Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Franche-Comté

Franche-Comté
Frisse berglucht, rijke oogst en een koninklijke rondreis

Met al zijn meren, bossen en bergen, is het terroir van de Franche-Comté een gulle basis voor de regionale keuken.
Het levert paddestoelen, fruit en honing.
De bergbeken zitten vol met forel en baars, en van die sappige bergweiden komen de beste kazen van Frankrijk.

Veehouderij
Rund- en varkensvlees (vache de Montbéliardes)
Gevogelte
Wild

Landbouwproducten
Appelen
Frambozen
Kwetsen
Mirabellen
Kersen

Vis
Forel
Karper
Kikkers

Kazen
Comté, heerlijk met een glas Vin Jaune
meer weten over Vin jaune en vin de paille>>>
Vacherin Mont d'Or
Bleu de Gex-Haut-Jura
Emmental grand cru label rouge (uit ongepasteuriseerde melk vervaardigd) kan tot 70 kg per stuk wegen
Gruyère (kazen van 35 tot 50 kg)
Morbier
Cancoillotte (smeerkaas)
Volvette
Munster Gêromé

Vleeswaren
Gerookte ham
Saucisson
Gezouten vleeswaren
Gerookte borrelworstjes uit Montébêliard
Morteau en Jésus de Morteau (kookworst)

Suiker- en banketbakkerswerk
Bergamotes de Nançy
Cailloux des Vosges
Chanoinesses de Remiremont
Chocolade met kisch
Bûchettes de Vesoul
Pavés bisontins
Tuilettes de Gray
Bosbessentaart (ook met veenbessen)
Pastilles uit de Vogezen (met dennengeur van de Vogezen)

Wijnen
Côtes-du-Jura
Arbois

Vin Jaune (beroemde Château-Châlon)
Etoile (mousserend)
Vin de Paille


Dranken en brandewijn
Lotharingsbier
Witte brandewijn verkregen van fruit als Williams peer, mirabelle, myrtille, kwetsen, frambozen
en! ook mineraal water uit Vittel en uit Contrexéville

Gastronomie
Zuurkool
Quenelles van snoek
Quiche
Hazenpeper
Reebout
Poularde au Vin Jaune
In Riesling gebraden haan
Potée comtoise
Pochouse (visragout)