Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Gehaktbal

Hollandse gehaktballen


Vermeng 400 gram rundergehakt  in een kom met
80 g  paneermeel,  
2 eieren,
2 eetlepels ketjap manis,
2 eetlepels grove mosterd,
1 tl cayennepeper,
wat gemalen kruidnagel
geraspte nootmuskaat
en verse tijm

Kneed alles goed door elkaar en maak van het mengsel 8 gehaktballen.
Laat de ballen afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.

Verhit de boter in een pan en bak hierin met matige hitte de gehaktballen in circa 30 minuten rondom bruin en gaar.

Als je de perfecte gehaktbal wilt klaarmaken, is het belangrijk ze op de juiste manier te braden.
Het eerste wat belangrijk is bij gehaktballen braden, is om niet teveel bakboter te gebruiken. Het is zo dat meer boter voor meer jus zorgt, maar dit is wel vette jus.
Daarnaast is het belangrijk om de boter eerst goed bruin te laten worden voor het gehaktballen braden: het schuim moet er vanaf zijn.
Leg vervolgens de gehaktballen in de pan en ga de gehaktballen braden op redelijk hoog vuur, om goed donkerbruin te worden. Zet het vuur vervolgens lager en laat de gehaktballen braden gedurende een minuut of twintig.

Heerlijk met een kruidige Italiaan, gemaakt van passito druiven of een zwoele Carmenère uit Chili.