Diwald
Diwald
Wagram-Donauland - Oostenrijk
De wijnboeren van Wagram gaan zorgvuldig met hun belangrijkste kapitaal om: de natuur.
Hans en Paula Diwald
Tot de pionieren van de Oostenrijkse biowijnbouw in het algemeen en die van Wagram in het bijzonder rekent iedereen Hans Diwald.
Dit familiebedrijf heeft 10 ha wijngaarden en 25 ha landbouwgrond.
Diwald ontmoette in de jaren zeventig een bioboer in Tirol en besloot zijn bedrijf ook naar bio om te zetten.
In 1980 was de omschakeling een feit.
De bio-aanpak van Diwald vervult heden ten dage een voorbeeldfunctie.
Wagram-Donauland - Oostenrijk
De wijnboeren van Wagram gaan zorgvuldig met hun belangrijkste kapitaal om: de natuur.

Hans en Paula Diwald
Tot de pionieren van de Oostenrijkse biowijnbouw in het algemeen en die van Wagram in het bijzonder rekent iedereen Hans Diwald.
Dit familiebedrijf heeft 10 ha wijngaarden en 25 ha landbouwgrond.
Diwald ontmoette in de jaren zeventig een bioboer in Tirol en besloot zijn bedrijf ook naar bio om te zetten.
In 1980 was de omschakeling een feit.
De bio-aanpak van Diwald vervult heden ten dage een voorbeeldfunctie.
Het wijngoed van Diwald is gelegen in de regio Wagram-Donauland in het Oostenrijkse Grossriedentall, zo’n 60 kilometer ten noorden van Wenen.
Tachtig procent van de wijngaarden is gelegen op lössgronden en twintig procent op zogenaamde rode “Schotter” (gesteente).
Naast het produceren van biologische wijnen houdt Hans Diwald zich mede bezig met het propageren van biologische wijnbouw in Oostenrijk.
Met succes, getuige het groeiende aantal biologische wijngaarden in Oostenrijk en daarbuiten.
Tachtig procent van de wijngaarden is gelegen op lössgronden en twintig procent op zogenaamde rode “Schotter” (gesteente).
Naast het produceren van biologische wijnen houdt Hans Diwald zich mede bezig met het propageren van biologische wijnbouw in Oostenrijk.
Met succes, getuige het groeiende aantal biologische wijngaarden in Oostenrijk en daarbuiten.
Het groeien van de wijnranken gebeurt bij Hans Diwald met het grootste respect voor de natuurlijke omgeving.
Gebruik van groei- en bestrijdingsmiddelen is uit den boze en ook niet nodig in de vruchtbare grond.
De regio waarin de wijngaarden zich bevinden, zijn ooit het stroomgebied geweest van de, wat men nu noemt, oer-Donau.
Duizenden jaren is het gebied bedekt geraakt met zand, vette loss, keien en grind.
Een ideale ondergrond waarin alle natuurlijke hulpbronnen zitten om de druiven hun zo kenmerkende smaak te geven.
Gebruik van groei- en bestrijdingsmiddelen is uit den boze en ook niet nodig in de vruchtbare grond.
De regio waarin de wijngaarden zich bevinden, zijn ooit het stroomgebied geweest van de, wat men nu noemt, oer-Donau.
Duizenden jaren is het gebied bedekt geraakt met zand, vette loss, keien en grind.
Een ideale ondergrond waarin alle natuurlijke hulpbronnen zitten om de druiven hun zo kenmerkende smaak te geven.
Op deze ondergrond of terroir kweekt Diwald een verscheidenheid aan druiven zoals de Gruner Veltliner en de Zweigelt.
De circa 10 hectare grond is verdeeld over een groot aantal stukken, ieder met een eigen terroir en microklimaat.
Zon en neerslag doen de rest. Samen met zijn vrouw en twee kinderen produceert Hans Diwald wijnen die iedere vorm van kritiek kunnen weerstaan.
Van de Gruner Veltliner Goldberg tot de Zweigelt; stuk voor stuk zijn het juweeltjes waar iedere wijnkenner van zal genieten.
De Zweigelt selectie is een losbandig vrolijke wijn gemaakt van de populairste rode druif van Oostenrijk.
Hij heet naar z’n schepper, dr. Zweigelt, die ’m in 1922 verkreeg uit een kruising tussen druiven Blaufränkisch en St-Laurent.
Deze is en vol vrolijk rood fruit, kruiden, specerijen en de pittige, ietwat rokerige geur van een hele mooie herfstdag in een Indian summerbos. Koelen. Jong drinken, veel drinken .
Bron: Ad - Coenecoop
De circa 10 hectare grond is verdeeld over een groot aantal stukken, ieder met een eigen terroir en microklimaat.
Zon en neerslag doen de rest. Samen met zijn vrouw en twee kinderen produceert Hans Diwald wijnen die iedere vorm van kritiek kunnen weerstaan.
Van de Gruner Veltliner Goldberg tot de Zweigelt; stuk voor stuk zijn het juweeltjes waar iedere wijnkenner van zal genieten.
De Zweigelt selectie is een losbandig vrolijke wijn gemaakt van de populairste rode druif van Oostenrijk.
Hij heet naar z’n schepper, dr. Zweigelt, die ’m in 1922 verkreeg uit een kruising tussen druiven Blaufränkisch en St-Laurent.
Deze is en vol vrolijk rood fruit, kruiden, specerijen en de pittige, ietwat rokerige geur van een hele mooie herfstdag in een Indian summerbos. Koelen. Jong drinken, veel drinken .
Bron: Ad - Coenecoop