ water.
Giet de aardappelen af en laat uitdampen.
Plet ze met een pureestamper.
Laat in een pannetje 2 dl melk (of liever lichte room) met 50 gr boter ondertussen koken: dit resulteert in een veel romiger puree.
De melk met boter geleidelijk toevoegen: de hoeveelheid vocht is afhankelijk van de kwaliteit van de aardappelen en hoe smeuïg u de puree wilt.
Roer door elkaar of klop luchtig op met een houten lepel, zodat je een gladde puree bekomt.
Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Bak in een andere pan 150 gr gerookt spekblokjes knapperig. Schep het spek uit de pan en fruit er dan 1 grote ui (in stukjes gesneden) en 2 knoflook teentjes glazig in.
Voeg 500 gram gehakt toe en bak deze rul: men kan het gehakt korrelig bakken of met brokjes. Dat is eigen keuze en smaak, het kan beide.
De spekblokjes er terug bij doen en mengen (zie tip 3).
Een ovenschaal invetten met boter en vullen met het vlees en puree.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Een laag puree (een derde van het totaal) op de bodem van de ovenschotel uitspreiden en daarop de helft van het vlees. Dan een tweede laag puree, het resterende vlees en eindigen met een laag aardappelpuree.
- OF een laag puree, een laag vlees en eindigen met een laag puree.
- OF een laag vlees en eindigen met een laag puree.
Bestrooi de bovenkant van de aardappelpuree met 50 gr geraspte kaas.
Plaats in het midden van een op 180°C voorverwarmde oven en bak de hachis gedurende 20 à 30 minuten.
De laatste minuut nog even gratineren/grillen tot de bovenkant een goudbruin korstje heeft gevormd.
Men kan dit ook klaarmaken met eendenconfit of
met vis zoals kabeljauw, rog of zalm.
Bon appetit!
Drink hierbij een rijpe wijn zoals een wijn gemaakt van Passito druiven.
foto: Wikipedia - bongoesta