Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Covides


Covides

Spanje, Penedès
Josep Raventós begon in 1872 met de productie van cava in zijn wijnmakerij Cordoníu in Sant Sadurní d'Anoia.
Tientallen wijnhuizen zijn tegenwoordig in dit dorp gevestigd.
De Cooperativa Vinicola del Penedès werd opgericht in 1964.
Het ledenbestand groeide sindsdien van 600 naar 800.
Daarmee is Covides de grootste in zijn soort in Catalonië.
Minstens zo belangrijk is dat het bedrijf uit handen van koning Juan Carlos ook een onderscheiding mocht ontvangen voor de voorbeeldrol die het vervult.
In de jaren '90 heeft het namelijk tal van ingrijpende kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd.
Covides produceert zowel
wijn als
cava en
olijfolie, verspreid over diverse locaties.

De belangrijkste daarvan bevindt zich in Sant Sadurni d'Anoia, de officieuze wijnhoofdstad van Penedès en Cava.

Een wet en een toezichthoudende commissie zorgen er sinds november 1991 voor dat men zich aan strenge bepalingen houdt. Deze wet en commissie streven naar garantie van de constante kwaliteit van de cava. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen.


Het bedrijf werkt zowel met Spaanse als internationale druivenrassen:
Cariñena,
Tempranillo,
Cabernet Sauvignon en
Merlot
voor rood;

Macabeo,
Xarel-Lo,
Parellada en
Chardonnay
voor wit en mousserend.

Cava's Duc de Foix

Ondanks het feit dat Champagne de bekendste is onder de mousserende wijnen kennen we de laatste jaren de opkomst van de Spaanse Cava (wat letterlijk 'kelder' betekend ).
Deze mousserende wijn die vooral in Catalonië geproduceerd wordt is van hoge kwaliteit.

Is Cava vergelijkbaar met Champagne?
Het enige dat deze twee gemeen hebben is dat ze op dezelfde manier verkregen worden, namelijk via de 'méthode tradionelle' .
Voor de rest heeft elk zijn eigen karakter en eigen afkomst (het woord Champagne mag enkel gebruikt worden voor mousserende wijnen die verbouwd werden in de Champagnestreek en dit volgens de méthode tradionelle).

De naam Cava?
Het Spaanse woord ‘La Cava’ betekent holte of sleuf, en werd gebruikt voor een gewelfde kelder.
Rond 1800 kreeg het woord cava een edele klank, omdat ook verkoop van dranken aan de Spaanse Koninklijke Familie ermee werd aangeduid.
De naam duidt ook op de regio, net als in Frankrijk: daar werd ook de regioaanduiding (‘La Champagne’) steeds meer gebruikt voor de drank (‘Le Champagne’), en in Spanje heet de regio dus 'La Cava' en de wijn ‘El Cava’.

Regels:
-Oppervlakte: 28.000 ha.
-Alleen rode, rosé en witte mousserende wijn.
-Alleen wijnen uit de gedefinieerde gebieden ten zuiden van Barcelona in de provincies Tarragona en Barcelona.
-Gemiddelde productie 60 hl. per ha.
-De wet schrijft voor dat op de kurk van cava het symbool,
de vierpuntige ster en het woord Cava staan.
Grond:

Kalksteen Klei Zand

Klimaat:
Middellandse zee klimaat met milde winters en een zonnige zomer.

Middellandse zee Milde winters Zonnig

De méthode tradionelle van Cava
Om de naam Cava te dragen, moet de wijn minimum 9 maanden op fles gegist hebben (na 30 maanden rusten, krijgen we een Gran Reserva).
Door deze doorgisting op fles is Cava totaal niet te vergelijken met andere mousserende wijnen waar soms gewoon op het einde de bubbeltjes worden toegevoegd...

Welke soort Cava zijn er?
Cava wordt gesorteerd via de hoeveelheid suiker die aanwezig is:
Brut: De minste hoeveelheid suiker.
Deze wordt door de meeste experts aanzien als de beste kwaliteit want het is de puurste vorm.
Semi -Secco: een beetje meer suiker, maar toch een hele goede Cava.
Rosado: rosé

Cava in uw wijnkelder?
Een Cava dient normaal binnen de 2 jaar opgedronken te worden maar een Gran Reserva mag langer blijven liggen.

In Spanje wordt regelmatig een Agua de Valencia gedronken, dit is een glas cava met vers geperste sinaasappelsap.
Ook een mix van (goedkopere) cava met citroenijs als een sorbet is populair.


www.covides.com


Bron: dgs- spaanse wijnen- wikipedia - wijninfo