Alsace (Elzas)
De Elzas is Frankrijk op z'n Duits of Duitsland op z'n Frans.
Het is een schilderachtig, smal en lang gerekt gebied aan de voet van de Vogezen.
Van oorsprong Duits was het door de eeuwen heen een betwist grensgebied.
Ook nu, nu het onderdeel van Frankrijk is, onderscheidt het zich in menig opzicht van de andere Franse wijngebieden.
Neem bijvoorbeeld de aanplant van de wijngaard met o.a.
Riesling en
Gewürztraminer, en de manier waarop die druiven verwerkt en de wijnen geëtiketteerd worden.
De hele streek valt onder slechts een enkele appellation, maar anders dan elders in Frankrijk staan de namen van de druivensoorten in grote letters op het etiket. Net als in Duitsland.
Bovendien hebben heel wat Elzaswijnen een beetje restsuiker waardoor ze niet echt droog meer smaken.
De Elzas lig vrij noordelijk maar wordt goed beschut door de Vogezen.
Een ander voordeel is het grote aantal uren zonneschijn. Daardoor rijpen de druiven in de regel goed, zij het laat.
Behalve de al genoemde soorten staan
Sylvaner,
Pinot Blanc,
Pinot Gris,
Muscat en
Pinot Noir aangeplant.
In zeer goede jaren gebruiken de Elzassers overrijpe, laat geplukte druiven voor het maken van rijke Vendanges Tardives.
Als de natuur nog meer meewerkt en er ook botrytis optreedt, dan kan dat zelfs leiden tot een superrijke Sélection de Grains Nobles.
WIJNHUIZEN:
Wolfberger
Wolven kwamen tot de 19e eeuw voor in Frankrijk in het Vosges gebergte.
In de Wolfberger legende trainde de boer de wolf om zijn druivenranken te beschermen tegen de wilde zwijnen die een desastreus effect op de wijngaarden konden hebben.
Deze wijnboer kreeg de naam Wolfberger, wat vrij vertaald "wolvenherder" betekent.
Vandaag de dag is Wolfberger een van de topproducenten uit de Elzas met een productie die geheel gericht is op kwaliteit.
Door de toeleveranciers (wijnbouwers) te trainen, veel onderzoek te doen naar wijnbouw en rekening te houden met het milieu zorgt Wolfberger dat haar positie aan de top gewaarborgd blijft.
Wolfberger is gevestigd op enkele kilometers van Colmar, in het dorpje Eguisheim.
Het dorp is zeer typisch voor de streek met zijn huizen met duiventillen en puntdaken.
Pinot Blanc
De Pinot Blanc is gekenmerkt door een neus met aroma's van witte bloemen, vers fruit zoals mango en ananas.
De smaak is fris zacht en goed gebalanceerd. Het ondersteunt veel van de persoonlijkheid met een aperitief, met vis in saus, vis, zoals zalm of schelvis gerookt, gevogelte in saus of gevuld eendenborst met paddenstoelen of zoetzure sauzen of zachte kazen.
Pinot Gris
De Pinot Gris' vroegere naam was Tokay Pinot Gris en zijn bijnaam is 'de sultan'. Hij is dan ook één van de vier edele druivenrassen.
De beste Pinot Gris wijnen vinden we zonder meer terug in de Elzas.
De Muscat wijn uit de Elzas onderscheidt zich van de zoetere Muscats uit het Franse Zuiden. De Muscat uit de Elzas doorloopt een volledige fermentatie en is daardoor droog tot zeer droog van smaak.
Muscat wijnen uit het zuiden van Frankrijk zijn meestal Vins Doux Naturel, versterkte wijnen met een hoog gehalte aan restsuikers.
In de Elzas worden twee varianten van de Muscat druif geteeld: de nobele variant met kleine ronde druifjes, Muscat à petits grains, ook wel Muscat d ’Alsace genoemd en de Muscat Ottonel.
De Crémant d ‘Alsace van Wolfberger-Caves d'Eguisheim is een prachtige bubbel.
Sinds 1976 bestaat de officiële benaming Crémant d ‘Alsace, maar er wordt al een mousserende wijn geproduceerd sinds het einde van de vorige eeuw. De Crémant uit de Elzas krijgt echter niet de waardering die hij verdient.
Door de strenge eisen bij de productie is de kwaliteit over het algemeen hoog en de prijs is meer dan redelijk.
De benaming Crémant d ‘Alsace is de kroon van mousserende wijn in de Elzas, levendig en delicaat, gevinifieerd volgens de traditionele methode. Deze Crémant d ‘Alsace, is zeer aangenaam, fijne belletjes hij heeft een mooie neus florale nuances. In de mond is hij intens, levendig en fruitig met een mooie balans van smaken. Als aperitief, een cocktail party of receptie, deze Crémant d ‘Alsace Brut is de klassieke wijn voor alle gelegenheden!
François Meijer
Ben je zoek naar authentieke wijn uit de Elzas?
Wij brengen de Elzas bij jou thuis…
De wijnen van François Meyer zijn van een zeer goede kwaliteit dankzij de juiste terroirs en vakkennis die zij bezitten.
Het is een jong innovatief en veelbelovende wijnmaker waarvan de wijnen geschonken worden in een aantal zeer goede restaurants.
Met veel liefde en kennis voor zijn vak haalt deze wijnproducenten het beste uit zijn wijngaard en de druiven.
Hij besteed veel aandacht aan het terroir en werkt op duurzame wijze. Dit alles uit zich dan ook in een pure smaakbeleving!
François Meyer is een klein wijnproducenten die met aandacht en toewijding zijn wijnen maakt…. Het zijn verborgen juweeltjes!!!
Hij maakt zijn wijnen met een grote precisie die perfect in hun fruit zijn.
En dat kunnen veel Elzasboeren helaas niet zeggen. Hij maakt ook van gewone druiven als Pinot Blanc heerlijke wijnen.
Het drinken van deze wijnen is genieten van lange tradities of nieuw elan: bij wijnen horen verhalen over vaders en zonen, voorspoed en tegenslag, van oude stokken.
Zo wordt je glas wijn een moment van beleving, van inspiratie.
In de Alsace worden de wijnen genoemd naar de druif waarvan ze zijn gemaakt.
En elke druif heeft een eigen herkenbare smaak.
Op het etiket van de fles staat de druif duidelijk vermeld.
Dat is heel gewoon voor wijnen uit nieuwe wijnlanden, maar veel minder gebruikelijk in een traditioneel wijnland als Frankrijk.
In de Alsace doen ze het toch al eeuwen zo. Dat is prettig, want dan weet je welke smaak je kunt verwachten.
De Alsace, of Elzas op z'n Nederlands, is één van de mooiste wijnstreken van Frankrijk.
In het noordoosten, tegen de Duitse grens aan, liggen de wijngaarden van de Alsace ingeklemd tussen de Vogezen en de Rijn.
Het is maar een paar uur rijden en dan zit je midden in de mooie, gezellige streek waar je terecht kunt voor toprestaurants, tradities, ambachten, regionale producten en uiteraard: voor de unieke wijnen.
Aan de voet van de beboste Vogezen slingert de wijnroute van de Alsace over een lengte van 170 kilometer door de wijngaarden. Een schilderachtige tocht over met wijnstokken beplante heuvels en langs fleurige dorpen met nauwe straatjes.
De Alsace is nog echt zo'n streek waar je op de bonnefooi aan kunt kloppen bij de wijnboer om te proeven.
Pinot Blanc d'Alsace
Zacht, rond en vriendelijk. Eigenlijk altijd lekker.
Als aperitief én bij de maaltijd. Een trouwe vriend van mosselen en asperges, maar ook perfect voor bij lichte picknickgerechten, een salade van tuinbonen en een stoofpotje van kabeljauw.
Dit druivenras werd reeds genoemd in de Elzas in de 16de eeuw en geeft een fijne, witte wijn vol fruit in de smaak.
De druivenstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 33 jaar en groeien op een bodem van klei en kalksteen.
De oogst periode die handmatig is, is meestal tussen 3 en 10 oktober.
Langzame fermentatie en ontwikkeling op fijne droesem.
Restsuiker is 7,5 gram per liter. Opbrengst per hectare 70hl.
Proefnotities: De wijn is helder met een bleek gele kleur. In de neus een goede frisheid met fruitige hints van abrikozen.
In de mond een lange afdronk met fijne zuren en uitzonderlijke balans. Prachtige, harmonieuze wijn met een discreet en elegant bouquet, dat doet denken aan fruit en bloemen.
Riesling d'Alsace
Fris, zuiver, fruitig en verfijnd. Eén van de bekendste druiven van de Alsace, met aroma's van citrus, bloemen en mineralen. Een gastronomische wijn bij uitstek. Lekker bij tongfilet met bieslookdressing, gestoomde zalm met zuurkool of coquilles met asperges.
Mooie heldere kleur met groene tinten.
In de smaak vindt men de frisheid van limoenen en witte bloemen.
Een heerlijke wijn die men uitstekend kan combineren met visschotels. De druivenstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 30 jaar en groeien op een bodem van klei en kalksteen.
Langzame fermentatie en rijping op fijne droesem. Zuurgraad 5,5 gram per liter. Restsuiker is 10 gram per liter. Opbrengst per hectare 70hl.
Pinot Gris d'Alsace
Vol, stevig en exotisch. Wijn met een zeer karakteristieke smaak, vaak een klein zoetje en soms licht gerookte aroma's. Vooral lekker bij de kruidige of oosterse keuken, bijvoorbeeld bij roergebakken gamba's, een pittige curry of kipreepjes met citroengras en gember in kokossaus.
Aroma’s van struikgewas en abrikozen.
Deze mild, bloemige wijn is complex en heeft een frisse smaak met op de achtergrond een tikkeltje kruidigheid en een aangename lange afdronk.
Deze wijn is ook herontdekt in de horeca, mede door het hoge smaak gehalte. Men noemt deze wijn de sultan van de Elzas.
Aanbevolen serveer- temperatuur: 10 - 12º.
De druivenstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 37 jaar en groeien op een bodem van klei en kalksteen.
Opbrengst per hectare 65hl.
Langzame fermentatie en rijping op fijne droesem. Restsuiker is 10 gram per liter.
Gewürztraminer d'Alsace
Vol en krachtig. Met zijn intense, fruitige en kruidige aroma's én het frisse zoetje in de smaak een ideale wijn bij de pittige Aziatische keuken, maar ook bij krachtige maaltijdsalades met bijvoorbeeld blauwe kaas of bij een dessert. Een klassieke combinatie is Gewürztraminer met munsterkaas.
De druivenstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 23 jaar en groeien op een bodem van klei en kalkstenen.
Langzame fermentatie en rijping op fijne droesem. Zuurgraad 4,5 gram per liter. Restsuiker is 10 gram per liter.
Opbrengst per hectare 75hl. Dit druivenras is zeer karakteristiek en kan goed ouderen.
Deze zachte, witte wijn bezit veel kruidigheid en heeft een heerlijke lange afdronk.
Overrompelend van smaak met een parfum dat puur het aroma van de druif is.
Pinot Noir d'Alsace
Het enige druivenras uit de Alsace voor rode wijn of rosé, met aroma's van kersen, frambozen en bessen. Soms is de wijn op eikenhout gerijpt. Dit maakt de wijn complexer. Probeer eens bij gestoofd lam, paddenstoelenragout of Chinese zoetzure gerechten.
Handmatige oogst 66 hl/ha. van druivenstokken met gemiddelde leeftijd van 34 jaar, groeiend op een bodem van klei en kalksteen.
In de wijnkelder een zachte persing van hele druiven met pneumatische pers, fermentatie met temperatuur controle, lang contact met eigen gistrest en batonnage (omroeren van de wijn).
De wijn rijpt 10 maanden op eiken vaten, waarvan 10% op nieuw eiken vaten en 90% op eiken vaten van 1 jaar.
Er vindt een minimale filtering plaats voor het bottelen.
Restsuiker 2gr/l. In tegenstelling tot andere, vaak lichte Pinot Noir wijnen uit de Elzas, is dit een plezierige, elegante en fijne rode wijn met veel karakter.
Het aroma herinnert aan kleine rode vruchten zoals frambozen en rode bessen. De smaak is delicaat en fruitig.
Muscat d'Alsace
Delicate wijn met de fijne geurigheid van de Muscat druif.
De druivenstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 24 jaar en groeien op een bodem van klei en kalkstenen.
De zuurgraad is 5,5 gram per liter. Restsuiker is 4 gram per liter.
Opbrengst per hectare 75hl. De Fransen drinken deze wijn het liefst bij asperges, maar ook bij andere gerechten komt deze wijn uitstekend tot zijn recht.
Crémant d'Alsace
Geen druif, maar wel één van de meest bijzondere wijnen van de Alsace: de Crémant d'Alsace.
Deze delicate, mousserende wijn wordt op traditionele wijze gemaakt; met name van Pinot Blanc, maar ook van Pinot Gris, Riesling, Chardonnay of Pinot Noir (Crémant rosé). Als aperitief of bij de maaltijd, ze zijn bij iedere gelegenheid op hun gemak.
Druivenstokken met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar vormen de basis voor deze voortreffelijke Crémant.
Hiervoor worden 5 druivenrassen gebruikt:
Pinot Blanc 25%,
Pinot Auxerroix 25%,
Riesling 15%,
Pinot Noir 10% en Pinot Gris 25%.
De perfect gezonde druiven worden zorgvuldig geselecteerd om de beste finesse en levendigheid in de Crémant te verkrijgen.
Vinificatie is deels in kleine vaten. Een ander gedeelte van de wijn wordt geproduceerd in grote houten vaten van 50 hectoliter.
De druiven worden in z’n geheel geperst, zonder vooraf te kneuzen of te ontstelen.
Het sap begint dan met de eerste fermentatie in vaten. en blijft 12 maanden liggen op de droesem (lie).
Tijdens de tweede fermentatie wint de wijn aan elegantie, volheid en complexiteit.
Het lange contact met de lie geeft rijkheid en geeft een goede balans aan de frisse smaak.
De droesem wordt verwijderd tijdens het dégorgement en vervangen door de dosage.
Daarna laat men de wijn nog enige maanden rijpen om volledige balans in de Crémant te krijgen.
Proefnotities: Deze Crémant heeft een aaneenschakeling van een fijne pareling in het glas.
De neus is zeer open, fris en elegant.
De smaak is levendig, easy to drink en onderscheidt zich door een opmerkelijke finesse met langdurige aroma’s.
Ideaal als aperitief.
Alsace Grand Cru
De appellation Alsace Grand Cru is een erkenning voor uitzonderlijke terroirs die de wijnen een bijzondere expressie en authenticiteit verlenen. Deze wijnen moeten voldoen aan een aantal strenge kwaliteitscriteria, zoals een laag rendement per hectare, een minimaal alcoholpercentage, speciale regels voor het verbouwen van de wijngaard. En op het etiket moeten het druivenras, het jaar en één van de 51 afgebakende buurtschappen vermeld staan. Overigens komen alleen de druivenrassen riesling, Gewürztraminer, pinot gris en Muscat hiervoor in aanmerking.
De wijngaarden genieten reeds eeuwen lang een geweldige reputatie gebaseerd op aspecten als grondsoort, microklimaat en de ligging van de wijngaarden t.o.v. de zon.
Een bekende, plaatselijke wijngaard.
Riesling Grand Cru
Een pure Riesling van grote klasse. Schitterende wijn met een zeer geprononceerd smaak bouquet. De wijn wordt op biologische wijze geproduceerd.
Uitstekend in combinatie met visgerechten, asperges, gevogelte en witvlees.
De druivenstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 33 jaar en groeien op een bodem van klei en kalkstenen. Langzame fermentatie en rijping op fijne droesem.
Zuurgraad 6,5 gram per liter. Restsuiker is 10 gram per liter. Opbrengst per hectare 45hl.
Pinot Gris Grand Cru
Met een heldere geelgouden kleur is deze wijn reeds een lust voor het oog.
De volle, fijne aroma’s doen denken aan gekristalliseerde sinaasappels en citroen.
In de smaak een grote concentratie aan smaakstoffen, waaronder ook acacia en honing.
Frisse, licht kruidige en zeer lange afdronk.
De grond is van klei met kalkstenen.
Gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is 25 jaar. Langzame fermentatie en rijping op de fijne droesem.
Zuurgraad 5 gram per liter. Restsuiker 24 gram per liter. Opbrengst 42 hl per hectare.
Gewürztraminer Grand Cru
Kleiachtige bodem met kalkstenen.
Gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is 41 jaar.
Langzame fermentatie en rijping op fijne droesem. Restsuiker 27 gram per liter. Opbrengst 45 hl per hectare.
Deze schitterende wijn heeft een krachtige en volle kruidige smaak met een zeer langdurige afdronk.
Selectieve manuele pluk. De ruim 40 jarige druivenstokken groeien op een grond van klei gemengd met kalkstenen.
Er wordt 20 hl per hectare handmatig geoogst. Langzame fermentatie en rijping op fijne droesem. Zuurgraad 4,9 gram per liter en een restsuiker van 105 gram per liter.
Een zeldzame wijn met een verrassende en volle zoete doch zeer delicate smaak en heeft een langdurige afdronk. Het is een waar drink genot om van deze heerlijke wijn te genieten bij een voorgerecht met foie gras, bij een dessert of zo maar als u zichzelf eens heerlijk wilt verwennen.
De wijnen van Meijer zijn nu niet voorradig!
Bron: vins d'Alsace - meyer
HAEFFELIN
Domaine Viticole de la Ville de Colmar is opgericht in 1895 in het epicentrum van de Elzas, de stad Colmar.
De familie Haeffelin beheert het domein en concentreert zich op de kwaliteit van deze buitengewone gronden, waarbij zij rekening dienen te houden met de natuurlijke omstandigheden van de omgeving.
Het Domaine bezit eigen wijngaarden = Clos Saint-Jacques vlakbij de kelders van de stad en het domein Hospices Civils Louis Pasteur.
Een zeer precieuze vinificatie waarbij oude Elzas- tradities worden gehanteerd heeft geresulteerd in het maken van edele wijnen van een opmerkelijke kwaliteit. Jaarlijks worden meerdere medailles in de wacht gesleept bij diverse proeverijen. Er wordt zowel gebruik gemaakt van moderne als traditionele hulpmiddelen. Wijnen uit deze streek komen op jonge leeftijd het beste tot hun recht met uitzondering van de Grand Crus en de edelzoet.