Gasconse boerenpaté
Gasconse Boerenpâté
Een recept van l'oncle Louis
Maal 500 gr varkensvlees , 500 gr kalfsvlees , 250 gr varkenslever en 50 gr vers vet spek (aan blokjes)
en roer dit door elkaar.
Doe 8 gram zout, wat peper, 6 jeneversebesjes (gemalen), wat nootmuskaat, 1/2 dl witte wijn en 2 lepels Armagnac erbij.
Bak 2 sjalotjes + een gesnipperd knoflookteentje glazig
en voeg het kruidenmengsel bij. Laat het iets afkoelen en meng door het vlees.
Bekleed een pasteipot met lapjes vet spek.
Schep het vleesmengsel erin, dek dit af met spek, deksel op de pot
en laat de pâté ca. 2 urur zachtjes gaar bakken, in een bak water in een niet te hete oven. (150 gr C.)
Pâté moet men nooit vers gebruiken .
De volgende dag, als alle smaken en geuren de kans hebben gehad het met elkaar eens te worden,
smaakt de pâté altijd beter dan de dag waarop hij gemaakt is.
Pâté wordt koel geserveerd, eventueel met een garnituur van olijven , radijsjes en augurken...en vers geroosterd brood, wat echt iets anders is dan toast uit een pakje!
Drink hierbij een eenvoudige rode Bordeaux, een Cru van de Beaujolais, een Feteasca Regala uit Roemenië of een witte Loire wijn.