Dordogne en Perigord
Bergerac en Montbazillac
Ganzenlever, truffels en wijnen...
Waarschijnlijk is ganzenlever het produkt waar de Franse fijne keuken het meest prat op mag gaan en dan doet het er verder niet toe of het uit de Perigord, Landres of de Elzas komt.
Ganzen- of eendenlever is een produkt dat vaak nog langs ambachtelijke weg verkregen wordt en een groot prestige uitstraalt.
Frankrijk produceert jaarlijks ongeveer 1830 ton ganzenlever.
Het gebied Aquitaine neemt hiervan, dankzij de ganzenlever uit Perigord en de Landres, ongeveer 970 ton voor zijn rekening en ligt daarmee voor op het gebied van Elzas-Lotharingen (193 ton) en Midi-Pyrennées en Limousin (633 ton).
De truffel is door zijn magnifieke smaak en geur bij uitstek de "zwarte parel" van de Franse keuken.
De "Truffe du Perigord" is een schaars luxeartikel en dus ook duur.
Deze wordt geoogst van november tot maart.
De wijngaarden van de streek Bergerac brengen typische wijnen voort met een uitgespoken "goût de terroir", die allemaal een Appellation d'Origine Contrôlée voeren.
Veehouderij
Rund: het Limousin rund behoort onder de soorten die vlees van goede kwaliteit leveren tot één van de bekendste.
Daar de dieren bovendien altijd buiten staan en aan het ruwe klimaat van deze streek gewend zijn, acclimatiseren ze erg makkelijk in andere werelddelen.
Varkensvlees
Zuigkalf
Gevogelte
en slakken
Landbouwprodukten
Truffel
Cèpes
Cantharellen
Tamme kastanjes
Walnoten
Golden Delicious
Vleeswaren
Pâté van konijn, haas en patrijs
Terrines van gevogelte
Gezouten vleeswaren
Grillons en Rilleaux
rillettes van gans
Kaas
Chabicou
Pouligny-saint-Pierre, van enkel geitenmelk gemaakt
Wijnen
Rode Bergerac, elegant, vriendelijk en fruitig
Rosé Bergerac, aangenaam en verfrissend
Witte Bergerac, van droog naar zoet verkrijgbaar
Côtes de Bergerac (rood, wit en zoet)
Montravel
Haut-Montravel
Côtes de Montravel
Pécharmant (alleen rode wijnen)
Rosette, zeldzame witte wijn
Saussignac, möelleux
Côteaux de la Dordogne waar de beroemde
Montbazillac wordt gemaakt.
Behalve als aperitief en bij het dessert, kan deze zoete geurige wijn ook uitstekend gedronken worden bij ganzenlever.
Brandewijn
Eau de vie van kastanje en walnoten
Suiker- en banketbakkerswerk
Kokoskoeken uit Montmorillon en le Doret
Ephémères de Confolens (chocoladefondant)
Crottes au Chocolat de Limoges
Chocoladetruffels en
truffettes de Périgueux en de Brive
Bonbons uit Bergerac
Madeleines de Saint-Yreix
Clafoutis
Flognarde
Gastronomie
Ganzen- en eendenconfit, in eigen vet gebraden en geconserveerde gans of eend
Gevulde ganzen- of eendenhals
Gebakken aardappelen van de Sarladaise
Omelet met truffel
Pekelvlees met kool
Escargots de Dordogne
Boeuf Limousin sauce Perigueux
Pavé de boeuf met foie gras en truffel
Gebakken ganzenlever met appeltjes
Entrecote à la moëlle (met merg)
Bijzonder
Noordelijk ligt de Périgord Vert, land van bomen en water,
In het midden ligt de Périgord Blanc, met kalk-mijnen en weilanden,
Langs de Dordogne, ligt de Périgord Noir, ruig gebleven, met truffières en
in de Bergerac streek ligt de Périgord Pourpre, land van wijnen en tabak.
Bijzonder:
Messen van Nonton
Nontron staat voor:
* manier van leven
* traditie en voor
* de naam van Franse oudste en eerste mes.
De greep is van palm- of zwart ebbenhout met gebrande figuren
www.perigord-dordogne.info
|