Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Gascogne - Aquitaine

Gascogne-Aquitaine
Stoofpotten en fonkelende wijnen

De pot die in de Gascogne midden op tafel staat is de Cassoulet.
Toulouse benoemt zich op het prototype, met de in ganzen gesmoorde witte bonen uit Tarbes of Lauragais, varkensschenkel, verse worst (de enige Saucisse de Toulouse), kruiden, knoflook en nootmuskaat.
Na gedegen sudderwerk, wordt het gerecht opgediend in een aardewerken schotel.

Hartverwarmend eten, van het zware soort!


Veehouderij
Ganzen en eenden
Blondes d'Aquitaine


Landbouwproducten

Perziken
Appelen
Peren
Druiven (14 % van de nationale produktie tafeldruiven):
Chasselas, Muscat de Hambourg, Alphonse Lavallée,
Chasselas uit Moissac
Tomaten
Asperges
Meloenen du Quercy
Aubergines
Knoflook
Truffel van Quercy

Pruimedante uit Agen: pruim afkomstig van de prunier d'Ente.
Deze pruimen worden heel rijp geoogst en worden na droging pruimedanten genoemd.
Er blijft gemiddeld 1 kg over van 3 kg pruimen.
Deze sterk geurende pruimen worden geconserveerd.
Er worden ook heerlijke gevulde pruimen, evenals jam en puree van dit product gemaakt.

Vleeswaren
Terrines van wild
Boerenham
Worst van Toulouse
Confits
Saucisson

Kaas
Rocamadour

Bleu des Causses

Suiker- en banketbakkerswerk
Couques met sukade uit Cahors
Truffels met crème van gedroogde pruimen
Coques en marsepain de Montauban
Kastanjes met kirsch
Violettes de Toulouse
Pastis Perigourdin (appeltaart)


Wijnen
De hellingen van de Lot leveren een van oudsher bekende wijn,
de Cahors (le vin noir). Het is een robuuste, zware wijn, diep van kleur en veel looizuur.
In het noorden van de departement Haute-Garonne treft men de Côtes de Frontonnais, rood en rosé: de rode is krachtig en vol, de rosé heeft een heel fijn boeket.
In het zuidwesten van het departement Gers wordt de Côtes de Saint-Mont geoogst, een uiterst fijne wijn die evenwichtig en fruitig is en makkelijk op de tong ligt.

Ten noordwest van Toulouse loopt de Gaillac rond de gelijknamige stad.
Het wijnpalet van Gaillac is heel rijk.
Hoewel ook rode en rosé wijn vandaan komt, staat deze wijngaard vooral bekend om zijn stille, parelende of mousserende witte wijn, die heel bijzonder en fruitig van smaak is.

Vergeet niet de heerlijke landwijnen uit de Tarn en van de Côteaux de Glanes
en de wijnen uit Marcillac

Brandewijn
Armagnac
Hypocras, heel apart amberkleurig aperitief van planten en kruiden

Gastronomie
Cassoulet, smakelijke en beroemde schotel met een lange bereidingstijd, maar men kan dit gerecht kent en klaar-in blik vinden.
Cassoulet komt uit de streek rond Toulouse en Castelnaudary.
Tourin (uiensoep)
Gefarceerde ganzenhals 
Kip geflambeerd in Armagnac
Patrijs met linzen
Omelet met truffel
Konijn met gedroogde pruimen uit Agen
Foie gras
Gans gevuld met pruimen
Civet d'oie met Cahors
Boudins noirs et blancs (bloedworsten)
Coq au vin de Cahors
Bief met Armagnac
Eend met pruimen
Confit met pruimen
Daube au Cahors



foto: Wikipedia