De Elzas
![]() Een mix van culturen... De Elzas is een goddelijke streek waar behalve wijnen (120 miljoen flessen per jaar), vruchtenbrandewijnen en bier, ook nog een heel speciale lekkernij voorkomt, namelijk zuurkool. ![]() Onder de vele centra waar kool en zuurkool geproduceerd worden is dat van Krautergersheim, vlak bij Obernai, een van de belangrijkste. Op de fabriek worden de kolen in repen gesneden, in kuipen in verschillende lagen op elkaar gestapeld, gezouten en aangestampt. Na 4 tot 6 weken is de zuurkool klaar voor consuptie, Een aantal inleggers hebben uitstekende zuurkool in de handel gebracht, bereid met Riesling.. Veehouderij Varkensvlees Gans Wild Landbouwprodukten Fruit Vleeswaren Worstjes Pâté Ganzenlever Gerookte ham Vis Karper Snoek kikkers Kazen Munster (A.O.C.) Suiker- en banketbakkerswerk Tuiles d 'Alsace Biberschwanz d'Hagueneau Lammala oftewel Agneau de Pâques Honing Mirabellenjam Kouglof Bretzel ![]() Het originele bij wijnen uit de Elzas is dat ze alleen maar de naam dragen van de wijnstok waar ze uit voortkomen. Ze worden altijd verkocht in speciale flessen, met een typische vorm voor Elzaswijnen, sierlijk en smal. Het zijn witte, droge, fruitige wijnen met veel boeket. Sylvaner, licht, fris en fruitig Riesling "de Koning", droog met een verfijnd boeket Gewürztraminer "de Keizer", met een karakteristiek boeket en een uitgesproken smaak Muscat d'Alsace, zeer fruitig Pinot Gris "de Sultan", koppig en vol Pinot Blanc (of Klevner), droog en iets rokerig Pinot Noir, fruitige rosé, zeer elegant. De witte druivensoorten kunnen in combinaties gebruikt worden en worden verkocht onder de benaming Edelzwicker Onder de Appellation Alsace Grand Cru horen de wijnen thuis die op de beste bodem voorgebracht worden. Voor Crémant d'Alsace, een heel prettig schuimwijn wordt Pinot Blanc gebruikt. Bier Brandewijn Alle soorten vruchtenbrandewijn. Gastronomie Matelotte Gevulde tong Tarte flambée Gefarceerde gans Haas met noedels Karper à l'Alsacienne Baeckoeffe Kikkersoep Uientaart Brioche met ganzelever Poularde in Riesling en zuurkool met veel vlees! Beroemde Wijnmarkten Colmar = de eerste helft van augustus Ammerschwirh = april Molsheim = 1 mei Guebwilller = Hemelvaartsdag Ribeauvillé = eind juli Barr = 14 juli Diverse wijnoogstfeesten = September en Oktober |