Corsica
L'Ile de Beauté... laat u verleiden door het mooie zuiden.
Pasta, kaas en heerlijke vleeswaren.
Corsica neemt op culinair gebied een eigen plek in.
Want wie kent er een andere Franse keuken waar geen boter wordt gebruikt, en waar rijst en pasta dagelijkse kost zijn?
De Corsicaanse keuken doet denken aan de Italiaanse.
Een typisch mediterrane keuken met overvloedig gebruik van olijven, tomaten, verse kruiden en citrusvruchten.
Veehouderij
Varkens die zich voeden met wilde eikels en wortels.
Jonge berggeitjes,
Wild
Vis
Harder
Kreeft
Ansjovis
Langoest
Landbouwprodukten
Snijbloemen:
mimosa, anjers, anemonen, rozen,
fresia's, gerbera's, violieren, goudsbloemen
Siergroen, jonge boompjes en potplanten
Citrusfruit: clementines, citroenen, limoenen
Tomaten
Avocado
Kiwi's
Feijoa
Kastanjes
Kaas
Brocccio, met een eigen A.O.C.
Niolo of Niulincu
Venaco
Suiker- en banketbakkerswerk
Honingsnoepjes
Grimaldines (chocolade met sinaasappelsmaak)
Flan van kastanjes (met kastanje bloem)
Pisticchini (kastanje ssoufflé)
Gekonfijnte vruchten, vaak gepresenteerd in rieten mandjes
Panzarotti, (soort oliebol, zout of zoet)
Vleeswaren
Prisuttu (heerlijke gedroogde ham),
Panzette (spek)
Figatellu
Pulpette, gehaktballetjes van bokken-, schapen- en rundvlees
Coppa en Lonzo, boven een houtvuur van kastanje hout gerookte saucisson en ham
Merel terrine
Wijnen
Het Corsicaanse wijngebied, met zijn heel eigen bodem, klimaat en wijnstokken, brengt kwaliteitswijn voort
en levert jaarlijks meer dan 90.000 hl wijn met een Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.),
en dan hebben we het verder maar niet over de vele uitstekende landwijnen (250.000 hl): Vin de Pays de l 'Ile de Beauté.
Er is op Corsica één enkele Appellation d'Origine Contrôlée; A.O.C. Vin de Corse.
Bepaalde productiezones hebben het recht er de naaam van de streek aan toe te voegen:
Vin de Corse Patrimonio,
Côteaux d'Ajaccio,
Sartène,
Calvi,
Côteaux du Cap Corse,
Figari,
Porto Vecchio.
De witte wijnen zijn vaak droog en hebben een zeer fijn en geurig boeket.
De rosé wijnen, mooi van kleur, zijn fruitig.
De rode wijnen hebben een opvallend boeket, en zijn koppig en krachtig.
Gastronomie
Soupe au pistou
Rode poon à la Bonifacienne
Zeewolf met venkel
Groentetaart
Ratatouille
Bout van jong geitenvlees
Lamsbout met kastanje purée
Ziminu, goed gevulde vissoep
|