Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Groene asperges

Wat te doen met groene asperges? 
De onderkant moet geschild worden...


Roergebakken groene asperges met verse tonijn.
Een licht gerecht met veel smaak!


Drink hierbij een Pinot Gris uit de Elzas,een Pinot Grigio uit Trentino
of een stoere rosé.


Asperges met gebakken snoekbaars.
Verfijnd

Bak de snoekbaars krokant en serveer op beetgare gekookte asperges.
Lekker met een Côtes de Saint-Mont gemaakt van de Gros et Petit Manseng.


Gekookte asperges met langoustines op aardappelpuree.
Voorjaar op en top!

Beetgare asperges in een romige aardappelpuree steken.
Met roergebakken kangoustines versieren.
Sausje erbij? Kook wat bisque d'homard in en maak hem af met room, zout en peper.

Drink een gerijpte Chardonnay bij.


Risotto met groene asperges en hazelnoten.
Een volle maar zachte smaak ervaring.

Risotto met parmezaanse krullen
Krokant kaaskoekje

Drink hierbij een volle Chardonnay, liefst houtgerijpt.

Salade met erwten.
Je proeft het voorjaar!

Een salade maken van verse doperwten, dubbelgedopte tuinbonen en groene asperges.
Een vinaigrette maken van olijfolie, citroensap, iets mosterd en honing en
groene kruiden (kervel, bieslook, peterselie, basilicum en mint).

Drink hierbij een Muscat sec of een Viognier.

Salade van asperges, avocado en Jacobsvruchten.
Verfijnd en delicat.

Beetgare groene asperges met avocado op een bord schikken.
Jacobsmosselen kort bakken.
Walnoten roosteren in een droge koekepan.
Samen serveren met een zelf gemaakte mayonaise.

Drink hierbij een frisse Riesling of een Grauer Burgunder uit Duitsland

Salade met jonge bosuitjes, zongedroogde tomaten
en asperges

De kleuren van Italië.


Drink hierbij een Pinot Grigio uit Trentino

Pasta en Parmezaan
Simpel en puur.

Verse pasta (naar keus) koken en serveren met asperges en verse parmezaanse kaas.

Drink hierbij een Catarratto uit Sicilië of een rijke Pinot Blanc.


Asperges met geitenkaas.
Zo vers!

Drink hierbij een jonge groene wijn zoals een Côtes de Gascogne
of een Sauvignon Blanc.

Asperges met feta en ei
Zomers!

Gekookte groene asperges met in blokjes gesneden feta, hardgekookte eitjes
en een vinaigrette dressing.

Drink hierbij een Orvietto of een Soave.

Ricotta taartje
Veel effect!

Een mengsel maken van ricotta, halfgedroogde tomaten, basilicum, citroen sap, zout en peper.
Gare asperges door 2 snijden en in een kommetjes schikken zoals afgebeeld.
Vullen met het ricotta mengsel en in koelkast laten opstijven.
Op het moment van serveren, uit de vorm halen, binden met een bieslook sprietje en
wat ingekookte balsamico azijn erbij doen.
Eet hierbij krokant gebakken brood blokjes.

Liever een snelle versie!
Breng wat soja cuisine met peper, zout, bielook en agar agar aan de kook.

Drink een Pinot Grigio uit Trentino.


Jacobsvrucht met spek en bieten
Een feestje!

Jacobsmosselen in een dunne plakje spek (die eerst krokant is gebakken) wikkelen.
Een coulis maken van gekookte bieten, peper, zout, augukjes en room.
Goed opschuimen en serveren met beetgare gekookte groene asperges en de krokant gebakken jacobsvrucht.
Afmaken met een takje kervel en fleur de sel.

Drink een Pinot Gris uit de Elzas.

Tompouce
Een feestje op je bord!

Kook de asperges en gebuikt de uiteinde om de vulling van de tompouce te maken.
Bak ze met sjalotjes, piment d'Espelète in boter.
Maak een sausje van ingekookte visfond, room en boter.
Maak een deeg krokant.
Bak de gamba's en serveer samen.

Drink hier een mooie witte Bourgogne, liefst houtgerijpt.

Met Parmaham en Parmezaan
Bijzonder Italiaanse combinatie.

Beetgare asperges beleggen met Parmaham en Parmezaanse kaas.
Even onder de grill laten smelten en seveer met een Balsamicodressing.

Drink hierbij ook Italiaan: een Pinot Grigio gerijpt op hout.

Asperges met een gepocheerd ei.
Soms is geluk heel gewoon!

Pocheer een zeer vers ei ± 5 minuten in gekookt water met azijn.
Blancheer de asperges: ze moeten knapperig blijven.
Serveer met een mooie vinaigrette, een gedroogd tomaat en het ei.

Drink hierbij een strakke Sancerre of een Pinot Blanc.

Asperges met gerookte zalm.
Een groen gerecht!

Maak een vinaigrette met olie, balsamicoazijn, honing en flink verse dille.
Dresseer samen met beetgare asperges en gerookte zalm.
Maak met roze peper af.

Drink hier een Brut Champagne.


Roergebakken groene en witte asperges met olijfolie.
Zo simpel, zo bijzonder.

Bak in de wok zachtjes wat beetgare asperges in een mooie olijolie (let op dat de olie niet te heet wordt)
Rasp wat verse nootmuskaat en witte peper erover.
Voeg een ontvelde, in partjes gesneden tomaat erbij en serveer direct.
Ook mogelijk met alleen groene asperges.
Drink hierbij een strakke Sauvignon Blanc

Asperge taartje
Verfijnd en bijzonder.

Maak een taartje van stukjes gekookte asperges,
daarbij 4 eieren (op 250 gr asperges), 20 cl room, 60 gram parmezaanse kaas,
iets maizena en 2 eetlepels noilly-Prat.
In oven op 180 °C ± 10 à 15 minuten bakken.

Drink hierbij een glas Champagne Brut.
Noblesse oblige!

Gestoomde kip met geitenkaas
Een bijzondere combinatie.

Vul een kipfilet met een mengsel gemaakt van geitekaas, bieslook, notenolie, zout en peper.
Stoom ze gaar en serveer met groene asperges, knoflookpuree en
een saus gemaakt van sjalotjes, cider, gevogeltefond en boter.

Asperge-zalm taart
Een maaltijd op zich

Op 500 gram asperges, 3 eieren met 2 dl crème fraîche vermengen met
zout, peper en 100 gram gerookte zalm.
Op 180°C bakken ± 12 à 15 minuten.

Drink hierbij een volle Chardonnay of een Viognier.

Groene aspergemousse met room-marscapone
Een frisse voorgerecht

Maak van groene asperges een purée (met room, zout en peper).
Klop 1/2 room en 1/2 marscapone samen met zeer fijn gesneden koriander en serveer in leuke glazen.
Versier met een asperge.

Drink een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika, een Pinot Blanc uit Hongarijë of uit de Elzas erbij

Groene asperge soep
Romig, zacht en vol van smaak

Sjalotje fruiten, 1 aardappel in blokjes snijden, wat groentebouillon erop gieten.
Asperges mee koken en ± 14 minuten laten pruttelen. (eventueel wat aspergespuntjes bewaren voor versiering)
Mixen met de blender tot een romige massa.
Room er aan toevoegen en kruiden naar smaak.
Versieren met een asperge, of wat pijnboompitjes en ietsje piment d'Espelète.

Serveer eens een soepje in een bloempotje met een asperge als soepstengel!
De zelfde soep kan met witte asperges gemaakt worden.

Drink hierbij een Pinot Blanc uit Hongarije.


Asperge soep met linzen
Gedurfd, beetje bijzonder maar erg lekker!

Asperges en linzen koken in groente bouillon.
Kruiden naar smaak.
Heerlijk met een broodje asperge-pesto.

Asperge-pesto
Net zo bijzonder als de soep!

500 gr gekookte asperges met 50 gram parmezaanse kaas, wat pijnboompitjes,
olie, zout en peper mixen tot de gewenste dikte.
Wat hele pijnboompitjes door de pesto roeren voor meer bite.

Drink hierbij een Pinot Gris uit de Elzas, met een klein zoetje.
Lekker met linzen en met pijnboompitjes.

Roerei met asperges en bieslook
op een geroosterde boterham


Pasta met rucola en groene asperges
Je proeft het voorjaar

Pennen koken volgens gebruiksaanwijzing. (liefst verse pasta gebruiken).
Iets zwarte tapenade, pijnboompitten, rucola en parmezaanse kaas even aanzetten in olijfolie,
Crème fraîche, zout en peper erdoor roeren.
Dan de warme uitgelekte pasta erdoor mengen en direct serveren.

Drink hierbij een Catarratto uit Sicilië.

Bundeltje asperges met Parmezaanse kaas
Een mooi voorgerecht

Rol wat groene asperges in een plakje ham van jouw keus.
Maak een vinaigrette (of gebruik Kiooms witte wijn dressing) en rasp mooie krullen van de kaas.

Drink hierbij een houtgerijpte Pinot grigio

Korenaar asperges
Bijzonder, verfijnd en mini.
Lekker om te roerbakken of voor versiering.


Asperge dip
Een beetje ongewoon, maar erg lekker als dipje met een zacht gekookt eitje!!!

Heerlijk voor een voorjaar's brunch.
Let op! het ei moet zacht goed gekookt zijn.

Hier past helaas geen wijn bij.


Groene asperges met ...aardbeien
Voor een andere look!

Beetgare asperges serveren met een aardbeiencoulis, gemaakt van
verse aardbeien, rode ui, 4 kruidenpoeder, iets port, balsamico-azijn, roze peper (of Tabasco) en iets suiker.
Gedurfd maar leuk om te proberen.

Drink hierbij een glas Cava, demi-sec of Rosé.

 

Bron: danslacuisinedesophie - marmiton - ministerievanetenendrinken -