Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Gerijpte wijnen...

Geniet van gerijpte wijnen, maar bewaar met mate!
Een hele kelder vol wijn doet het hart van iedere wijnliefhebber sneller kloppen.

Wijn is immers bij uitstek een verzamel- en bewaarobject. Maar pas op, mythe en werkelijkheid botsen hier snel.
De meeste wijnen worden door ze te bewaren wel ouder, maar daarom nog niet beter of lekkerder.
Tegenwoordig is de wijnproductie bijna helemaal afgestemd op onmiddelijk drinkbare wijnen, met veel fruitigheid en toegankelijkheid als voornaamste eigenschappen.
Ze zijn vaak bestemd om binnen een a twee jaar geconsumeerd te worden.

Bewaar dus alleen wat het bewaren waard is.


Bewaren is vooral zinvol bij rode wijn met veel tannines (looistoffen). Evenals de kleurstoffen gaan ze na verloop van tijd verbindingen aan met zuurstof die als bezinksel worden afgezet.
Hierdoor wordt de wijn minder hard en veranderd hij van kleur.
Tegelijkertijd dragen duizenden andere elementen door onderlingen reacties bij tot steeds complexere aroma's.
Essentieel is dus de inweking van zuurstof, die via de flessenhals en de kurk met de wijn in aanraking komt.
Het is alleen wel de bedoeling dat dit proces langzaam en geleidelijk verloopt.
Hoe groter het formaat van de fles, des te geringer het effect van de zuurstof op de wijn.

Witte wijnen zijn gevoeliger dan rode, en daarmee ook voor verkleuring. Ze hebben minder tannines en kleurstoffen maar beschikken soms wel over zuren die conserverend werken. (Een Riesling bijvoorbeeld kan zich heel lang op de fles ontwikkelen).

Edelzoete wijnen , gemaakt van laat geoogste of door botrytis (edele rotting) aangetaste druiven, ouderen uitstekend.

Rosé wijnen rijpen zelden goed, omdat die noch de tannines van een rode wijn noch de zuren van een witte hebben.


Hoe bewaren?
1 - Bewaar flessen altijd liggend, ook wanneer ze jong gedronken zullen worden zodat de kurk nat blijft.
2 - Licht, trillingen en warmte hebben eveneens een negatief effect. Bewaar daarom de flessen op een zo koel mogelijk, trillingvrije en donkere plaats. Belangrijk is dat de temperatuur geen al te grote schommelingen vertoont.
3 - Te hoog vochtigheid is niet schadelijk voor de wijn, maar wel voor de etiketten!


Klasssieke bewaarwijnen
Dit zal altijd een onvolledige lijst zijn, maar hier een aantal wijnen die probleemloos vijf jaar of langer bewaard kunnen worden.

Vintage port : Dé klassieke bewaarwijn! Blijft decennia lang onwaarschijnlijk vitaal. Heerlijk om te drinken het jaar dat hij gebotteld wordt, of anders 10 jaar na de oogst. Als de fles eenmaal open is, drink hem dezefde dag leeg want deze port wil niet meer wachten om geconsumeerd te worden.
(geen straf!)


Rode Bordeaux van uitsluitend hoog niveau zoals Crus Classés. Andere Bordeaux, zoals Bordeaux Cru Bourgeois of Superieur kunnen beter jong gedronken worden.

Rode Bourgogne : alleen op het niveau van Premier of Grand Cru.


Rode Rhône zoals een Côte-Rôtie, een Hermitage, een Cornas, een goed gemaakte Châteauneuf du Pape rijpt voortreffelijk.


Sud-Ouest van Frankrijk als een Madiran, wel houtgerijpt, rijpt goed. Een traditionele Cahors eveneens.


Piemonte zoals Barolo en Barbaresco.


Toscane: een Chianti Riserva, een Brunello de Montalcino, allemaal heerlijke wijnen om even op te leggen.


Spanje : Tempranillowijnen zoals Rioja, Ribera del Duero in gran reserva uitvoering.




Libanon : alleen de Châteauwijnen als Musar, Kefraya.


Duitsland: vooral de Rieslingwijnen, en de overheerlijke Beerenauslese, Trockenbeerenauslese of Eiswein rijpen tientallen jaren.


Droge Witte wijnen als Grands Crus uit Chablis en Bourgogne kunnen goed rijpen. Evenals de witte Bourdeaux uit Pessac Leognan.


Champagne : alleen Vintages, en liefst op magnumflessen.


Edelzoete (Botrytis) wijnen : Sauternes, Vouvray en Côteaux du Layon. In de Elzas, de Vendanges Tardives en Sélectioin de Grains Nobles. In de Jura, de Jurancon. Uit Australië, de botrytiswijnen gemaakt van de Semillon en de Muskaat en in Hongarijë de Tokay Aszú 5 puttunos.

Doe vooral niet te krampachtig en laat u niet gek maken door alle betuttelende verhalen en strenge regeltjes over temperatuur, vochtigheid en trillingen, want veel zaken komen uit het verre verleden, waar men wijn in vaten in de kelder had liggen.

Een wijn bewaar je niet voor de fles want aan alles komt een eind...
dus geniet met volle teugen.