Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Eend en koffie..

Eendenborst met koffie met saffraanrijst
Een bijzondere belgisch recept vanInternetsite: ikwilwijn
 

Maak 15 cl sterke koffie.
Ontdoe twee eendenborsten gedeeltelijk van het vet en snijd ze in fijne sneetjes.

Pel 1 teentje knoflook en 2 cm gember en hak ze fijn.
Meng in een bol 10 cl sojasaus, de koffie, de knoflook, de gember en 1 soeplepel peperbolletjes.
Giet deze marinade over de eendenborsten en wikkel ze in vershoudfolie.
Zet dit alles een uurtje in de koelkast.
 

Maak intussen de rijst met saffraan klaar:
laat een fijngesnipperd uitje in wat olijfolie zweten.
Voeg er 200 gram langkorrelrijst aan toe en bak deze tot hij glazig wordt.
Voeg er vervolgens 30 cl water aan toe, samen met wat saffraan.
Breng aan de kook.
Laat de rijst gedurende 17 minuten onder deksel koken in een voorverwarmde oven op 180°.
 

Verwarm 1 eetlepel druivenpitolie in een sauteerpan of wok.
Leg de eendenborsten in de hete pan.
Bak alles snel op en blijf voortdurend roeren.
Giet er de marinade, 1 lepel honing en twee lepels sesamzaadjes en laat alles nog een tweetal minuten bakken.
Controleer de kruiding.

 

Schik op een bord en versier met wat verse korianderpluksels.
Dien op met de saffraanrijst.

 

Wat drinken we hierbij?

Dit gerecht is extreem rijk aan smaak en om deze hemelse aanval op uw smaakpapillen te overleven, hebben we toch wel een vrij stevige wijn nodig.
We richten onze aandacht dan ook volop op taninerijke en houtgerijpte rode wijnen.
Kies bij voorkeur een zeer aromatische rode wijn die vooral langs de ‘rode vruchten’-kant zit (of rijpe zwarte vruchten), aangevuld met rook, tabak en gegrild.
- Barista uit Zuid-Afrika, Bertus “Starbucks” Fourie is de bedenker van het concept om Pinotage, de unieke druivensoort van Zuid-Afrika, op een geheel eigen wijze te positioneren.
Door een moderne vinificatie worden smaakelementen van chocolade en koffie versterkt en ontstaat er een smaaktype dat internationaal bijzonder goed gewaardeerd wordt.

- Neem dan een  shiraz
- Een goede Medoc,
- een Madiran, een grote wijn uit de noordelijke Rhône zoals een Hermitage of een Côte-Rôtie.
Liever iets niet-Frans ?
,- een stevige zinfandel uit Californië of
- een dierlijke, wilde Nero d’Avola uit Sicilië…