Gemista
Gemista
Uit de Griekse keuken van Changy = Gevulde tomaten en paprika's
Ingredienten
2 grote stevige vleestomaten
2 middelgrote paprika's
2 middelgrote courgetten
2 middelgrote aardappels
1 kleine ui
1 teentje knoflook
verse peterselie
rijst (ongeveer 8 volle eetlepels)
kopje olijfolie
100 gram feta
peper en zout
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 200 graden
Snijd een kapje van de tomaten, courgetten en paprika's af en bewaar ze.
Hol de groente uit en bewaar de pulp van de tomaten.
Snipper de ui
Snipper het teentje knoflook
Verwarm een scheutje olijfolie in de koekenpan
Fruit de ui en de knoflookVoeg de rijst toe en een beetje zout
Schep het mengsel een paar maal om en voeg wat peper toe
Voeg een half glas water toe
Laat dit mengel onder voordurend roeren 3 minuutjes koken
Neem de koekenpan van het gas en voeg de peterselie en tomatenpulp toe
Verpulver de feta in het mengel en meng het goed door elkaar
Doe een beetje olijfolie in een ovenschaal en leg hier de uitgeholde tomaten en paprika's in
Vul ze met het mengel (Laat een beetje ruimte over omdat de rijst gaat uitzetten)
Giet een beetje water in elke tomaat en paprika
Leg de kapjes er weer op
Schil de aardappels en snij ze in blokjes van ongeveer 3 cm
Leg de aardappelpartjes om de tomaten en paprika's
Besprenkel alles met wat olijfolie
Laat het gerecht gaar worden in de oven in ongeveer 45 minuten
Suggesties en variaties
De Griekse benaming van dit gerecht is gemista.
Het is vaak lastig om de juiste hoeveelheid vulling te maken. Ik zorg er altijd voor dat ik een kleine tomaat of paprika extra heb die ik kan vullen met de overgebleven vulling.
Behalve tomaten, courgettes en paprika's kun je ook andere groentes vullen zoals kleine aubergines
Het is ook lekker om samen met de ui en knoflook een handje gehakt mee aan te fruiten.
Dit gerecht blijft zeker 2 dagen goed in de koelkast.
In de magnetron zijn ze in een paar minuutjes opgewarmd. Erg makkelijk als je onverwachts visite krijgt.
Kali Orexi! (vertaald: Eet smakelijk!)
Lekker net een glas fruitige Rioja.
Is het hoog zomer, smaak er een rosé ook heerlijk bij!
Bron: Infoyo/Changy