Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Fondue, raclette & Co

Kaasfondue, raclette & Co

Een avondje kaasfondue, raclette of gourmet is altijd een garantie voor een gezellige avond.

Raclette
in de open lucht is een alternatief voor barbecuen.

De open kaaskant wordt verhit, de gesmolten kaaslaag wordt op het bord gestreken.

Raclette is een van de eenvoudigste kaasgerechten en ultiem voor een feest in de buitenlucht, waar de gloed van een echt houtvuur voor de nodige hitte zorgt.

Leg een gehalveerde kaas met het snijvlak naar het vuur.
Zodra de kaas begint te glanzen, kan met een mes het eerst laagje worden afgeschraapt (racler = afkrabben) boven een bord.

Tegenwoordig is met elektrische apparaten zo'n gezellige raclettemaaltijd ook binnenshuis mogelijk.

Van traditie zijn de bijgerechten eenvoudig: in de schil gekookte aardappelen, rauwe ham, augurkjes en uitjes uit het zuur.
Naar persoonlijke smaak uit te breiden met bijvoorbeeld mosterdvruchten, artisjokken en groenten uit zoetzuur.

Onderstaande gerechten zijn gebaseerd op deelname van 4 personen, en worden stap voor stap uitgelegd. Smakelijk eten!
 

Kaasfondue

Ingrediënten
1 knoflookteen (gehalveerd)
1 ½ theelepel maïzena
3 dl droge witte wijn
3 porties à 350 gr Zw. Kaas ( Emmentaler, Appenzeller en Gruyère) geraspt
4 à 5 eetlepels kirsch
versgemalen zwarte peper
blokjes brood
om te dopen

Bereiding
1. Wrijf de fonduepan in met knoflook.
U kunt de knoflook ook fijn hakken en in de pan doen.
2. Meng de maïzena in een kommetje met 2 à 3 eetlepels van de wijn.
3. Verwarm de wijn langzaam.
4. Voeg een derde van de geraspte kaas toe en blijf het mengsel al roerend verhitten tot het kookt en de kaas is gesmolten.
5. Roer het maïzena mengsel er geleidelijk door en voeg beetje bij beetje de overige Zwitserse kazen toe.
6. Doe de peper en de kirsch erbij.
7. Houdt de fondue warm op een plaatje op tafel en zet er blokjes brood bij om in te dompelen.
 

Kaasfondue met Magor...

Ingrediënten
300 gr. geraspte jonge kaas
200 gr. Magor
4 dl. Droge witte wijn
1 theel. Majoraan
allesbinder
een knoflookteentje


Bereiding
1. De pan inwrijven met knoflook.
2. De wijn toevoegen en verwarmen.
3. Als deze gaat bruisen, de jonge kaas erin smelten.
4. De Magor toevoegen.
5. De majoraan erdoor roeren.
6. Allesbinder toevoegen tot fondue op juiste dikte is.
7. Geef de fondue extra smaak met een scheutje Port.

Kaasfondue met Castello Blue...

Ingrediënten
400 gr. Geraspt belegen kaas
200 gr. Castello blue
teentje knoflook, 4 dl. witte droge wijn
allesbinder
1 eetl. Kirsch
2 eetl. room
zwarte peper
nootmuskaat

Bereiding
1. De pan inwrijven met knoflook.
2. De wijn toevoegen en verwarmen.
3. Als deze gaat bruisen de belegen kaas erin smelten.
4. De Castello Blue toevoegen.
5. De room erdoor mengen.
6. Allesbinder toevoegen tot fondue op juiste dikte is.
7. Op smaak maken met kirsch, zwarte peper en nootmuskaat.

Kaasfondue Curry...

Ingrediënten
2,5 dl. droge wijn
1 eetl. milde currypasta
½ eetl. citroensap
250 gr. geraspte kaas
250 gr. geraspte Gruyère
1 teentje knoflook
1 eetl. allesbinder
versgemalen zwarte peper

 

Bereiding
1. Verwarm de wijn tot deze bijna kookt.
2. Los de currypasta erin op en voeg citroensap toe.
3. Zet het vuur laag en voeg langzaam de kazen toe.
4. Blijf 4 minuten doorroeren tot de kaas gesmolten is.
5. Bind de fondue zo nodig met een beetje met water aangemaakte allesbinder.
6. Breng op smaak met de peper.
7. Halveer de knoflook en wrijf hiermee de fonduepan in.
8. Schenk de fondue in de fonduepan en serveer direct.

Serveertips:

Geef eens meerdere dippers:
- stokbrood, naan (Indiaas brood),
- kroepoek,
- champignon stukjes,
- verse ananas of
- gekookte krieltjes in schil.

Hongaarse Groentefondue...

Ingrediënten
2 uien
1 rode paprika
1 groene paprika
25 gram boter
1 teentje knoflook
3 tomaten
½ liter koffieroom
500 gram Kernhem
zout
peper
tijm
oregano
Tabasco
Worcesterhiresauce
1 stokbrood


Bereiding:
1. Snijd de uien en de paprika's in kleine stukjes, fruit ze 5 minuten in de boter met het geperste teentje knoflook.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze klein.
3. Doe het vruchtvlees bij het ui mengsel, samen met de koffieroom.
4. Smelt de in kleine stukjes gesneden ontdane Kernhem in de saus.
5. Breng de fondue op smaak met zout en de kruiderij.
6. Serveer er stokbrood bij.

Kaasfondue met mosterd...

Ingrediënten
200 gr kleine spruitjes, (5 min. Gekookt)
2 struikjes witlof, de blaadjes los en gewassen
2-3 appels, in partjes gesneden met schil
worteltjes
1 ongesneden tarwe roggebrood
250 gr Belegen boerenkaas, grof geraspt
250 gr Mosterdkaas, grof geraspt
1 dunne prei, boter
1 flesje witbier
aardappelzetmeel
volle melk
peterselie (fijngeknipt)
peper en nootmuskaat
in blokken gesneden boerenbruin

Bereiding:
1. Snijd de prei in dunne ringen en fruit deze in 2-3 el. boter.
2. Schenk het bier in de kaasfonduepan en warm het tot tegen de kook.
3. Roer er de kaas in delen erdoor en laat deze smelten.
4. Roer 2 el. Zetmeel los met 3 el melk en roer dit door de fondue.
5. Roer ook de prei erdoor.
6. Breng de fondue met peper en nootmuskaat op smaak en roer de peterselie erdoor.
7. Zet de fondue op een rechaud op tafel.

Dip zowel de groenten als het brood in de kaasfondue.
 

Kaasfondue op zijn Hollands...

Ingrediënten
500 gr. geraspte belegen kaas
100 gr. geraspte oude kaas
knoflookteentje
4 dl. droge witte wijn
allesbinder
peper
Kirsch


Bereiding:
1. De pan inwrijven met knoflook.
2. De wijn toevoegen en verwarmen tot deze gaat bruisen.
3. De kaas erin doen en goed blijven roeren tot de kaas gesmolten is.
4. Allesbinder toevoegen tot de gewenste dikte.
5. Op smaak maken met kirsch en peper.

Smelten in pannetjes, beleven door te combineren met vis, vlees, groente en fruit.
 

Gourmet vertoont enige overeenkomst met raclette, namelijk het smelten van de kaas.
Het kan gezien worden als de moderne variant op de Zwitserse traditie.
Met deze pannetjes en bijbehorend apparaat is aan tafel voortreffelijk met kaas te werken. De keus aan kaas is vrijwel onbegrensd, want ook sterk lopende* soorten kunnen worden gebruikt. Deze worden in het pannetje toch wel bij elkaar gehouden.

Kazen die mooi smelten zijn dan ook ideaal om mee te gratineren.
Raclettekaas komt hierbij op de eerste plaats, maar ook pikante Gruyère, zachtzure en makkelijk smeltende Vacherin zijn ideaal.

Gourmet is heerlijk te combineren met vlees, groente, vis en fruit.

Lopende kazen zijn kazen waarvan de binnenkant zo romig en zacht is dat ze, eenmaal doorgesneden, bij wijze van spreken 'leegloopt'.
Ook blauwaderkazen zijn te gebruiken voor racletten. En als het pittig moet zijn, rijpe roodflorakazen.




Bron: de wijnschenker - flickr