Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen
Een Kerst recept om met veel vrienden of familie te delen.

Vulling:
1 kg. verse worst (alleen de vulling gebruiken),
500 gr. gerookt ontbijtspek , in blokjes gesneden en uitgebakken,
2 grote zoete uien , grof gesneden, en gebakken in het vet van het ontbijtspek,
150 gr. gehakt (kort gebraden),
2 teentjes vers knoflook , gesnipperd,
½ Spaanse peper klein gesneden,
4 witte boterhammen , fijn gemalen,
salie, foelie,
rasp van 1 citroen ,
peper, zout , kruiden naar smaak,
1 appel in blokjes gesneden,
1 scheut drank (sherry of Cognac) en
2 eieren.

Alle ingrediënten goed door elkaar mengen en de kalkoen vullen.
(dit is een vulling voor een heel grote kalkoen, 6 à 7 kg. heb je een kleinere kalkoen, dan de ingrediënten naar verhouding aanpassen).

De kalkoen nu dicht naaien met katoen draad of met cocktailprikkers dichtsteken.

De kalkoen liefdevol insmeren met een mengsel van milde olijfolie, of zonnebloemolie
veel kip kruiden ,
2 tenen verse knoflook ,
wat takjes verse tijm ,
wat takjes verse rozemarijn ,
een ½ Spaanse peper .

Maak het vel los van de kalkoen en steek er 2 flinke lepels boter onder, druk aan om de boter te verdelen

250 gram braadboter
2 lepels olijfolie op het fornuis in de braadslede laten bruinen.De oven voorverwarmen op 180 graden Celsius (geen hetelucht)

Beleg de kalkoen met vet spek en zet even vast met katoenen draad.
Leg de kalkoen met de borst naar beneden in de braadboter en zet hem in de oven.
Elke 15 minuten de kalkoen goed bedruipen.
Na ongeveer een de kruiden uit de jus halen, ze hebben hun smaak afgegeven (anders gaan ze aanbranden).

Na 3 ½ tot 4 uur is de kalkoen gaar (voor een kalkoen van 6 à 7 kilo).

Na 3 uren is zet de oven op 175 graden en keer de vogel voorzichtig.
Zorg dat het vel heel blijft, het vet spek kan nu voorzichtig verwijderd worden.
De kalkoen kan nu lekker bruinen en blijf goed bedruipen.
het is belangrijk dat de kalkoen een half uur rust (bedekt met aluminiumfolie) voor je gaat snijden.

Drink je graag wit, kies dan een wijn gemaakt van Grauer Burgunder.
Drink je graag rood, kies dan voor een rode Bourgogne of een ander wijn gemaakt van de Pinot Noir.