Gino Fasoli
Gino Fasoli
Natalino & Amadio Fasoli
Gino Fasoli werkt al biologisch vanaf 1984 .
Doordat biologische boeren, zoals de tweelingbroers Fasoli geen kunstmest mogen gebruiken zijn de opbrengsten altijd lager, de wijnen geconcentreerder.
In de wijngaard wordt er alles aan gedaan om de stokken zo gezond mogelijk te houden.
Zo laten ze bewust onkruid in de wijngaarden groeien, zodat de waterhuishouding van de grond beter gereguleerd wordt.
Enerzijds verdampt er minder water tijdens droog weer, anderzijds komt er minder water bij de stokken als er wel regen valt.
Volgens deze theorie is de grond weer gezond als er meer dan 20 soorten onkruid groeien.
Hier gaat een aantal jaren overheen.
Volgens Amadio schuilt het geheim van goede wijn in uve sane:
Gezonde, rijpe druiven, in dit geval 95% garganega en 5% trebbiano.
Maar ook in de kelder moet het karakter van de druiven intact blijven.
Er wordt niets toegevoegd.
Het koolzuur dat tijdens de gisting ontstaat beschermt de wijn.
Pas vlak voor de botteling wordt een minieme hoeveelheid zwavel toegevoegd.
De Soave superiore is een selectie van de beste cuves.
De Soave smaakt loepzuiver, heeft veel sappig, wit fruit en een klein amandelbittertje in de afdronk.
Fijne zuren en minuscule koolzuurpareling zorgen ervoor dat de wijn nooit vermoeit.
Fris gedronken is dit een zeer prettig wapen om de global warming te bestrijden (kooldioxide kan beter in de fles zitten dan in de atmosfeer)
Dat deze tintelfrisse lekkernij het ook prima doet bij tal van lichte visgerechten en zomersalades behoeft geen verdere uitleg.
De medaillewinnar 'pieve vecchia' is een hout vergiste selectie van oude stokken.
De sappige Pinot Grigio, een allemansvriend in de beste zin des woords.
www.fasoligino.com
Bewaaradvies: niet nodig, lukt toch niet...
Bron: fasoligino - proefschrift