Familia Zuccardi
Argentinië: de (wijn)ster van de toekomst?
Gelegen ten oosten van Chili en net als Chili grenzend aan het uitgestrekte en indrukwekkende Andesgebergte, produceert het uiterst toegankelijke moderne wijnen.
De Familia Zuccardi is hier een mooi voorbeeld van.
Hij is afkomstig uit de Mendoza.
Dit is het belangrijkste wijnbouwgebied van Argentinië en gelegen aan de voet van de Andes. In 1963 door Don Alberto Zuccardi om te bewijzen dat zijn irrigatiekanaal in Maipu werkte.
Tien jaar later kocht hij een tweede wijngaard in Santa Rosa.
In 1985 nam zoon José Alberto het roer over en vandaag is ook zoon Sebastian, afgestudeerd als landbouwingenieur, actief binnen het bedrijf.
Rodolfo Montenegro is de wijnmaker die sinds 2003 experimenteert met lokale giststammen om meer finesse en structuur te krijgen.
Modern bedrijf dat een eigen kweekstation voor druivelaars heeft en ondermeer de Viognier en de Zinfandel in Argentinië introduceerden.
Lokaal verkopen ze continu nieuwe experimentele wijnen van 35 ongewone rassen die in zeer kleine hoeveelheden worden gemaakt om te leren en die worden verkocht onder de Innovacion en Textual namen.
Edgardo Consoli is de viticulturist die een modern en goed doordacht beleid voert in de wijngaard.
Vandaag 170ha groot domein in Maipu (incl. restaurant) en een 1600 ha groot domein in Santa Rosa (met 440ha beplant).
Sinds 1998 bezig met organisch te werken (vandaag zijn 300ha gecertificeerd als organisch).
De Zeta,
de Q en
de Malamado zijn de toppers.
De Santa Julia reeks is het basisgamma, de betere cuvées komen uit onder de naam Zuccardi.
Succesvol in de export.
De wijnen:
Het zijn zwoele, zuiderse, zomerse rode wijn met het nodige pit.
Ook fruitige wijn met opvallend veel rijp donker fruit (pruimen) gecombineerd met stevige zongerijpte tannines.
Syrah is een bekende druivensoort uit de Rhône-vallei, het thuisland van de Syrah.
In Australië en ook in Argentinië noemen ze het de Shiraz.
Net als in Australië combineren ze het er meer en meer met de Cabernet-Sauvignon.
Deze druif heeft zijn roots in Frankrijk (Bordeaux) waar het voornamelijk samen met de Merlot het mooie weer maakt.
Zuccardi Zeta
De Tempranillo druiven voor Zuccardi Zeta zijn met de hand geoogst van de Zuccardi wijngaarden in de semi-woestijn regio van Santa Rosa, Mendoza, Argentinië van wijnranken die geplant zijn in 1974. Deze ranken waren zelf stekken van de originele ranken die geplant waren door Alberto Zuccardi, oprichter van de Zuccardi Company.
De Malbec druiven zijn afkomstig van veld 34 van de Zuccardi Maipu wijngaarden, Mendoza, van wijnranken geplant in 1988.
Deze druiven zijn negen dagen langer aan de wijnranken gelaten dan de Tempranillo.
De wijngaarden produceren 7 ton/ha, in verhouding tot de 8 ton/ha van de Tempranillo.
Na het met de hand plukken en sorteren volgt er een tweede sorteerprocedure waarna de druiven gekneusd worden.
De eerste fermentatie (alcohol) wordt uitgevoerd met een speciaal uitgezocht gist over een periode van 10 dagen waarbij een temperatuur gehandhaafd blijft tussen de 24 - °27 C.
Het weken van de druivenschillen vindt plaats gedurende 25 dagen op 24 - 26 °C.
Hierna volgt de tweede fermentatie.
De wijn wordt ten ruste gelegd voor een periode van 14 maanden.
De malolactische fermentatie vindt plaats in de vaten van Amerikaans eiken voor de Tempranillo en de Malbec in Frans eiken.
Schenk deze wijnen zeker niet te warm.
Een temperatuur van 16°C is het absolute maximum, want anders zal de alcohol de bovenhand nemen en zal de wijn te zoet en te “confituurachtig” (jammy) overkomen.
Reserveer voor hem ook geen mooi plaatsje in je wijnkelder, want dat zou jammer zijn.
Integendeel, hou hem in de buurt en ontkurk hem de komende maanden want dit is beslist geen bewaarwijn.
Deze rode wijnen passen uitstekend bij gegrild vlees (lamskotelet, entrecote met Provençaalse kruiden) en andere kruidige vleesgerechten (pepersteak).
www.familiazuccardi.com
Niet al deze wijnen zijn nu beschikbaar!
Bron: zuccardi- wijnplein -
|