Douillons
Douillons = Perenbollen uit Normandië
Een recept van Onno kleijn, een foto van Simon
volkskrant januari 2009
Meng
150 gram bloem,
70 gram zachte boter,
80 gram poedersuiker en
1 ei
in de keukenmachine tot een deeg.
Pak in folie en leg een paar uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schil vier peren, maar laat het steeltje eraan zitten.
Boor met een appelboor of een mesje van onderen het klokhuis eruit, maar laat de peer verder intact.
Prak twee eetlepels suiker met twee eetlepels boter en vul daar de gaten in de peren mee.
Rol het deeg op een bloem bestoven werkblad uit tot een plak van 50 x 50 cm.
Verdeel in vieren.
Zet op elk stuk een peer, bestrooi met suiker en boetseer het deeg dicht.
Klop 1 eidooier los en bestrijk er de douillons mee.Vet een schaal of bakplaat in met boter, zet er de douillons op en bak ze 25 à 30 minuten.
Bedek ze met aluminiumfolie wanneer het deeg te bruin wordt.
Serveer de douillons warm of koud met de tot lobbig geklopte, ongezoete crème fraîche.
Ook lekker met wat chocolade!
“Als ik het weerbericht bekijk, is het in Nederland precies zo grijs en koud als hier in Normandië.
Dus daarvoor hadden we geen zeshonderd kilometer hoeven rijden.
Waarvoor dan wel?
Tja. Om er eens uit te zijn, om weer eens lekker vanachter een kop koffie in de kroeg het Franse leven te aanschouwen.
En eerlijk gezegd hoopte ik ook op een week wentelen in de Normandische overvloed van room, boter, kaas, vis, bloedworst, alles overgoten met calvados.
En dat valt tegen. De Normandiërs kunnen er niks aan doen. Het is het seizoen, of liever gezegd het weer. Regen, dat hoort hier in deze streken. Regen geeft vruchtbaarheid, vocht is de basis van de schimmels en bacteriën die de kazen doet rijpen, regen stolt in de appels die via cider in Calvados veranderen.
Nu is het droog en hufterig koud. De dagen slepen zich zonloos voort;
Normandië wacht af. Gek, maar dat werkt remmend op de eetlust.
Uit eten gaan is een kille aangelegenheid.
Thuis blijven ook, trouwens, maar gelukkig blijkt de oven een goede aanvullende warmtebron, vandaar dat we douillons maken, perenbollen”.
Onno Klein
Bron: art culinaire
foto: Simon