Gevuld brood
Gevuld brood of pain surprise
Een groot ambachtelijk gebakken landbrood gevuld met heerlijke luxe belegde mini broodjes of mini knipsandwiches.
Met dit brood kunt u uw gasten verrassen met een heerlijke lunch tijdens een vergadering of samen met vrienden tijdens een high tea bijvoorbeeld.
Brood wordt in de hele wereld gegeten.
Maar het ziet er niet overal hetzelfde uit.
In Nederland eten de meeste mensen dungesneden boterhammen.
De Fransen eten graag stokbrood.
En in Engeland houden ze van sandwiches, dat zijn dubbele boterhammen met iets ertussen.
In al die soorten brood zit ongeveer hetzelfde. Meel, gist en water.
Meel is gemalen graan. Door gist toe te voegen, rijst het brood en wordt het luchtig.
Brood is er niet altijd geweest. Ongeveer achtduizend jaar geleden aten de mensen wel graan.
Dat was zo hard dat ze er water bij deden. Dat werd een soort pap.
Snijd met een zaagmes het hoedje van het brood.
Snijd vervolgens rakelings naast de korst het kruim in tot net op de bodem.
Zorg ervoor dat je onderaan niet door de korst snijdt.
Maak een gat in de zijkant van het brood, net boven de onderkant. Zwaai met het mes naar links en rechts en snijd zo het kruim los van de bodem.
Gebruik bij voorkeur een mes met een ronde tip.
Dat voorkomt dat je door de korst prikt.
Haal het kruim uit het brood en snijd het in dunne sneetjes.
Smeer alle sneetjes in met boter.
Bedek ze met beleg naar keuze.
Dek alles af met de resterende sneetjes brood en snijd er mooie driehoekjes uit.
Schik alles terug in het brood en versier eventueel met takjes basilicum en kerstomaatjes.
Welke smaken:
-Gerookte zalm/sla
-Zalmsalade/sla
-Goudse kaas/sla
-Gekookte ham/sla
-Krabsalade/sla
-Omelet/sla
-tonijn pikant
-Grijze garnalen met mayonaise
-kipsalade
-kip pikant
-kip curry
-brie/bieslook
-appel/stroop
-filet Americain/uitjes
Leuk om kado te geven!
Iets anders... een ciabatta vullen?
Bron: patisnet-Chez gros-pret à recevoir-Geert Van Der Bruggen