Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Eetbare bloemen...

​Eetbare bloemen

Vaak worden bloemen op het bord gezien als een decoratief element. Ze fleuren een gerecht ook letterlijk en figuurlijk op. Maar naast de decoratieve functie voegen eetbare bloemen, in mindere of meerdere mate, ook een smaakaccent toe.

Ook in eigen tuin of bloempot groeien bloemen die inzetbaar zijn in de keuken en die je met recht een smaakvolle garnering kunt noemen. Vele vaste planten, eenjarigen maar ook onkruid komen hiervoor in aanmerking. Wacht na aanschaf van de plant altijd minstens zes weken voordat je er mee aan de slag gaat. Om de planten voor de verkoop zo mooi mogelijk te houden kan het namelijk voorkomen dat deze zijn bespoten. Staat de plant al minstens zes weken in eigen huis of tuin dan kun je de bloemen, zodra de plant in bloei komt, direct gebruiken. Pluk of knip de bloemen zo kort mogelijk voor gebruik, spoel ze voorzichtig af en laat op een stuk keukenpapier drogen.

Let op: Gebruik nooit bloemen waarvan je niet zeker bent of ze eetbaar zijn! Bepaalde soorten zijn uitermate giftig of roepen allergische reacties op.

Nieuwsgierig geworden? Verwerk onderstaande bloemen eens in een gerecht:

Afrikaantje: een mooie decoratie of om salades extra kleur te geven.

Anjer: gebruik alleen de zoete, ietwat pikante bloemblaadjes die qua smaak vaak geassocieerd worden met kruidnagel. De kelk en steel smaken bitter.

Begonia: voegt aan zomerse salades een fris en pikant bittertje toe.

Borage (komkommerkruid): ideaal om te garneren of een frisse komkommersmaak aan gerechten toe te voegen.

Daglelie: een perfecte bloem om te vullen. De grote bloemen zijn vrij stevig en lekker krokant. Hoe lichter van kleur hoe frisser de smaak, donkere exemplaren zijn voor sommigen te pittig.

Dahlia: de licht bittere smaak leent zich uitstekend om een salade te maken die uitsluitend uit dahlia's bestaat. Besprenkel met een neutrale dressing.

Fuchsia: qua smaak niet echt noemenswaardig, maar ontzettend decoratief.

Goudsbloem: knapperig en lekker fleurig. De smaak (en kleur) wordt vaak vergeleken met saffraan maar is lang niet zo uitgesproken.

Lavendel: een bitterzoet smakende kruid met een lekkere, maar sterke geur en smaak, gebruik dus niet te veel.

Madeliefje: een subtiele decoratie. De smaak neigt iets naar noten maar verwacht hier niet te veel van.

Oost-Indische kers: voegt een smaakaccent van peper en anijs toe en wordt vaak vergeleken met waterkers. Ook voor deze bloemen geldt hoe donkerder van kleur hoe sterker de smaak.

Tulp: de kelk van een tulp is niet bijzonder smaakvol maar leent zich uitstekend om te vullen met hartige of zoete mousse. Verwijder voor het vullen wel de stamper.

Viooltje: fantastisch en veelgebruikt als borddecoratie. Door de slappe bloemblaadjes is het viooltje niet heel geschikt om in een gerecht te verwerken.

Vlijtig liesje: heeft qua smaak iets weg van radijs. Perfect in en als garnering van salades.


Bron: trademart