Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Gravad Lax

Gravad Lax van Jaap
Wij aten deze heerlijke zalm op een zomerse zaterdagavond.
Jaap had hem bereid met liefde en dat proef je!
 

Stap 1: vang een zalm en...
stap 2: fileer hem

stap 3: ingrediënten klaar leggen:
dezelfde hoeveelheid grof zout als suiker, veel verse dille, peper en huishoudfolie.
stap 4: verse zalmfilets insmeren met zout, suiker en peper,afdekken met dille.
Tweede zalmfilet erover leggen en gewicht erop leggen zodat de zalm gemarineerd in het vocht blijft.
stap 5: 2 dagen marineren en daarna de filets goed schoonmaken met een doek.
stap 6: is facultatief.
Als je het wenst, de filets zeer kort bakken op een hete bakplaat.
(Dit is alleen voor de bakstreep en iets voor een rokerige smaak).
Zalm moet niet warm worden!!!
stap 7: filets fileren
en genieten van al je werk.

Handig is om de zalm per portie te vacuumeren of in te vriezen.

Drink hier een stoere witte wijn, liefst met houtlagering.
Jaap en Ineke schonken een hele bijzondere witte wijn uit de Vendée,
gemaakt van de Fiefs Vendeens.


Snelle manier:
marineren in een vacuumzak!
Dan hoeft je maar 10 tot 12 uren te wachten op je gerecht.

Lekker zo
- uit het vuistje,
- als voorgerecht, op een bedje van sla met een honing-vinaigrette dressing,
- op een komkommer-schijf met crème fraîche en verse bieslook,
- Op een plak krokant gebakken pastinaak,
- tussen een bagel met room en citroen,
- met dragon room-mayonaise,
- met geroosterde aardappelen en honing-tijm saus,
- als tartaar met rode uitjes en crème fraîche.

Bron: Jaap - Ineke - Norskfisk - Omega3 - butteransbeans